Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή: «Άλλα συμφωνήσαμε κ. πρόεδρε» του είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή: «Άλλα συμφωνήσαμε κ. πρόεδρε» του είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών

Αυτοί οι 3 (του ΣΥΡΙΖΑ) + 1 (της ΔΗΣΥ) πρέπει να κάνουν πολλά στη Βουλή. Εσείς συμπατριώτες μου πρέπει να παρουσιάσετε τα προβλήματά σας, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στους συγκεντρωμένους - «Άλλα συμφωνήσαμε κ. πρόεδρε» του είπε νωρίτερα ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης

Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή: «Άλλα συμφωνήσαμε κ. πρόεδρε» του είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών
Θερμή υποδοχή επιφύλασσουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, καθώς τόσο στο τζαμί της Κομοτηνής όπου προσευχήθηκε, όσο και στο μειονοτικό σχολείο που επισκέπτεται τον καλωσόρισαν με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στο πλήθος που τον περίμενε στο μειονοτικό 
γυμνάσιο και λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, η Τουρκία είναι γείτονας της Ελλάδας. Ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 150 προβλήματα.
Κλείσιμο

Και προσέθεσε: Εσείς συμπατριώτες μου είστε μια γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, έτσι σας βλέπουμε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή, 3+1, είπε ο κ. Ερντογάν αθροίζοντας τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη (Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, Ροδόπης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ξάνθης) με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ, οι οποίοι ήταν όλοι παρόντες στην ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. 

Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη Βουλή, επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρέπει να παρουσιάσετε τα προβλήματά σας, υπάρχουν κάποια βήματα που χρειάζεται να κάνετε, κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Νωρίτερα, το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε «ηγέτη μας» ενώ κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.


Χαιρετισμός Ερντογάν στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ

 «Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος σημείωσε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «kathimerini» στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. 

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν 
αντέδρασε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχεολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση. Σε διπλωματικό επίπεδο, Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο απρόβλεπτος πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν έκανε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.

Λίγο πριν τις 16:00, με καθυστέρηση σχεδόν δυόμιση ωρών σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στο επίσημο πρόγραμμα, ξεκίνησε η ομιλία του κ. Ερντογάν στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Στις 17:00, ο κ. Ερντογάν αναχώρησε από το ξενοδοχείο του στην Κομοτηνή και μεταβείνει οδικώς στην Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται το τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος Airbus A330 με το οποίο θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές: Κανένα διπλωματικό ζήτημα

«Κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» σχολίασε πριν από λίγο κυβερνητικός αξιωματούχος.  





Συνάντηση με εκπαιδευτικούς

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς - πολλοί από τους οποίους είναι από την Τουρκία αποσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών - και τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά παιδιά με τους γονείς τους, τα οποία χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον κ. Ερντογάν. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε prive γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα.  Στο σχολείο βρίσκονται επίσης για τον Τούρκο πρόεδρο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, και Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσεΐν. Επίσης παρούσα είναι η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν.


Η επίσκεψη στο τζαμί

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο τζαμί στις 12.25 μ.μ. μαζί με τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής αποστολής που τον συνοδεύουν. Τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Η στιγμή που ο Ερντογάν φτάνει στο τζαμί


Όταν ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε στο τζαμί έγινε ξανά δεκτός με χειροκροτήματα και ιαχές «ηγέτη, ηγέτη».

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Τούρκο πρόεδρο. Η είσοδος στο χώρο γίνεται μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ στο σημείο βρίσκονται τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Γενικώς στην πόλη της Κομοτηνής έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές διακρίνονται στα ψηλά κτήρια της περιοχής. Ο κ. Ερντογάν έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.



















Περίπου 1000 άτομα για την υποδοχή του Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή, έξω από το τζαμί Κιρ Μαχαλέ







Το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ όπου βρίσκεται ο Ερντογάν είναι το ίδιο τέμενος που είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τις τότε εμπρηστικές δηλώσεις.

Τζαμί Κιρ Μαχαλά, Κομοτηνή, ώρα 10:00: Τηλεοπτικά συνεργεία και αστυνομικοί «περιμένουν» τον πρόεδρο της Τουρκίας. Προς ώρας, δεν έχουν συγκεντρωθεί Μουσουλμάνοι για την υποδοχή του 






Μουσουλμάνες περιμένουν τον Ερντογάν στο τζαμί της Κομοτηνής


Ελεύθεροι σκοπευτές σε κτήριο της οδού Φιλιππουπόλεως, δίπλα στο τζαμί


Οι άντρες της ασφάλειας του Ερντογάν στο τζαμί της Κομοτηνής



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης