Τζανακόπουλος για 4ο Μνημόνιο: Δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα

Τζανακόπουλος για 4ο Μνημόνιο: Δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα

Για άδειες: Στη βάση του νόμου 4339 θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός - Σημαντικό ότι ο Ομπάμα θα συνοδεύεται από τον Λιου - Να επιλυθεί άμεσα το ρήγμα ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το ΤΧΣ

Τζανακόπουλος για 4ο Μνημόνιο: Δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα
Δεν υπάρχει αλλαγή της συμφωνίας, 4ο Μνημόνιο και πρόθεση για νέα μέτρα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη σκιά των δηλώσεων του Τζέρι Ράις το απόγευμα της Πέμπτης από την Ουάσινγκτον κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι μόνο αυτή επιδιώκει κάτι τέτοιο για να επιβάλει σκληρή ατζέντα λιτότητας ως αντάλλαγμα για το χρέος.

«Η κυβέρνηση εργάζεται για τη ρύθμιση του χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους» συμπλήρωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιού που έχει αναφερθεί στο θέμα του χρέους. «Είναι κρίμα που υποβαθμίζει η αντιπολίτευση τη σημασία αυτής της επίσκεψης».

Βαρύ το καθήκον του ΕΣΡ και υψηλός ο πήχης για το ύψος του τιμήματος

Κλείσιμο
Για το θέμα των αδειών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού». Χαρακτήρισε «βαρύ το καθήκον του ΕΣΡ και εξαιρετικά υψηλό τον πήχη για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος του τιμήματος». Διευκρίνισε, δε, ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα συνεχιστεί στη βάση του 4339.

Σε ερώτηση, δε, για το θέμα των χρημάτων που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία είπε ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό «θα προχωρήσουμε κατά νόμον ανάλογα με το τι θα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ». «Αυτή τη στιγμή ισχύει ο νόμος Παππά για τα κριτήρια έκδοσης αδειών» συμπλήρωσε και διευκρίνισε σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο-γέφυρα είπε ότι «θα συζητήσουμε με το ΕΣΡ και μετά αφού μας παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα θα καταλήξουμε στην απόφασή μας».

Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων

Κληθείς να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ επέλεξε να εστιάσει στην αποστροφή του Τζέρι Ράις ότι το ΔΝΤ δεν στηρίζει νέα μέτρα. «Το  χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος είναι σαφές. Στοχεύουμε στις 5 Δεκέμβρη να υπάρξει απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε επόμενη ερώτηση για το θέμα των δηλώσεων του ΔΝΤ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός συμβούλος. Η πάγια πρακτική είναι ότι η κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ και καμία από αυτές δεν θεωρήθηκε επιπλέον Μνημόνιο. Με αυτή την έννοια η μοναδική συμφωνία είναι αυτή του περασμένου Ιουλίου. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων αν υπάρξει συμφωνία για να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ».

Να επιλυθεί άμεσα το ρήγμα ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το ΤΧΣ

Σε ερώτηση για το θέμα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα, δεν παρεμβαίνει στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών. Το ρήγμα ωστόσο ανάμεσα στην ΕΤΕ και το ΤΧΣ πρέπει άμεσα να επιλυθεί καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». «Η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην προτροπεί τις αποφάσεις και τις προτροπές ενός εκ των βασικών μετόχων» κατέληξε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είχαμε προετοιμαστεί για τη νίκη Τραμπ

Επέμεινε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο διάστημα είναι πιθανό να υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για το Κυπριακό είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές. Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και περιμένουμε το αποτέλεσμα όπως και όλος ο πλανήτης».

Χαρακτήρισε, επίσης, προβληματική τη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά στις ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν το δημοκρατικό βάθος για να εγγυηθούν τα δικαιώματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Δεν ανησυχούμε για παρόμοιες εξελίξεις στην Ελλάδα αν και έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ξενοφοβίας λόγω της κρίσης».

Για το προσφυγικό είπε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές την ΕΕ και την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από την πορεία της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης