Ψαριανός - Μάρκου: Δυο-δυο φεύγουν από τη ΔΗΜΑΡ

Ψαριανός - Μάρκου: Δυο-δυο φεύγουν από τη ΔΗΜΑΡ

Διέγραψε ο Φώτης Κουβέλης τον Γρηγόρη Ψαριανό, επειδή ο τελευταίος δεν υπέγραψε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για δημοψήφισμα - Με αιχμές για «διάλογο κωφών» ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της η Κατερίνα Μάρκου - Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας στήριξη σε Ψαριανό - «Βολές» κατά Κουβέλη και από Λυκούδη

Ψαριανός - Μάρκου: Δυο-δυο φεύγουν από τη ΔΗΜΑΡ
Το... χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς ο Φώτης Κουβέλης διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, καθώς ο κ. Ψαριανός αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο, με το οποίο το κόμμα ζητά δημοψήφισμα για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε μόνο την αφορμή για το διαζύγιο, καθώς οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Ψαριανού για κορυφαία πολιτικά ζητήματα, η ανοικτή αμφισβήτηση που είχε εκφράσει για την παραμονή του κ. Κουβέλη στην ηγεσία της Αγιου Κωνσταντίνου, αλλά και οι προσεγγίσεις του με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι», τον είχαν οδηγήσει σε πλήρη σύγκρουση με το κόμμα.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, εκτός της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ έθεσε εαυτόν και η κυρία Κατερίνα Μάρκου, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος να περιορίζεται στους 11 βουλευτές.

Από την πλευρά της, η Αγίου Κωνσταντίνου  δηλώνει για τον κ. Ψαριανό -τον οποίο ούτε καν κατονομάζει- πως «ο συγκεκριμένος βουλευτής, με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Αναφορικά, δε, με την κυρία Μάρκου, σημειώνει πως, «προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κυρία Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση, πάντως, με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ  για "στερεότυπες και βαρετές εμμονές", είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, στην επιστολή της προς τον Φώτη Κουβέλη, η κυρία Μάρκου κάνει λόγο για μια «δυσάρεστη κατάσταση» στη ΔΗΜΑΡ, που «επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού», μιλώντας για επιθέσεις σε βάρος της ίδιας.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές διεξήχθη «διάλογος κωφών», με αποτέλεσμα «η ΔΗΜΑΡ να απομακρυνθεί τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, να νιώθω ξένη και απομακρυσμένη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παραίτηση Παπαδόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή - Ενστάσεις και από Λυκούδη

Η απόφαση, πάντως, να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γρηγόρης Ψαριανός φαίνεται πως ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» στη ΔΗΜΑΡ.

Ήδη, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εκφράζοντας την στήριξή του στον κ. Ψαριανό και επικρίνοντας σαφώς την απόφαση Κουβέλη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, σχολίασε σχετικά με τη διαγραφή Ψαριανού: «Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα».

»Όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες μας».

»Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του».

»Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης