Αποστάσεις από τη δράση των «αλληλέγγυων» πήρε ο Μουζάλας

Αποστάσεις από τη δράση των «αλληλέγγυων» πήρε ο Μουζάλας

Μίλησε για σκάρτες ΜΚΟ - Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον υπουργό να «απεμπλακεί από τα βαρίδια» προκειμένου η ΝΔ να στηρίξει το έργο του

Αποστάσεις από τη δράση των «αλληλέγγυων» πήρε ο Μουζάλας
Σαφείς αποστάσεις από την «τριγωνική», συνεργατική δράση  «αλληλέγγυων» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, «ύποπτων» ΜΚΟ και διακινητών προσφύγων και μεταναστών που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» τήρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην Βουλή.

«Θα δείξουν τα πράγματα και εκεί πέρα (σ.σ. στο δικαστήριο) μπορεί να φανεί ότι είχε δίκιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και είχαν άδικο οι πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζω -και εγώ μέσα μου βαθιά είμαι σίγουρος- ότι δεν θα φανεί το αντίθετο» είπε ο κ. Μουζάλας απαντώντας στους βουλευτές της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Κώστα Κατσαφάδο που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με αφορμή των υπόθεση «στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται στο πλευρό ανθρώπων που συνελήφθησαν γιατί διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών».

Μάλιστα ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον κ. Μουζάλα να «απεμπλακεί από τα βαρίδια» προκειμένου η ΝΔ να στηρίξει το έργο του.
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται, πως το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής αποκάλυψε ότι το γνωστό μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης Πάνος Λάμπρου και οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος Βασιλική Κατριβάνου και Γιώργος Πάλλης έλαβαν μέρος σε εκδήλωση συμπαράστασης στην Μυτιλήνη υπερ της απελευθέρωσης διακινητών που είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και παραπεμπόταν για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα.

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σχετικά στην Βουλή ανέβασε τον αριθμό των εμπλεκομένων βουλευτών σε πέντε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά των υπηρεσιών του κοινοβουλίου, είπε «για το επεισόδιο στη Μυτιλήνη με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς δεν θα θέλατε ένας Υπουργός να πάρει θέση για μία υπόθεση η οποία είναι στα δικαστήρια.

Είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να υπερασπίζεται κάτι. Εγώ δεν έχω λόγο να πάρω θέση σε αυτό το πράγμα.

Όταν κάτι είναι στα δικαστήρια, εκεί θα κριθεί ποιος είχε δίκιο και ποιος δεν είχε.


Επομένως, ούτε αυτό πρέπει να το φορτώνουμε κάπου. Θα δείξουν τα πράγματα και εκεί πέρα μπορεί να φανεί ότι είχε δίκιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και είχαν άδικο οι πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζω -και εγώ μέσα μου βαθιά είμαι σίγουρος- ότι δεν θα φανεί το αντίθετο. Όμως, είναι μία δίκη σε εξέλιξη. Είσαστε Βουλευτής, είσαστε στο Κοινοβούλιο. Εγώ δεν τις ξέρω καλά τις διαδικασίες. Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας των εξουσιών μάς καθορίζει και τους δύο».


Νωρίτερα, ο κ. Βαριβιτσιώτης απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «Έχετε αφήσει τα νησιά του Αιγαίου και τους καταυλισμούς στο έλεος ανθρώπων που δεν ξέρετε την ταυτότητα και τη δράση τους. Δεν έχετε την βεβαιότητα ότι βρίσκονται εκεί από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον.  

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αλληλέγγυοι ξεσηκώνουν τους μετανάστες με τρόπο που προσβάλλεται η εθνική μας κυριαρχία όπως με τους Σκοπιανούς».


Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» λέγοντας «τι ανακαλύπτουμε προσφάτως;

Ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές βρίσκονται στο πλευρό ανθρώπων που συνελήφθησαν γιατί διευκόλυναν παράνομη είσοδο αλλοδαπών.


Στις 14.1 ο γνωστός κ. Λάμπρου, η κα Κατριβάνου και ο κ.  Παλλης διαμαρτύρονται γιατί συνελήφθησαν άνθρωποι που είχαν κατηγορία για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών μετά από επιχείρηση Λιμενικού. Στον έναν μάλιστα απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα…».

Ο βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε μάλιστα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας λέγοντας «Αντι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει, έβαλε  ανακοίνωση υπέρ αυτών που δήθεν ταλαιπωρήθηκαν. Υπερ των αλληλέγγυων που έφεραν παράνομα μετανάστες.


Αν δεν επιβάλλετε κανόνες - πέραν από τις καλές σας προθέσεις - δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε την ντροπή της Ειδομένης και γενικά το πρόβλημα. Σήμερα και πάλι οι αλληλέγγυοι δημιούργησαν προβλήματα για το αν θα μπουν σε λεωφορεία οι μετανάστες για να πάνε στον Σκαραμαγκά. Έλεος, πόσο θα τους αφήσουμε. Εσείς δεν είστε συνοδοιπόρος αυτών των αλληλέγγυων αλλά είναι πολλοί του ΣΥΡΙΖΑ».  

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δε κατά την δευτερολογία του είπε «στην Μυτιλήνη συνδιοργανώνουν το τραφικινγκ συγκεκριμένοι άνθρωποι και ΜΚΟ… Την επόμενη της σύλληψης το υπουργείο Ναυτιλίας  έβγαλε ανακοίνωση και ζητά τη κατανόηση από τους αλληλέγγυους. Οι εισαγγελικές αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες και ο υπουργός Ναυτιλίας ζητά κατανόηση» ενώ κάλεσε τον κ. Μουζάλα να «απεμπλακεί από αυτά τα βαρίδια και θα είμαστε δίπλα σας».

Επίσης, ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε προς τον κ. Μουζάλα «θα ήθελα μια δική σας ξεκάθαρη απάντηση - που θα είναι, όμως δική σας- σε ό,τι έχει να κάνει με το απαράδεκτο γεγονός πριν από δύο μήνες στη Μυτιλήνη, όπου συνάδελφοι Βουλευτές πήγαν και υπερασπίστηκαν μια «μη κυβερνητική οργάνωση», η οποία από ό,τι αποκαλύφθηκε μετέφερε παρανόμως μετανάστες στη χώρα μας. Θα ήθελα επιτέλους να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που απαρτίζουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, πόσες και ποιες είναι, τι χρήματα έχετε αποφασίσει να τους δώσετε και τι έργο θα επιτελέσουν».

Πάντως, ο κ. Μουζάλας πέραν της αποδοκιμασίας που εξέφρασε για την δράση των συγκεκριμένων μελών του κυβερνητικού κόμματος παραδέχθηκε ότι το πρώτο διάστημα της επέλασης του προσφυγικού κύματος «παρεισφρήσανε ΜΚΟ που έβλαψαν και λειτούργησαν εκ του πονηρού για να χρηματιστούν ή για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι σήμερα είναι σε θέση προκειμένου «να πετάξουμε τις σκάρτες ΜΚΟ».

Πάντως, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ειδομένη δεν εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος όσο σε προηγούμενη εμφάνισή του στην Βουλή που υποστήριξε ότι θα έχει «διαλυθεί» εντός του Απριλίου. «Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η απογοήτευση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο « Η Ειδομένη και ο Πειραιάς δεν είναι σε τάξη αλλά αρχίζουν να μπαίνουν».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι δεν έγινε αποδεκτό το ελληνικό αίτημα ώστε να διατεθούν σε εγχώριες ΜΚΟ τα 300 εκατ. ευρώ που δίνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Τα χρήματα θα δοθούν σε 8 διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ και δεν έχουμε παρέμβαση. Βάλαμε 3 όρους που έγιναν αποδεκτοί: οι ΜΚΟ να κουμπώσουν στον κρατικό σχεδιασμό.


Το 70% των προσλήψεων να είναι από Ελλάδα και το 60% των αγορών τους να είναι από την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης