Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας

«Επτασφράγιστο μυστικό» η πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια - Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου - Οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι δεν είναι θέμα προσώπου και ότι η επιλογή θα πρέπει να υπακούει σε πολιτικά κριτήρια

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας
Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 4 σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό την πρότασή του για τον διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην πρόταση για Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κλείσιμο
Για τον κ. Αβραμόπουλο η πρώτη ένσταση υπήρξε από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του στον πρωθυπουργό την Κυριακή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και ήταν ένας από τους λόγους της αναβολής της ανακοίνωσης του ονόματος. Ο κ. Λαφαζάνης διαφώνησε με την διαδικασία της ανακοίνωσης αλλά και με το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου και φέρεται να επικαλέστηκε «ότι υπήρξε από τα πιο μνημονιακά στελέχη και μάλιστα πριν καν γίνει εξουσία η ΝΔ όταν εμφανιζόταν σαν συναινετικός με τον τότε πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου».

Οι περισσότεροι βουλευτές πάντως θεωρούν ότι δεν είναι θέμα προσώπου αλλά ότι η επιλογή θα πρέπει να υπακούει σε κάποια πολιτικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό χθες ο κ. Μανώλης Γλέζος σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της επιλογής ενός προσώπου από τον χώρο της αριστεράς. Αλλά και το στέλεχος του κόμματος κ. Αλέκος Καλύβης επίσης πρότεινε επιλογή προσώπου από την Αριστερά. Υπέρ της ίδιας άποψης τάσσονται αρκετοί βουλευτές και υπουργοί υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτεί την κυβερνητική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου και θα εκφράζει το ύφος και ήθος της νέας εξουσίας. 

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στην σημερινή συνεδρίαση να υπάρξει συζήτηση. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο και ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν λένε ότι μπορεί να επιβάλλει το πρόσωπο που θα επιλέξει. Ακόμη και ο κ. Λαφαζάνης που θα εκφράσει την θέση του στην συνεδρίαση στο τέλος θα συνταχθεί με την άποψη της πλειοψηφίας.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου συνάδει με μία πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να στείλει μήνυμα συναίνεσης σε όλο το πολιτικό σύστημα και σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Ωστόσο η συναινετική επιλογή δεν ευνοείται από την συγκυρίας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogoup και από την συγκρουσιακή στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος χθες με δήλωσή του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση που κάνει και πήρε την πρωτοβουλία συνεννόησης με τους κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη προκειμένου όπως διέρρευσε η Συγγρού “οι ευρωπαικές δυνάμεις να συντονίσουν τις ενέργειές τους”.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να ανοίξει εσωτερικό μέτωπο και απέφυγε οποιαδήποτε διαρροή ωστόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν: “πως να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ όταν ο κ. Σαμαράς κρατά αυτή την στάση έναντι της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση;”. 

Εν τω μεταξύ επιμένουν οι πληροφορίες ότι και ο κ. Γιούνκερ δεν θα ήθελε αλλαγή στην σύνθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής με μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου αν και ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε ένα πρόσωπο της επιλογής του στις Βρυξέλλες. 

Πάντως και τα πρόσωπα που έχουν προταθεί από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ιωάννα Καρυστιάνη και ο κ. Μανώλης Δρεττάκης δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες όπως για διαφορετικούς λόγους και ο κ. Κώστας Γαβράς.

Υπ αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό η τελική πρόταση να αποτελέσει έκπληξη. Ο κ. Πάνος Καμμένος πάλι που είχε διαρρεύσει και τα ονόματα των κ.κ. Ντόρας Μπακογιάννη και Προκόπη Παυλόπουλου συγκαλεί επίσης σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα την δική του κοινοβουλευτική ομάδα για να αποφασίσει. Εκτιμάται ότι μπορεί να έχει εν τω μεταξύ υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και να προτείνουν το ίδιο πρόσωπο. 

Αυτή την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου, η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος θα ενημερώσει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις επί των οποίων θα γίνει συζήτηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης