Θερμό επεισόδιο μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ

Χυδαίες εκφράσεις από βουλευτές της Χρυσής Αυγής - Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ - Αυστηρό μήνυμα Μεϊμαράκη: «Θα αποβάλλεται όποιος προσβάλει το κοινοβούλιο»

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ
Στην σκιά της θεωρίας των δύο άκρων έμεινε η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ καθώς η ακραία ρητορική που χρησιμοποίησαν στελέχη της Χρυσής Αυγής πυροδότησε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως ήταν λογικό, ο διάλογος που ακολούθησε περιέλαβε  όλα όσα ακραία ακούστηκαν από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών πτερύγων τις τελευταίες ημέρες και στόχευαν την κυβέρνηση όπως: «κυβέρνηση δοσίλογων», «έρχονται κρεμάλες και λιντσάρισμα», «είστε χούντα, χαφιέδες και πραξικοπηματίες», «ραντεβού στα γουναράδικα» κ.α.

Υπο αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, στην λήξη της συνεδρίαση υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη που ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως πλέον θα αποβάλλεται όπως ξεφεύγει από τα όρια της κοινοβουλευτικής ηθικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης είπε «Οι εκφράσεις που ακούστηκαν προβλημάτισαν προεδρείο και προτείνει να διαγραφούν επειδή είναι χυδαίες αν και ορισμένοι είπαν να παραμείνουν για να δει ο κόσμος ποις τις χρησιμοποιεί. Η Διάσκεψη θα εξαντλήσει με αυστηρότητα τα δικαιώματα που της δίνει ο Κανονισμός της ουλής όταν υπάρχουν τέτοια ζητήμα . Θα αποβληθεί πάραυτα οποιοδήποτε συνάδελφος τολμήσει να προσβάλει το κοινοβούλιο»


Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι την σπίθα έριξε ο βουλευτής της ΧΑ Δημήτρης Κουκούτσης  που αποκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δολοφόνους – κουκουλοφόρους» ενώ στο σύνθημα: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μελιγαλάς» το οποίο όπως υποστήριξε φωνάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά «Στο Βίτσι και στν Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο» με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των αριστερών εδράνων.

Πιο αναλυτικά οι διάλογοι είχαν ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Με συγχωρείτε. Αυτό λοιπόν είναι η τρανή απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κουκουλοφόροι, οι δολοφόνοι και αυτοί που καίνε κάθε φορά την Αθήνα. Το είπαν μόνοι τους ξεκάθαρα, γιατί έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγελία για το τηλεφώνημα. Πού έγινε το τηλεφώνημα; Για πείτε μας. Στο indymedia, κύριες και κύριοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά τι είναι. Δικό σας όργανο είναι. Εσείς που καίτε την Αθήνα το ξέρετε μια χαρά. Αλλά –μη γελάτε, κύριε Βαρεμένε- δεν είμαστε στο Βουκουρέστι. Ξέρετε εσείς. Σαν εκφωνητής του Τσαουσέσκου ξέρετε πολύ καλά. Δεν είμαστε στο Βουκουρέστι. Liniste. Θα σας πω και κάτι άλλο: Δεν έχετε να κάνετε με την «ελαφροδεξιούλα». Έχετε με άλλους να κάνετε. Πάρτε το χαμπάρι, χωνέψτε το. Εμείς δεν χαριζόμαστε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έχουμε μαζέψει τέτοιους! Σιγά μη σε φοβηθούμε κιόλας.

….

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι γεγονός λοιπόν και όσες αντιδράσεις και να υπάρξουν, δεν αλλάζει τίποτα. Το θατσερικού τύπου θάρρος που χρειάζεται για να καταργηθεί εν μία νυκτί ένας οργανισμός δυόμισι χιλιάδων υπαλλήλων ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει και με τους μισούς, αποτελούσε επιπλέον πρότυπο κακής διαχείρισης και σπατάλης με αργομισθίες και προκλητικά υψηλούς μισθούς ευνοουμένων των εκάστοτε Υπουργών. Λένε πολλοί ότι η εξυγίανση θα μπορούσε να γίνει όταν η ΕΡΤ θα ήταν ανοιχτή. Ο κ. Σαμαράς, από τη δική του μεριά καλά έκανε και το έκανε έτσι γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αλλά η δημόσια τηλεόραση οφείλει να υπηρετεί…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... (Δεν ακούστηκε)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Είπατε κάτι, κύριε Διαμαντόπουλε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι άκουσες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Δεν άκουσα, πείτε μου ξανά. Θα έρθετε να μου το πείτε έξω μετά. Δεν σας απαντώ εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Σας  παρακαλώ πολύ, κύριε Κουκούτση και κύριε Διαμαντόπουλε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να υπηρετεί…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να ανακαλέσετε τον κύριο στην τάξη. Θα έπρεπε να το είχατε κάνει προ πολλού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Ήσυχα, κουμουνιστές. Συγγνώμη, δεν είναι κομουνιστές, έκανα λάθος. Εσάς, κύριε Παφίλη, σας τιμώ. Αυτοί είναι «γιαλαντζί… Όταν χάνονταν επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, πού ήταν η ΕΡΤ; Θα μπορούσε να γίνει «το» μέσο ενημέρωσης του εξευτελισμένου ‘Ελληνα. Εις μάτην. Έξω από το κτήριο της ΕΡΤ τι κυματίζουν; Σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, άλλων συνιστωσών και συνθήματα όπως: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ».

Ο κ. Πετράκος παρεξηγήθηκε στην Καλαμάτα μια φορά όταν μας φώναζε «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ» με εκατό άπλυτους και του είπα: «Και εγώ στο Βίτσι και στο Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο». Δεν είπα τίποτα κακό. Αυτός εκνευρίστηκε, του κακοφάνηκε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να τον ανακαλέσετε στην τάξη!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Τώρα που η ενότητα του έθνους είναι το ζητούμενο, δεν χρειάζονται τέτοια πράγματα. Το ξαναλέμε. Τα θύματα είναι οι απλοί εργαζόμενοι και όχι οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί μαχαραγιάδες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Στεναχωρήθηκες;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Κουκούτση, γιατί απαντάτε στο συνάδελφο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Μα δεν μπορώ να ακούω φωνές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον διακόπτουν συνέχεια.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι αμέσως μετά η ΚΟ της Χ.Α. απεχώρησε από την αίθουσα εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς του πεζοδρομίου.

Με τον τρόπο αυτό η συζήτηση ξέφυγε από τον αρχικό της σκοπό που ήταν να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι να υπάρξει έρευνα για πιθανές ευθύνες για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Θέλω να απευθύνω έκκληση. Το περιστατικό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσω σε όλους ότι τα εμπρηστικά λόγια ανάβουν πυρκαγιές.

Όταν κάποιος μιλάει για ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ, τότε θα ακούσει και το εξίσου απαράδεκτο για το Γράμμο και το Βίτσι. Δεν πρέπει να γυρνάμε στις χειρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ούτε για γουναράδικα, ούτε για τίποτα δεν πρέπει να γυρνάμε σε αυτές τις εποχές. Έκκληση μετριοπάθειας κάνω». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας είπε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «κατοχική κυβέρνηση με δοσίλογους υπουργούς» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «την συζήτηση αυτή δεν την ξεκίνησε η ΝΔ… έχω ακούσει βουλευτές να μιλάνε για Μελιγαλά, για γουναράδικα για νεοναζί υπουργούς, να μιλάνε για κρεμάλες και λιντσάρισμα αλλά δεν είναι από την ΝΔ. Καλώ όλους να κρατήσουμε ένα όριο και να διαφυλάξουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Από την άλλη πλευρά ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι καταβάλλεται προσπάθεια  - «υπάρχει σχέδιο» - να εξισωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή και πρόσθεσε «Δεν μιλήσαμε ποτε για Μελιγαλά. Αλλοι μας το απέδωσαν... Η αριστερά πάντοτε και τώρα έχει ένα μήνυμα απέναντι σε αυτή τη στρατηγική του εμφυλιοπολεμικού κλίματος: Δημοκρατία, υπεράσπιση συντάγματος, αλληλεγγύη . Δεν θα αφήσουμε η απόγνωση και η οργή να γίνει τυφλή βία».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης