Δημοσκόπηση: Το 70,1% των Ελλήνων επιθυμεί την έγκριση της συμφωνίας

Δημοσκόπηση: Το 70,1% των Ελλήνων επιθυμεί την έγκριση της συμφωνίας

Θετική άποψη για την επίτευξη συμφωνίας από το 51,5% των πολιτών 

Δημοσκόπηση: Το 70,1% των Ελλήνων επιθυμεί την έγκριση της συμφωνίας
Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, σε ποσοστό 70,1%, έχει την άποψη ότι η συμφωνία που υπογράφηκε πριν από μερικά 24ωρα στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Το ερώτημα της δημοσκόπησης που διενήργησε στις 14/7 η εταιρία ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της ιστοσελίδας tovima.gr τέθηκε ως εξής: «Η συμφωνία αυτή πρέπει να υπερψηφιστεί από την Βουλή ή πρέπει να καταψηφιστεί;» Το 70,1% απάντησαν «πρέπει να υπερψηφιστεί». 

Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη συμφωνία, η θετική άποψη για την επίτευξή της καταγράφεται στο 51,5%. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «τελικά η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης. Εσείς πώς κρίνεται τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους;», το 51,5% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. 

Πολύ πιο εντυπωσιακό ήταν, όμως, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν, λίγο-πολύ, μονόδρομος: Το 72% των ερωτηθέντων αποφάνθηκε ότι «η συμφωνία ήταν αναγκαία». Όσο για το πόσο ευπρόσδεκτες θα ήταν νέες εκλογές, το 64,5% δηλώνει την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική. 
  
Επίσης, η δημοσκόπηση περιελάμβανε και ερώτημα σχετικά με το ποιος, κατά τη γνώμη των πολιτών, ευθύνεται για τα επώδυνα μέτρα που συνεπάγεται η συμφωνία. Σύμφωνα με το 48,7% των ερωτηθέντων, υπεύθυνοι για τη μέλλουσα δοκιμασία του λαού  είναι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν έδειξαν κατανόηση στο πρόβλημα της Ελλάδας». Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (44,4%) τείνει να υποδείξει ως υπεύθυνη για τα δεινά των νέων μέτρων «την ελληνική κυβέρνηση ελληνική κυβέρνηση που έκανε λάθη και έχασε πολύτιμο χρόνο».
Κλείσιμο

Τέλος, ως προς το ποιος θεωρείται ο πλέον κατάλληλος ως πρωθυπουργός σε περίπτωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο εκλεκτός των Ελλήνων, κερδίζοντας οποιοδήποτε άλλο, «κοινώς αποδεκτό πρόσωπο», με ποσοστό 68,1%.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης