«Δεν θα πέσουμε τώρα για ένα παλιόσπιτο»

«Δεν θα πέσουμε τώρα για ένα παλιόσπιτο»

Η κυβέρνηση ψάχνει εναλλακτικές λύσεις μετά τη θύελλα στην κοινωνία και τις πολιτικές αντιδράσεις

«Δεν θα πέσουμε τώρα για ένα παλιόσπιτο»
Κόκκινη γραμμή φέρεται διατεθειμένη να βάλει η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας να αρθεί αδιακρίτως η απαγόρευση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, συναισθανόμενη τον τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο που εμπεριέχει μια ανεξέλεγκτη κρίση γύρω από το καυτό αυτό θέμα.

«Δεν θα πέσουμε για ένα παλιόσπιτο», είναι η χαρακτηριστική φράση κυβερνητικού στελέχους, που αποτυπώνει τους έντονους προβληματισμούς στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., που ήδη βράζει μπροστά στο ενδεχόμενο να αρχίσουν οι εξώσεις πολιτών που ανήκουν στα μεσαία και φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχουν λάβει τα μηνύματα και αντιλαμβάνονται τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες στον χειρισμό του προβλήματος. Δυσκολίες που σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας εκφράζονται και με τη σαφή τοποθέτηση που κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τη συνέντευξή του σήμερα στο «ΘΕΜΑ», δηλώνοντας ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Από τις ζυμώσεις και τη δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πλέον σαφές και σε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε κορυφαίους υπουργούς, ότι πρέπει να βρεθεί πάση θυσία μια συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς, καθώς και η παραμικρή αστοχία είναι δυνατόν να προκαλέσει μείζονα πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να οδηγήσει έως και σε πτώση της κυβέρνησης. «Η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ίσως να είναι η θρυαλλίδα δυσμενών εξελίξεων», προειδοποιούν εχέφρονες κοινοβουλευτικοί και έμπειρα πολιτικά στελέχη, όχι μόνο της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Θα επανεξεταστεί
Ηδη η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πέσουν οι τόνοι, να υποχωρήσει η συζήτηση προς το παρόν και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα από τον Σεπτέμβριο, μεταφέροντας με κάθε ευκαιρία προς την τρόικα το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα και την κοινωνία. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού δεν θέλουν και για έναν ακόμη λόγο αυτό το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: η δυσαρέσκεια και η αναταραχή που προκαλεί σε μεγάλα τμήματα δημοσίων υπαλλήλων το πρόγραμμα της κινητικότητας και των αλλαγών στο Δημόσιο καλό είναι να μη συνδέεται και με τη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ένα τεράστιο απεργιακό κύμα σε κρίσιμους κλάδους και γι’ αυτό επιδιώκει να μην είναι τόσα πολλά θέματα ανοιχτά την ίδια ώρα. Θα ήταν ό,τι χειρότερο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να εξελίσσεται ταυτόχρονα μια απεργία διαρκείας, για παράδειγμα στα σχολεία -μετά την προειδοποίηση της ΟΛΜΕ ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν όσο οι καθηγητές είναι στο πρόγραμμα της κινητικότητας-, και μια επώδυνη συζήτηση με επίκεντρο πόσα και ποια σπίτια θα βγουν στο σφυρί!

Γι’ αυτό και πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου εξεπλάγησαν όταν είδαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να αψηφά τη σχετική εντολή και να παρεμβαίνει προ διημέρου στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας τόσο την κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή του πλαισίου προστασίας που λήγει στις 31/12/2013 όσο και τους άξονες προστασίας ευπαθών ομάδων που είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή το «ΘΕΜΑ». Σημειωτέον ότι η εφημερίδα παρουσίασε τις κεντρικές πολιτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνουν εξαιρέσεις όσων έχουν ενταχθεί στο ευεργετικό μέτρο από το 2011 και μετά, αλλά και τον αποκλεισμό από τις κατασχέσεις και τις εξώσεις μεγάλων κοινωνικών ομάδων όπως οι ανάπηροι, οι άνεργοι, οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα, οι πολύτεκνοι - τρίτεκνοι και άλλοι.
Πολλοί βλέπουν στην πρωτοβουλία του κ. Στουρνάρα την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις τράπεζες ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν -και το οποίο έθεσαν οι τραπεζίτες σε συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη εβδομάδα- και με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Επιβεβαιώνοντας, λοιπόν, όσα γράφαμε την προηγούμενη Κυριακή, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως το όλο ζήτημα θα εξεταστεί και πως «δεν μπορεί κάποιος που έλαβε ένα δάνειο, πλήρωσε μόνο δύο δόσεις, προχωρώντας αργότερα σε στάση πληρωμών και έχει περιουσία, να προστατεύεται». Και συμπλήρωσε πως «με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει να υπάρχει στεγαστική πίστη στη χώρα. Θα σταματήσουν οι τράπεζες να δίνουν στεγαστικά δάνεια, αφού δεν θα πληρώνονται. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κρίση». Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζει το άνοιγμα των πλειστηριασμών, όπως έχουμε αποκαλύψει, κυρίαρχα στις εισοδηματικές εκείνες ομάδες που ενώ δεν έχουν επί της ουσίας θιγεί από την κρίση, ενώ εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα ακόμα και 50.000 ή 100.000 ευρώ και άνω, εξακολουθούν να κάνουν χρήση του ευεργετικού νόμου, δυναμιτίζοντας ένα μέτρο που αποσκοπεί στην παροχή κάλυψης στις πολύ αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Μετά τον Σεπτέμβριο ο διάλογος
Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης θα είναι το θέμα να προχωρήσει προς τη νομοθετική του οδό μετά τον Σεπτέμβριο - κι αφού ανοίξει δημόσιος αλλά και διακομματικός διάλογος μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης