Το συνέδριο του Ποταμιού στο (Λ)αύριο

Το συνέδριο του Ποταμιού στο (Λ)αύριο

Με καινοτομίες και εκπλήξεις οι συνεδριακές διαδικασίες του νεοσύστατου κόμματος που θέλει να ενώσει Προοδευτικούς φιλελεύθερους με Αριστερούς Μεταρρυθμιστές - Μπουτάρης, Καμίνης, Τατσόπουλος και Ψαριανός οι «γκεστ σταρ» του Συνεδρίου - Μηνύματα από Μάρτιν Σουλτς και Ματέο Ρέντσι 

Το συνέδριο του Ποταμιού στο (Λ)αύριο
Σε αντίθεση με τον Διονύση Σαββόπουλο που τραγουδούσε πριν από 35 χρόνια «δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά, στο Λαύριο», ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται βέβαιος για το δικό του σκοπό και αυτά που θα πει στους χίλιους προσκεκλημένους του οι οποίοι θα συγκεντρωθούν σήμερα στο Λαύριο για το ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού».

Χωρίς τις αμφιθυμίες του τραγουδοποιού από τη Θεσσαλονίκη που τραγουδούσε «είμαι μεγάλος με τιράντες και γυαλιά κι όλο φοβάμαι το αύριο», ο τηλεδημοσιογράφος από τον Δρεπανιά Χανίων που κουβαλάει το σακίδιο του είναι σίγουρος για την επιλογή του να οργανώσει στο Λαύριο το πρώτο συνέδριο του νεοσύστατου κόμματος το οποίο μετράει μόλις τέσσερις μήνες ζωής και έχει στις τάξεις του δύο ευρωβουλευτές που του έδωσε το 6,6% που έλαβε στις ευρωκάλπες του περασμένου μήνα.

Κλείσιμο
«Αν από το “Λ-αύριο” αφαιρέσουμε το πρώτο γράμμα γίνεται “αύριο”», λέει στους συνομιλητές του για να υπογραμμίσει τη σημειολογία του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ιδρύθηκε στις θέσεις της παλαιάς Γαλλικής Εταιρίας και συνδέει την καινοτόμο επιστημονική έρευνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου.

«Δε μ’ ενδιαφέρει το Caravel και το Hilton, δε θέλω να γίνονται όλα τα πολιτικά πράγματα στο κέντρο της Αθήνας», τονίζει ο ιδρυτής του «Ποταμιού» που σχεδιάζει πολλές πρωτοτυπίες που θα διαφοροποιούν το δικό του συνέδριο από τα κλασσικά κομματικά συνέδρια, όπως τα γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

«Εισιτήριο» θα πληρώνουν οι σύνεδροι 

Μια από αυτές τις καινοτομίες θα είναι ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα πληρώνουν... «εισιτήριο» πέντε ευρώ, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από τα έξοδα οργάνωσης που υπολογίζονται περί τις 10.000 ευρώ. 

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν στις 19.00 με σύντομους χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων –ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ- που είχαν προσκληθεί και θα εκπροσωπηθούν από τους γραμματείς τους, ενώ αμέσως μετά θα χαιρετίσουν τους συγκεντρωμένους οι δύο ευρωβουλευτές του «Ποταμιού» Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος. 

Επίσης θα μεταδοθούν μηνύματα του Μάρτιν Σουλτς, που ηγείται των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τους οποίους συνεργάζονται οι εκλεγέντες με «Το Ποτάμι» ευρωβουλευτές, καθώς και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που αποτελεί τη νέα εμβληματική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. 

Μια ώρα αργότερα θα ανέβει στο βήμα ο Σταύρος Θεοδωράκης για την κεντρική ομιλία με την οποία θα δώσει το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, το οποίο τοποθετεί στο Κέντρο, τονίζοντας την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι Προοδευτικοί Φιλελεύθεροι και οι Αριστεροί Μεταρρυθμιστές για να συγκροτήσουν ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν κατάφεραν τα παλαιά κόμματα, με αποτέλεσμα την υποταγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Η πρώτη ημέρα των συνεδριακών διαδικασιών θα κλείσει με μια ακόμη πρωτοτυπία: στο Ανοιχτό Θέατρο του Πάρκου θα μιλήσει ο ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος με θέμα: «Τι σχέση έχουν οι Φιλόσοφοι με την Πολιτική;».

Οι «γκεστ σταρ»

Το Σάββατο θα απευθυνθούν στους συνέδρους οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και άλλοι «γκεστ σταρ», όπως οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος, η πρώην αντιπρόεδρος της «Δράσης» Αντιγόνη Λυμπεράκη, αλλά και γνωστά πρόσωπα από το χώρο της Επιστήμης και του Πολιτισμού που ο Σταύρος Θεοδωράκης επιθυμεί να αποτελέσουν τη «δεξαμενή σκέψης» του «Ποταμιού», χωρίς κατ ́ ανάγκην να αποκτήσουν οργανωτικούς δεσμούς με το κόμμα του.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για την έγκριση του Μανιφέστου του κόμματος και την εκλογή των νέων κομματικών οργάνων, της Πανελλήνιας Επιτροπής από την οποία θα αναδειχθούν η Συντονιστική Επιτροπή, η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος και εφόσον, όπως αναμένεται, δεν υπάρξει ανθυποψήφιος η ανάδειξή του θα γίνει χωρίς να στηθεί κάλπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης