PROTOTHEMA

Πολιτική

Επανέρχεται ο βουλευτής με νέα ερώτηση

Αυγενάκης προς κυβέρνηση: Δώστε το όνομα του υπουργού που «σήκωσε» 200.000 ευρώ

Αυγενάκης προς κυβέρνηση: Δώστε το όνομα του υπουργού που «σήκωσε» 200.000 ευρώ

Ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει πως απαιτείται άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και απονομή της δικαιοσύνης

Στην υπόθεση του πολιτικού που συνδέεται με την ανάληψη 200.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό λίγες ώρες πριν την επιβολή των capital controls επανέρχεται ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με νέα ερώτηση.


Ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει πως απαιτείται άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και απονομή της δικαιοσύνης προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και το αίσθημα των πολιτών περί δικαίου, ισότητας και ισονομίας.

Ο ίδιος τονίζει προς τους αρμόδιους υπουργούς «Με τις ερωτήσεις που έχω καταθέσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητούσα

«1. σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, μέχρι τώρα, για την διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκατάσταση της αλήθειας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την απονομή δικαιοσύνης και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και των ατομικών δικαιωμάτων και

3 ειδικότερα, ζητώ εκ νέου να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (...), όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών της Κυβέρνησης που αποτελούν μέλος του οικονομικού επιτελείου».

Εξηγεί πως έως σήμερα τα ερωτήματα αναμένουν απαντήσεις αν και υπουργοί και ορισμένοι βουλευτές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως «ούτε εμείς ούτε συγγενικά μας πρόσωπα έχουμε κάνει αναλήψεις σημαντικών ποσών ή/και έχουμε μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό».

Ωστόσο, σημειώνει πως « Εντύπωση, όμως, προκαλεί η αντίδραση της κυρίας Βαλαβάνη (που κατάγεται από το Ηράκλειο και είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών), η οποία με χθεσινή της ανακοίνωσή της (15-07-2015) αρνείται μεν την ύπαρξη τραπεζικών της λογαριασμών στο Ηράκλειο, αλλά δεν απαντά στο εάν συγγενικά της πρόσωπα Α και Β’ βαθμού που μένουν μόνιμα στο Ηράκλειο έκαναν ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας». Σε άλλο σημείο δε επικαλείται σημερινό δημοσίευμα του «Βηματοδότη» το οποίο αναφέρει  «… Αυτή η ιστορία με τις 200.000 ευρώ που  έφυγαν από τράπεζα στο πάρα πέντε της επιβολής capital controls πολύ με προβλημάτισε.

Είναι δυνατόν, είπα, να συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα, όπως άφηναν να εννοηθεί, από υπουργό ο οποίος εκ της ιδιότητάς του έχει και εσωτερική ενημέρωση; Αφήστε που θύμιζε έντονα την περίπτωση της Κύπρου, όπου, όπως αποδείχθηκε, λίγες ημέρες πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων συγγενικά πρόσωπα πολιτικών έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και κέρδισαν εκατομμύρια. Τι ακριβώς έχει συμβεί, πόσα χρήματα έφυγαν από τις  τράπεζες και ποια ανάμειξη είχε στην υπόθεση η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη (φωτογραφία); Προτού σας αποκαλύψω τι ακριβώς έγινε (για να διαπιστώσετε και μόνοι σας το μπάχαλο που επικρατεί στην πολιτική ζωή) οφείλω να σας πω τι λέει η ίδια η κυρία Βαλαβάνη. Σε ερώτηση αν πήρε τις καταθέσεις της από την τράπεζα τι νομίζετε ότι απάντησε, αφού προηγουμένως έκανε λόγο για λάσπη; «Δεν διαθέτω λογαριασμό σε τράπεζα της Κρήτης. Δεν έκανα καμία ανάληψη πριν από την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων».

Όταν ρωτήθηκε αν συγγενικά της πρόσωπα απέσυραν χρήματα από τράπεζα, εκεί άλλαξε το τροπάριο και αποκάλυψε ότι η μητέρα της είναι 85 ετών, ότι δεν έχει στενές σχέσεις μαζί της, ότι έχει χρήματα επειδή εισέπραξε περισσότερα απ' ό,τι εκείνη από την πώληση του ξενοδοχείου τους και ότι, παρά τα 85 της χρόνια, έχει... μυαλό ξουράφι! Διαχειρίζεται μόνη της τα χρήματά της. Απίστευτο, ε; Θέλετε κι άλλα; Το όλο άγχος και ο προβληματισμός της κυρίας Βαλαβάνη ήταν να μη συνδεθεί η παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο με τα 200.000 ευρώ που «έφυγαν» από τράπεζα προτού επιβληθεί αναγκαστική τραπεζική αργία.

«Ξέρετε, εγώ ετοίμασα την παραίτησή μου και την έδωσα στον Πρωθυπουργό από τη Δευτέρα το πρωί, μόλις άκουσα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής με τα οποία δεν συμφωνούσα και γι' αυτό θα καταψηφίσω το Μνημόνιο» έλεγε και ξανάλεγε. Για την ταμπακέρα όμως τίποτα: ποιος ή ποια, δηλαδή, μεσολάβησε και αποσύρθηκαν από την τράπεζα 200.000 ευρώ λίγο προτού επιβληθούν τα capital controls; Τι ήταν αυτό που φόβισε τον/την αναλήπτη/τρια και απέσυρε τα χρήματα; Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Σε κανένα... στρώμα ή σε τράπεζα στο εξωτερικό; Το μόνο για το οποίο διαβεβαίωσε η πρώην υπουργός ήταν ότι δεν έβγαλε χρήματα εκτός Ελλάδος.

Και επειδή όλα αυτά που έλεγε η κυρία Βαλαβάνη μάλλον δεν έπειθαν και ήθελαν περισσότερες εξηγήσεις, βάλθηκε η ίδια να ξεκαθαρίσει (και πάλι) ότι δεν πολυμιλάει με τη μητέρα της, συνεπώς ήταν αδύνατον να της παρείχε εσωτερική ενημέρωση και κυρίως ούτε αυτή (αν και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών) γνώριζε για τα capital controls και ότι επρόκειτο να κλείσουν οι τράπεζες. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ ούτε βεβαίως ξεχνιέται με την παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο, αφού ο γαλάζιος βουλευτής Ηρακλείου Ε. Αυγενάκης συγκέντρωσε στοιχεία από τράπεζες με τα οποία αποδεικνύεται, όπως δήλωσε, ότι όντως έγινε η ανάληψη των χρημάτων σε συγκεκριμένη ημερομηνία από συγγενή υπουργού».

Υπό αυτά τα δεδομένα ο βουλευτής ρωτά: «Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, μέχρι τώρα, για την διερεύνηση της υπόθεσης, την αποκατάσταση της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης;  Προτίθεστε να ζητήσετε να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών,  Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου;  Υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλος/η της κυβέρνησής σας ή βουλευτές  (και συγγενικά τους πρόσωπα Α’ και Β’ βαθμού), έχουν αποδεσμεύσει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες λίγο πριν το κλείσιμο τους; Ειδικότερα, ζητώ και πάλι να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (...), όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α’ και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών και πρώην μελών της Κυβέρνησης και ιδίως αυτών που αποτελούν μέλη του οικονομικού επιτελείου».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

george17/07/201507:39

ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.... ΒΛΑΧΑΡΑ....

Απάντηση
γυφτοι πολανιστες17/07/201501:33

για το μυριο που βγαλες κατα την διαρκεια των capital controls πες μας καλυτερα.

Απάντηση
Νόμιμο + ηθικό!16/07/201520:31

Τα έβγαλε πριν το κλείσιμο το τραπεζών, οπότε, άντε γειά! Εγώ όμως, θέλω να μάθω ποιός είναι ο Κρητίκαρος που έβγαλε στο εξωτερικό 1.000.000 ΑΦΟΥ είχαν επιβληθεί capital controls.

Απάντηση
...16/07/201520:12

νταξ μας το πες, ξεκόλλα! πάρακάτω...!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία