Γεωργιάδης: Η τρόικα μου ζήτησε να μειώσω το κέρδος των φαρμακοποιών στο 15%

Γεωργιάδης: Η τρόικα μου ζήτησε να μειώσω το κέρδος των φαρμακοποιών στο 15%

«Μείωση στο 15% καθιστά το όριο μη βιώσιμο για τα περισσότερα φαρμακεία» - Το πρώτο 4μηνο του 2014 διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου κατά 70% στις συνταγογραφήσεις των διαγνωστικών κέντρων

Γεωργιάδης: Η τρόικα μου ζήτησε να μειώσω το κέρδος των φαρμακοποιών στο 15%
Να... τετραγωνίσει τον κύκλο επιχείρησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, επιχειρώντας να ικανοποιήσει τους φαρμακοποιούς- υποστηρίζοντας ότι διατήρησε το υψηλό περιθώριο κέρδους που απολαμβάνουν- αλλά και τις απαιτήσεις της τρόικας που απαιτούν συγκράτηση σε χαμηλά επίπεδα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ειδικότερα, αποκάλυψε ότι όταν πριν από λίγες ημέρες η τρόικα διαπίστωσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη εκτροχιάζεται, «αντί της επαναφοράς του πλαφόν ζητούσε οριζόντια μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%». Αντ’ αυτου όμως σημείωσε ότι το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει τροπολογία που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα χωρίς να θίγει τους φαρμακοποιούς, θα επαναφέρει όμως σε ορισμένες περιπτώσεις το όριο συνταγογράφησης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι διαπιστώθηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 έχει ξεπεράσει το στόχο, «δημιουργώντας εύλογη ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η υπέρβαση τους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσει απορρύθμιση της αγοράς οδηγώντας το clawback πάνω από αυτό που μπορούν να αντέξουν οι φαρμακευτικές εταιρίες».

Κλείσιμο
Το γεγονός αυτό, επισήμανε, ότι δημιούργησε ανησυχία στην τρόικα, που ζήτησε προληπτικά μέτρα αντιστάθμισης. Η βασική πίεση της τρόικας -σύμφωνα πάντα με τον υπουργό- προσανατολίζεται σε δύο εναλλακτικά σενάρια του πλαφόν:

- Άμεση εφαρμογή οριζόντιας μείωσης του κέρδους των φαρμακοποιών σε 15% που ήταν μια παλιά μνημονιακή υποχρέωση (σ.σ. από το 2012). Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπουργός είπε: «Έχω αποφύγει έως τώρα την εφαρμογή του, καθώς θεωρώ ότι μείωση στο 15% καθιστά το όριο μη βιώσιμο για τα περισσότερα φαρμακεία. Δημιουργεί μεγάλη ζημιά και πρέπει να το διαπραγματευτούμε».
- Περαιτέρω μείωση της τιμής των γενοσήμων προσδοκώντας τη στροφή των ασθενών στην κατανάλωση φθηνών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, την αντικατάσταση ακριβών φαρμάκων με γενόσημα χαμηλότερης τιμής, ώστε να διατηρηθεί η δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε, όμως, πως η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, αλλά και την καταστροφή των φαρμακείων, θα καταθέσει τροπολογία «για να προχωρήσουμε σε σειρά μέτρων: Προέγκρισης συνταγών παρακολουθήσεως συνταγογράφησης γιατρών, θέσπιση πλαφόν, εάν χρειαστεί. Η κατάθεση τροπολογίας είναι απαραίτητη γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε τη δαπάνη και να αποφύγουμε τα επικουρικά μέτρα που προτείνει η τρόικα».

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «με τη 2η παράγραφο της τροπολογίας δίνεται παρόμοια δυνατότητα δημιουργίας ορίων και ελέγχων συνταγογράφησης διαγνωστικών κέντρων» καθώς, όπως είπε, το πρώτο 4μηνο του 2014 υπάρχει υπέρβαση του ορίου κατά 70%! «Μας δίνεται η δυνατότητα να θεσπίζουμε συνταγογραφηκά όρια και στις διαγνωστικές εξετάσεις».

Τέλος, είπε ότι η τροπολογία φέρνει αλλαγές και ως προς την κατανομή του clawback στις φαρμακοβιομηχανίες σημειώνοντας ότι «ξένες και ελληνικές εταιρίες μάς πρότειναν υπολογισμό πάνω στην ασφαλιστική τιμή, χωρίς να υπολογίζεται η συνδρομή ασθενούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης