Σαπέν: Νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα, πρέπει να δοθεί ανάσα στην κυβέρνηση

Σαπέν: Νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα, πρέπει να δοθεί ανάσα στην κυβέρνηση

Βαρουφάκης: Να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους εταίρους, αλλά απαιτείται ανάπτυξη - Έχουμε αρχίσει επαφές και με το ΔΝΤ - Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο αλλά και την Φραγκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ

Σαπέν: Νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα, πρέπει να δοθεί ανάσα στην κυβέρνηση
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τεράστια δάνεια που της δόθηκαν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση της λιτότητος και στήριξη της Ανάπτυξης, έστειλε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προδιαγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέου τύπου πρόγραμμα ( «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη το ονόμασε) άγνωστης διάρκειας,  που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο παλιό Μνημόνιο (το οποίο όμως τυπικά θα έληγε το 2016 ή και νωρίτερα).
 
Ο κύριος Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μισέλ Σαπέν, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις που παρουσίασε στον Γάλλο ομόλογό του: «τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταπκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους» τόνισε, αποφεύγοντας να μιλήσει την φορά αυτή για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
Πέραν από τα γενικόλογα μηνύματα στήριξης, ο κύριος Σαπέν έκανε από πλευράς του μία αναφορά, στο άκουσμα της οποίας «κόπηκε το χαμόγελο» του κύριου Βαρουφάκη. Ενώ ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη μία διαφορετικής στάσης απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο  που πλήττεται από την ύφεση, όπως η Ελλάδα, ο κ.Σαπέν πήρε το λόγο και είπε πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις «ποια χώρα ανήκει στον βορρά ή στο νότο της Ευρωζώνης». Αντιθέτως, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».
 
Κλείσιμο
 
«Νέο συμβόλαιο για Ελλάδα»
Ειδικότερα ο κύριος Σαπέν, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει «νέο συμβόλαιο» για Ελλάδα, με κύριους άξονες την Ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Υπογράμμισε ότι αποτελεί «κοινή πεποίθηση» της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των εταίρων της «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»,  τονίζοντας ότι «το ελληνικό χρέος είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε».

«Στην βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων εξετάσαμε το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Γαλλία. Είμαστε φιλικό έθνος με ιστορικούς δεσμούς απέναντι στην Ελλάδα και ένας σημαντικός παίκτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

«Το χρέος είναι ένα θέμα», σημείωσε. Όταν το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ δεν είναι κάτι απλό. Η Ελλάδα ψάχνει τρόπους να μειώσει το βάρος αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κύριος Σαπέν.
 
Αναγνώρισε επίσης ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Βρίσκεται ήδη εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για «τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις» που θα φέρει  στο τραπέζι των συζητήσεων.
 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύντομα «θα δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο αλλά και την Φραγκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ». Όπως είπε, υπάρχει ήδη επαφή και με το ΔΝΤ ενώ αναμένει και συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Σόιμπλε είπε ότι ο Γερμανός ομόλογος του τον συνεχάρη και είπαν κάποια στιγμή να συναντηθούν χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί μια ημερομηνία γι' αυτό.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η χώρα πήρε πολλά χρήματα και έγινε ήδη ένα «κούρεμα». Αυτό που ενδιαφέρει είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους εταίρους, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ανάπτυξη. Πρέπει να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να πάρουν όλοι τα λεφτά τους πίσω.
 
Για την ΕΚΤ σημείωσε ότι ο ρόλος της είναι να παρέχει ρευστότητα σε δύσκολες στιγμές. Δική μας δουλειά είναι να της δώσουμε τη δυνατότητα να το πράξει.
 
Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Διαβάστε σε μετάφραση τα βασικά σημεία των δηλώσεων Βαρουφάκη
 
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είχα την ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Σαπέν τα σχέδια για την αναμόρφωση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα,  στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που αλλάζει, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό τον κύκλο των πιέσεων που ασκούνται εξαιτίας τους χρέους, ο οποίος ξεκίνησε το 2010 και κατέστρεψε όλους στην Ευρώπη.  Πιστεύουμε ότι προκειμένου να επιτευχθούν αυτά, θα πρέπει να διαβουλευτούμε σε πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων.
 
Αυτές τις ημέρες έχω τη χαρά να επισκεφθώ και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να δω και άλλους εταίρους, που είναι απαραίτητο όχι μόνο για να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ευελπιστώ να επισκεφτώ επίσης το Βερολίνο, τη Μαδρίτη, τη Μπρατισλάβα και όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτεύουσες. Θα ήθελα να επισκεφθώ και τη Φρανκφούρτη για συζητήσεις με την ΕΚΤ, την Τράπεζα όλων των κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και έχει υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και με το ΔΝΤ. Ανυπομονώ να συναντηθώ και με την κυρία Λαγκάρντ.
 
Σε αυτές τις συναντήσεις, όπως και στη σημερινή, θέλω να μεταφέρω στους εταίρους μας σε όλη την Ευρώπη ότι θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μια από τις λειτουργικές αρχές του Ζαν Μονέ. Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη βρεθούν γύρω από ένα  τραπέζι διαπραγμάτευσης και προτείνουν τις θέσεις τους χωρίς να μετακινούνται από αυτές, υπάρχει πολύ μικρή ελπίδα επιτυχίας. Αν όμως καθίσουμε όλοι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και κρατήσουμε το πρόβλημα στην απέναντι πλευρά, τότε πραγματικά η επιτυχία είναι σίγουρη, σε μια Ευρώπη που θέλει να υπάρχει μια αμοιβαία ευημερία.
 
Σήμερα ο κ. Σαπέν και εγώ καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και αφήσαμε το πρόβλημα απέναντί μας. Πρόθεση της κυβέρνησής μας είναι να κάνει το ίδιο σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όταν θα συνομιλούμε με τους εταίρους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.  Κάθε φορά θα θέτουμε το πρόβλημα απέναντί μας και θα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, με έναν στόχο μόνον στο μυαλό: την ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, όχι μόνον του Έλληνα, του Γάλλου ή του Πορτογάλου.
 
Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών με κυβερνήσεις, Κομισιόν και ΕΚΤ θα ήταν σώφρον για όλους μας να έχουμε κατά νου αυτό που υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τον περασμένο Νοέμβριο σε μια ομιλία στο Ελσίνκι. Όπως είπε, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η επιτυχία της Νομισματικής Ένωσης εξαρτάται από την επιτυχία που θα πρέπει να υπάρχει παντού. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι αμετάκλητη σε όλα τα κράτη μέλη της. Όχι μόνο γιατί έτσι αναφέρεται στις Συνθήκες, αλλά διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει πραγματικά ενιαίο νόμισμα.
 
 
Σήμερα στο Παρίσι, με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδας, είχαμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στους εταίρους μας:  την αποφασιστικότητά μας να  αλλάξουμε σελίδα, που είναι πρώτα προς όφελος της Ευρώπης και, δευτερευόντως, προς όφελος της Ελλάδας και της Γαλλίας μεμονωμένα. Να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι θα υπάρχει επιτυχία στη Νομισματική Ένωση με τη δυνατότητα να υπάρχει επιτυχία παντού.
 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εξακολουθεί να αποτελεί θέση της ελληνικής κυβέρνησης η ανάγκη μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και σε ποιο ποσοστό;
 
 
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Η θητεία μου ως πολιτικού είναι μόλις δύο εβδομάδων, οπότε ελπίζω να με συγχωρέσετε που θα σας απαντήσω με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού, για να είμαι και ειλικρινής. 
 
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν πήραμε αρκετά χρήματα από τους πιστωτές. Το έχω επαναλάβει αρκετές φορές ότι μας δώσατε υπερβολικά πολλά χρήματα, αλλά τα περισσότερα πήγαιναν στη μαύρη τρύπα του μη βιώσιμου χρέους.
 
Έχουν υπάρξει ήδη απομειώσεις. Ο ιδιωτικός τομέας υπέστη μεγάλη απομείωση του 2012. Όμως ήταν μικρό κομμάτι και έγινε πολύ αργά. Στην αρχή υπήρξε ένα τεράστιο δάνειο σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στη συνέχεια όταν κανείς αργεί να χορηγήσει τη θεραπευτική αγωγή. Δεν είναι αποτελεσματικό το φάρμακο.
 
Ως Ευρωπαίος  βασική μου ανησυχία είναι ότι αυτό το πρόγραμμα βοήθειας κοστίζει στην Ευρώπη, και όχι μόνο σε μας, πάρα πολλά. Βασικός μας στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των εταίρων μας και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι βοηθώντας την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει να μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης.
 
Έτσι θα έχει την οικονομική δυνατότητα να μπορέσει να αποπληρώσει τα πάντα και τους τόκους. Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία που θα επανεκκινεί  όλη την κατάσταση, με στόχο και θεώρηση να συνδέονται οι αποπληρωμές μας με την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω;
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: θα ζητηθεί η συνέχιση της ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ;
 
Γ.  ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Η Νομισματική Ένωση είναι αμετάκλητη». Αυτά είναι λόγια του κυρίου Ντράγκι. Είναι σοφά λόγια, που λειτουργούν ως φάρος για εμάς και για όλους στην Ευρώπη. 

Η παροχή ρευστότητας σε δύσκολες περιόδους είναι δουλειά της ΕΚΤ. Δική μας δουλειά είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να κάνει τη δουλειά της, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να δώσει στον εαυτό της –και όχι μόνο σε μας τους Έλληνες- χώρο για να αναπνεύσει, προκειμένου να επιφέρει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο η Ελλάδα θα πάψει να είναι μια χώρα ελλειμματική για πάντα, αλλά μπορέσει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και τελικά να σταματήσει να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Λάβατε πρόσκληση να επισκεφθείτε το Βερολίνο; Πότε θα πάτε και ποιους θα συναντήσετε;  Θα ζητήσετε να φύγει η Τρόικα από την Αθήνα;
 
 
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Έλαβα μία συγχαρητήρια επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, όπου ανέφερε ότι θέλει να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία. Φυσικά και ανταποκρίθηκα με τον ίδιο τρόπο. Άρα δεν έχει σημασία ποια πλευρά θα κάνει το πρώτο βήμα τις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε. Η Γερμανία είναι ακόμη μια χώρα για την Ελλάδα που λειτουργεί ως πνευματικός φάρος, είναι μια προσφιλής χώρα και σημαντική για το μέλλον μας. Οπότε βεβαίως και θα μεταβώ στο Βερολίνο.
 
 
 
Όσον αφορά το επόμενο ερώτημά σας. Θέλουμε πιο πολλά κεφάλαια χωρίς εποπτεία; Όχι, δεν πιστεύω ότι κανείς  έχει την ηθική δικαιοδοσία να ζητά βοήθεια χωρίς να υπάρχει κάποια εποπτεία. Δεύτερον, αν πιστεύω ότι η Ελλάδα όπως είναι τώρα θα πρέπει να δεχθεί άλλη μία δόση δανείου, όχι. Δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Έχουμε τεράστιες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις, όμως δεν μπορούμε μονίμως να αναμένουμε νέες δόσεις. Όπως είπα και στον κ. Σαπέν, είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη δόση.
 
Κατά η διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα κάνουμε (δεν αναφέρομαι σε διαπραγματεύσεις, μιλώ για διαβουλεύσεις, συζητήσεις, διότι θα καθόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και με τον κ. Σόιμπλε και με τους άλλους εταίρους) θα δούμε γιατί έχουν αποτύχει αυτά τα προγράμματα που υιοθετήθηκαν μέχρι τώρα. Έχουν αποτύχει παταγωδώς. Για το λόγο αυτό εξελέγη το κόμμα μας. Διότι δεν υπήρξε επιτυχία των προγραμμάτων.
 
Θα πρέπει να διαμορφώσουμε έναν άλλο δρόμο για να προχωρήσουμε με ένα διαφορετικό «συμβόλαιο» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο πλαίσιο του οποίου θα αναμορφωθεί η συνεργασία μας, με θεραπευτικές συνέπειες για την Ελλάδα, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της κρίσης για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη που έχει επωμιστεί πάρα πολλά μέχρι τώρα.
 
 Σε ό,τι αφορά την Τρόικα, ο όρος εμφανίστηκε μετά το 2010. Νωρίτερα αν έλεγε κανείς Τρόικα δεν ήξερε για τι πράγμα μιλάμε. Όλοι είμαστε μέλη της ΕΚΤ, ως Ελλάδα είμαστε μέλος και του ΔΝΤ -η Ελλάδα ήταν και ιδρυτικό μέλος του. Λειτουργούμε λοιπόν ως ενθουσιώδεις συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάθε άλλο ευρωπαϊκό θεσμό.
 
Να εξηγήσω τι σημαίνει ο  όρος "Τρόικα", από την ελληνική σκοπιά ή τη σκοπιά των Ιρλανδών και των Πορτογάλων: είναι ένα τεχνοκρατικός όρος στο πλαίσιο του οποίου οι εκπρόσωποι των  συγκεκριμένων θεσμών έρχονται στη χώρα μας για να εποπτεύσουν την εφαρμογή του προγράμματος με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Η κυβέρνησή μας εξελέγη για να βάλει ένα τέλος σε αυτό τον εθισμό.
 
Η φιλοσοφία μας, λοιπόν, έχει ως εξής: η επιτροπή των τεχνοκρατών που εκπροσωπούν την τρόικα στην Ελλάδα δεν έχουν την εξουσιοδότηση και τη δικαιοδοσία να συζητούν μαζί μας τις βασικές παραμέτρους τους προγράμματος. Άρα θα ήταν χάσιμο χρόνου για αυτούς, να εμπλακούμε μαζί τους σε μια τέτοια συζήτηση. Για αυτό χρειάζεται να συζητήσουμε με το Γιούργκρουπ, το ΔΝΤ και  την ΕΚΤ προκειμένου να κάνουμε μια νέα εκκίνηση σε αυτή τη διαδικασία και να βάλουμε ένα τέλος στην κρίση που πραγματικά κοστίζει πάρα πολλά και στους Γερμανούς και στους Σλοβάκους και στους Πορτογάλους, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε.
 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί η Γερμανία να παρερμηνεύσει τις επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σε διάφορες χώρες και να τις εκλάβει ως μια προσπάθεια να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου;  Και ποιο είναι το  πολιτικό μήνυμα από την επιλογή του οίκου Lazard ως συμβούλου για το χρέος;
 
 
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Να ξεκαθαρίσω κάτι. Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει μια συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ Βορρά και Νότου, είναι εχθρός της Ευρώπης και υπονομευτής του πνεύματος στο πλαίσιο του οποίου βρισκόμαστε εδώ σήμερα.
 
Με το ίδιο πνεύμα θα πάμε στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη, στη Λισαβόνα και οπουδήποτε αλλού. Ελπίζω ότι είμαι αρκετά σαφής σε αυτό. Γνωρίζετε ότι είμαι οικονομολόγος και έχω μελετήσει τις τραγικές συνέπειες της μεγάλης ύφεσης από το 2009 και μετά. Επίσης, το 1989 είχαμε την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και αυτό ήταν τραγικό. Ο κανόνας του χρυσού επλήγη δραματικά μετά το κραχ του 1929. Μετά άρχισαν να ανταγωνίζονται οι χώρες μεταξύ τους, οι Γάλλοι εναντίον των Ελλήνων, οι Γερμανοί εναντίον των Γάλλων κ.ο.κ. Μετά ήταν οι Έλληνες εναντίον των Ελλήνων και οι Γερμανοί εναντίον των Γερμανών.
 
Επιτρέψτε μου, με χιουμοριστικό τρόπο, να εκφραστώ με σοβαρότητα. Πιστεύω στη σχολή των Monty Python’s. Υπάρχουν καλοί άνθρωποι και κακοί άνθρωποι. Υπάρχουν πιστωτές και δανειστές. Υπάρχουν προοδευτικοί που θέλουν να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και αυτοί που την υπονομεύουν, είναι οπισθοδρομικοί και δεν θέλουν να προχωρήσει η Ευρώπη.
 
Στη χώρα μου – ντρέπομαι που το υπενθυμίζω -τρίτο κόμμα δεν είναι νεοναζί, αλλά ναζί. Άρα το καλύτερο δώρο που μπορεί να τους δώσει κανείς είναι μια τέτοια νοοτροπία, δηλαδή ότι υπάρχει εναντίωση μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
 
Όσο για τον οίκο Lazard, θα χρησιμοποιήσουμε όλην την τεχνογνωσία που είναι διαθέσιμη με στόχο να θεσπίσουμε ένα πρόγραμμα, μια πρόταση που να είναι άριστη από χρηματοοικονομικής άποψης και λογικής για την Ευρώπη. Άρα θα συνεργαστούμε και με τον οίκο Lazard και θα δεχτούμε τη βοήθειά τους.
 
Ο κ. Σαπέν είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει τη γαλλική εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορους τομείς, πολλούς θα έλεγα. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα μη εφικτό πρόγραμμα, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι αποτελεσματικό, κοινωνικά δίκαιο και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια σχέδια  κάνει η Ελλάδα για το άμεσο μέλλον.
 
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Υπογράμμισα στον κ. Σαπέν όπως και στους υπόλοιπους εταίρους και τους θεσμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και από τους οποίους έχουμε δανειστεί μεγάλα ποσά στο παρελθόν, κάτι το οποίο είναι πολύ λογικό. Μόλις εξελέγη αυτή η κυβέρνηση και δεν έχει γίνει καν η ορκωμοσία των βουλευτών. Άρα είναι πολύ βραχύ το χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι να μπορέσουμε να προτάξουμε τις προτάσεις μας και να τις παρουσιάσουμε σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.
 
Για την ανθρωπιστική κρίση έχουμε και δικές μας προτάσεις και σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, αλλά και το επίπεδο των επενδύσεων από την Ευρώπη. Πιστεύω ότι έως το τέλος του μήνα θα μπορέσουμε να εξετάσουμε αυτό το σχέδιο. Μπορούμε πραγματικά να έχουμε εκλογικευμένες προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, ενός μηνός ή 6 εβδομάδων, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με όλους τους θεσμούς προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια εύλογη λύση που θα είναι αμοιβαία επωφελής.
 
Υπάρχουν πηχαίοι τίτλοι και  μελοδραματικοί σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τον Ιούνιο –αυτές είναι οι προθεσμίες για τα ομόλογα που διακατέχει η ΕΚΤ. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το πλαίσιο σαν μια ευκαιρία να μπορέσουμε να εξετάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο που θα είναι επωφελές για όλη την  Ευρώπη.
 
Για αυτήν την ενδιάμεση χρονική περίοδο που δεν υπάρχει ένα νέο συμβόλαιο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με την ΕΚΤ, να θεσπίσουμε τους όρους σε ό,τι αφορά τα αναγκαία επίπεδα ρευστότητας έτσι όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν από το 2009, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης