Ο συμβολισμός της πτήσης Τσίπρα με F-16 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Ο συμβολισμός της πτήσης Τσίπρα με F-16 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της ετοιμότητας και της επιστημονικής γνώσης των πιλότων» και είπε ότι «το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων» - Kρίσιμες επαφές με Τραμπ-Λαγκάρντ την επόμενη Τρίτη

Ο συμβολισμός της πτήσης Τσίπρα με F-16 και το ταξίδι στις ΗΠΑ
Σαν… πρόβα υψηλών πτήσεων (με την κυριολεκτική, αλλά και μεταφορική έννοια του όρου), ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, έμοιαζε η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πετάξει με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 110 πτέρυγα μάχης, στη Λάρισα!


Παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας
θέλησε να έχει αυτή τη «συγκλονιστική εμπειρία», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, λίγο πριν κάνει το πολύωρο ταξίδι του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με τη βοήθεια -φυσικά- των αξιωματικών, πέταξε με F-16, γύρω στις 12 το μεσημέρι και αφού νωρίτερα είχε μία λεπτομερή ενημέρωση για το εγχείρημα, ώστε να ξέρει κάπως τι τον περιμένει.
Κλείσιμο


 
Μάλιστα ο πρωθυπουργός πέταξε με τον Επισμηναγό (Ι) Χρήστο Γκόρλα με ένα F-16 της 337 μοίρας, το οποίο έγραφε πάνω ALEXIS TSIPRAS!

Φόρεσε φυσικά την ειδική φόρμα, δέχτηκε τις απαραίτητες οδηγίες και μπήκε στην πίσω θέση του διθέσιου μαχητικού, αλλά μάλλον βιάστηκε να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου πριν καν κλείσει η καλύπτρα του κόκπιτ - γι’ αυτό και μετά την έβγαλε για να την ξαναφορέσει όταν άρχισε η παροχή οξυγόνου.

Δείτε τον πρωθυπουργό στο F-16




Το πολεμικό αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρισας, πέταξε πάνω από Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Θάσο, Άγιο Όρος, νότια Χαλκιδική και επέστρεψε ξανά στη βάση του.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της ετοιμότητας και της επιστημονικής γνώσης των πιλότων» και είπε ότι «το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων».

Το Μαξίμου, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που το απόλαυσε, έδειξε να νιώθει αμηχανία όταν δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι θα γινόταν η πτήση αυτή. Με ένα «non paper», που δύσκολα καταλάβαινε κάποιος για ποιον λόφο εκδόθηκε, το Μαξίμου σχολίαζε «Πετάει, πετάει, ο Τσίπρας; Αυτή είναι η απάντηση στους συναδέλφους που αναρωτιούνται για το σημερινό πρωινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού».

Πάντως στην Αμερική, ο κ. Τσίπρας θα πάει με πολιτικό αεροσκάφος και χωρίς ο ίδιος να χρειαστεί να… βοηθήσει, ως συγκυβερνήτης τον πιλότο.

Στη Ουάσιγκτον όμως θα χρειαστεί να δείξει ότι μπορεί να αντέξει τα… μεγάλα ύψη, αφού θα έχει κρίσιμες επαφές, πρωτίστως με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, αλλά και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρώτος στόχος του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί πρώτα, το Σαββατοκύριακο στο Σικάγο, είναι να δοθεί το μήνυμα από την Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα μπαίνει σε άλλη τροχιά, με μία οικονομία που αναπτύσσεται και ένα οικονομικό περιβάλλον που είναι φιλικό προς τις επενδύσεις. Στηρίζει δε πολλές ελπίδες ότι ο κ. Τραμπ θα ενισχύσει αυτό το αφήγημα, ιδίως σε ένα πλαίσιο «πάρε - δώσε», που περιλαμβάνει ακόμη πιο στενή συνεργασία στις διμερείς σχέσεις, με έμφαση και στις στρατιωτικές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα συμφωνία για τη Σούδα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θέλει τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε το ΔΝΤ να μην αποτελέσει εμπόδιο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και στην έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσει να αποσπάσει μία δέσμευση και από την κυρία Λαγκάρντ, αλλά και αποσαφήνιση των θέσεων του Ταμείου, ειδικά ως προς τη φιλολογία περί απαίτησης του ΔΝΤ για νέα μέτρα. Η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Αθήνα χθες βράδυ και εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα διαμορφωθεί ένα πεδίο ειλικρινούς και εποικοδομητικής συζήτησης, χωρίς ακρότητες και σκοπιμότητες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης