Κυβέρνηση: Σχέδιο αποσταθεροποίησης από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης

Κυβέρνηση: Σχέδιο αποσταθεροποίησης από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης

Βλέπει και εσωτερικούς εχθρούς που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση - «Σχέδιο οικονομικού στραγγαλισμού της χώρας» με την άρνηση της ΕΚΤ να διοχετεύσει ρευστότητα στο ελληνικό δημόσιο και στις ελληνικές τράπεζες
 

Κυβέρνηση: Σχέδιο αποσταθεροποίησης από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης
Επιμένει η κυβέρνηση ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανατροπής της από τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που είναι σε συναντίληψη αν όχι σε συνεργασία με δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. 

Το πλαίσιο έδωσε προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είχε καταγγείλει ότι υπάρχαν δυνάμεις -φωτογραφίζοντας τον κ. Σόιμπλε- που επιθυμούσαν να μην κλείσει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ώστε η χώρα να οδηγηθεί στα βράχια. Είχε μάλιστα κατονομάσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά ως συνεργό στο εσωτερικό της χώρας των σχεδίων αυτών επικαλούμενος την περιβόητη ανακοίνωση του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να υπερασπίζεται. 

Στο ίδιο πλαίσιο τώρα τόσο ο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι “υπάρχει σχέδιο οικονομικού στραγγαλισμού της χώρας” με την άρνηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να διοχετεύσει ρευστότητα στο ελληνικό δημόσιο και στις ελληνικές τράπεζες. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προειδοποίησε όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημά τους είναι πως, ό,τι και να κάνουν, πάλι μπροστά τους θα μας βρουν. Πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το παλάτι».

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση διά των στελεχών της υποστηρίζει ότι οι εταίροι ασκούν εκβιασμό χρησιμοποιώντας την χρηματοπιστωτική ασφυξία προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά.  Η κυβέρνηση ερμηνεύει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ως μία συνέχιση μεν της δανειακής σύμβασης αλλά με ένα νέο πλαίσιο υποχρεώσεων για την χώρα μας. Χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως υπάρχουν «κύκλοι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουν να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας μια τακτική καθυστέρησης της χρηματοδότησης και αρνούμενοι να επιτρέψουν παροχή στήριξης έξω από το πρίσμα των μνημονιακών υποχρεώσεων για να ξεκαθαρίσει ότι “χρηματοδότηση μνημονιακή δεν θέλουμε και ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα λιτότητας».  

Την θέση ότι οι δανειστές επιχειρούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για την παράταση του δανειακού προγράμματος, για διάστημα τεσσάρων μηνών, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πριν το παράδειγμα της Ελλάδας εξαπλωθεί σε άλλες χώρες εξέφρασε απεφίφραστα ο ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.  Σημείωσε δε ότι το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις καθυστέρησε εξαιτίας των εκπροσώπων των θεσμών ενώ κάλεσε και την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Στό ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλής ανάφερε ότι αν οι δανειστές εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση και ότι αν δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα για να πληρωθούν τα δάνειά τους, τότε δεν θα τα πάρουν και υποστήριξε καθώς επίσης ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μονομερής κίνηση από την πλευρά των δανειστών και έξω από τη συμφωνία.

Σε δικές του δηλώσεις ο  υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Νίκος Βούτσης έδωσε και την εσωτερική διάσταση λέγοντας ότι “η Ελληνική κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη εντός και εκτός συνόρων με τις δυνάμεις που επιθυμούν την συνέχεια των πολιτικών λιτότητας”.  Η κυβέρνηση αμφισβητεί το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κρυφές τρύπες στα ταμεία, καθώς επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε εμπλοκές και εμπόδια στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Για την κυβέρνηση το σενάριο της αριστερής παρένθεσης παρότι το αποκήρυξε δημοσίως ο κ. Σαμαράς δεν έχει κλείσει. Άλλωστε όλες οι δηλώσεις και οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατείνουν σε αυτό. Παραλλήλως βλέπει και μία σύμπλευση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κινούνται εναλλακτικά είτε στο ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει την χώρα στα βράχια είτε ότι θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το μνημόνιο των πρηγούμενων και να χάσει την λαική αποδοχή. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο η ταχύτατη απονομιμοποίηση και αποσταθεροποίησή της. Εκτιμά ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και επιχειρηματικοί κύκλοι που επιδιώκουν να διατηρήσουν προνόμια που τους είχε εξασφαλίσει το προηγούμενο καθεστώς. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η εγχώρια αντίδραση είναι συντονισμένη με τις κινήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που καθοδηγούνται από τον κ. Σόιμπλε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης