Σε πολιτικό κλοιό η κυβέρνηση από το “Βαρουφακης-gate”: Ζητούνται εξηγήσεις, συζητείται εξεταστική

Σε πολιτικό κλοιό η κυβέρνηση από το “Βαρουφακης-gate”: Ζητούνται εξηγήσεις, συζητείται εξεταστική

Εμφανής η αμηχανία του κυβερνητικού επιτελείου - Ομοβροντία δηλώσεων από την αντιπολίτευση που βάζει στο κάδρο και τον Τσίπρα

Σε πολιτικό κλοιό η κυβέρνηση από το “Βαρουφακης-gate”: Ζητούνται εξηγήσεις, συζητείται εξεταστική
Πολλαπλά εκτεθειμένη άφησε την ηγετική ομάδα που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τα όσα αποκάλυψε και ισχυρίστηκε σε προχθεσινή του συνέντευξη. Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη προκαλούν πολιτικό σάλο, καθώς επιβεβαίωσε μία σειρά από φόβους και υποψίες για την εσκεμμένη επιλογή της κυβέρνησης να φλερτάρει με την ολέθρια σύγκρουση με τους δανειστές, ακόμη και στο όριο παραμονής της ευρωζώνης. Μάλιστα ενέπλεξε πλήρως στους χειρισμούς για τους οποίους ο ίδιος έχει κατηγορηθεί αδυσώπητα τους στενούς συνεργάτες, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίος εμφάνισε να έχει όχι μόνο απόλυτη γνώση των δικών του αμφιλεγόμενων κινήσεων ως υπουργού των Οικονομικών, αλλά και να του δίνει τις σχετικές εντολές.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη και περιορίστηκε σε μία λιτή διαρροή κύκλων του, χωρίς όμως να απαντήσει στο παραμικρό επί της ουσίας, αφήνοντας την αμηχανία των συνεργατών του πρωθυπουργού να είναι εμφανής. «Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε -ακόμα και αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν- ότι οι εκλογές έγιναν με γνωστή την συμφωνία με τους εταίρους και οι πολίτες ενέκριναν αυτό το δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση» ήταν το σχόλιο των κυβερνητικών «κύκλων».

Ωστόσο από την αντιπολίτευση υπήρξε ομοβροντία αντιδράσεων και έντονη πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να δώσει εξηγήσεις για τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός, ενώ τίθεται πλέον και θέμα εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους τότε χειρισμούς.

Η ΝΔ επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν. Μαζί διαχειριστήκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων», όπως είπε ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος, με σαφή την προσπάθειά του να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κλείσιμο

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι «η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως και σήμερα πως φτάσαμε ως εδώ, αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τα όσα αποκαλυπτικά ακούσαμε από τον κ. Βαρουφάκη» και τόνισε ότι «περιμένουμε τη στάση του κ.Τσίπρα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

«Επαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους όντας ανίκανοι και κυνικοί τυχοδιώκτες» είπε ο κ. Βενιζέλος για τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Αλλά και το Ποτάμι εμπλέκει τον Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζητά να δώσει εξηγήσεις για το «Plan X», για το οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης.  «Οι αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Ποτάμι.

«Για προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία ο κύριος Βαρουφάκης αντιμετώπισε κρίσιμα για την χώρα ζητήματα» έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, σημειώνοντας με νόημα ότι «ευθύνες υπάρχουν και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα που επί καιρό στήριζε έναν υπουργό ο οποίος με την τακτική του αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης