Μέρκελ: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Μέρκελ: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι θεσμοί και το Eurogroup ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος - Εξέφρασε ενόχληση για τις επιθέσεις που δέχεται ο Σόιμπλε από την Αθήνα - Τσίπρας: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα - Διαβάστε τι λέει το «non paper» του Μαξίμου

Μέρκελ: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα
Το παγωμένο μήνυμα που είχε στείλει από το βράδυ της Πέμπτης προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να περιμένει θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση στο Βερολίνο επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας τους στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup. Θα ακούσουμε τι σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» ήταν η ξεκάθαρη δήλωση της κυρίας Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
είπε ότι θα ενημέρωνε την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση των εσόδων -βάσει αυτής έγινε η εξαγγελία για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης- ζητώντας από όλους γενναίες αποφάσεις προκειμένου «να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλαδα στην αβεβαιότητα».



«Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα για το προσφυγικό»

Ξεκινώντας τη δήλωσή της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις στενές και καλές σχέσεις των δύο χωρών αναφερόμενη στις επαφές που έχουν γίνει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της έρευνας και της ανάπτυξης.

Οριοθετόντας την ατζέντα η κυρία Μέρκελ είπε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουν το προσφυγικό για το οποίο είπε ότι η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «τεράστια επιβάρυνση» της Ελλάδας. 



«Προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και ζητάμε δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της» συμπλήρωσε.

Ειδικά για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν εξελίσσονται εκεί τα πράγματα όσο γρήγορα θέλουμε.

Για το Κυπριακό είπε, τέλος, η κυρία Μέρκελ ότι είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει καλή υποστηρικτική προεργασία.

«Δεν είχαμε πάντα εύκολες συζητήσεις αλλά είναι πάντα ανοιχτές και θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης»

Από εκεί ξεκίνησε και Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για σχέσεις που διακρίνονται για την ευθύτητά τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητες μας να ανταποκριθούμε σε κρίσεις ασφάλειας, οικονομίας και μετανάστευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στην «κοινή απειλή» από τη ραγδαία άνοδο των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη που αποτελεί κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μας μέλλον και χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση.



Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είπε ότι «θα εξετάσουμε τρόπους για να διατηρήσουμε και να έχουμε καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία που περνάνε ένταση μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα».

Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με αφορμή την επαναλαμβανόμενη αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Τουρκίας. «Τονίζω ότι η Ελλαδα τάσσεται σταθερά υπερ της ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας αλλά με πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια» συμπλήρωσε.

Ειδικά για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί κεντρικό θέμα για την Ευρώπη και είναι ένα ζήτημα για το οποίο αφενός η ΕΕ έχει κεντρικό ρόλο και αφετέρου η Τουρκία θα δοκιμαστεί. Εμείς στηρίζουμε μια δίκαιη βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανένα Κύπριο, συμπλήρωσε.

Για τα θέματα, τέλος, της οικονομίας είπε ότι όραμά μας είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα να μην αφορά μόνο αριθμούς αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης. «Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προυποθέτει σχέδιο επιμονή και γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά και να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».

Περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) είχαν ολοκληρωθεί τόσο το γεύμα με την κυρία Μέρκελ όσο και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά για το περιεχόμενο των συζητήσεων, η καγκελάριος ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ακόμη, η κυρία Μέρκελ παρείχε κάλυψη στον υπουργό των Οικονομικών της και ζήτησε από την Αθήνα να «ρίξει» τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό: «Όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα».

Τέλος, η καγκελάριος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει μονομερείς ενέργειες (σ.σ. όπως ο «μποναμάς» στους χαμηλοσυνταξιούχους), καθώς το Βερολίνο μπορεί να δείξει κατανόηση, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες ενέργειες. 


Τι ειπώθηκε στο γεύμα σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper»
Ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε τις κοινές τους δηλώσεις στην καγκελαρία του Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper», στο γεύμα εργασίας του κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο διημείφθησαν τα εξής:

1. Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

2. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε, στο σημείο αυτό η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς το ΔΝΤ).

3. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

4. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

5. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

6. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης