Ισχυρός Βενιζέλος, μουδιασμένο ΠΑΣΟΚ

Ισχυρός Βενιζέλος, μουδιασμένο ΠΑΣΟΚ

Τι έδωσε και τι πήρε ο νέος αντιπρόεδρος, γιατί αρνήθηκαν Μωραΐτης, Σαχινίδης, Κουκουλόπουλος, η καραμπόλα με Γρηγοράκο και το μυστήριο με Κωνσταντινόπουλο

Ισχυρός Βενιζέλος, μουδιασμένο ΠΑΣΟΚ
Αλλιώς τα περίμεναν οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα με τον ανασχηματισμό, ο οποίος αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στα στελέχη του, αν και είναι σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνει από τη διαδικασία ενισχυμένος. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά για τον προσωπικό του ρόλο, που ασφαλώς δίνει και ένα στίγμα για το ρόλο και του κόμματος στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει και ό,τι καλύτερο για τα στελέχη του, που ανέμεναν καλύτερες και περισσότερα θέσεις στο νέο σχήμα, αλλά και γενικά πιο προσεκτικές επιλογές σε πρόσωπα και από πλευράς ΝΔ.

Ο περιορισμός τελικά μόνο σε τέσσερα υπουργεία, δυο θέσεις αναπληρωτών και συνολικά 11 μελών, δεν ανταποκρίνονται στην αναλογία δύο προς ένα, που είχε κυκλοφορήσει κάποια στιγμή ως συμφωνημένος συσχετισμός στο νέο σχήμα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμός υπάρχει διάχυτος στο ΠΑΣΟΚ και για το «σκληρό» γαλάζιο προφίλ, που εκπέμπει κατά πολλούς το νέο σχήμα. «Είναι μια δεξιά κυβέρνηση με άρωμα ΠΑΣΟΚ» σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος.

Ενδεικτικό της μη ευρείας εμπιστοσύνης, που είχε η διαδικασία του ανασχηματισμού, είναι και το γεγονός ότι προβεβλημένα και ικανά στελέχη αρνήθηκαν να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο: Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραΐτης αρνήθηκε με ευγενικό τρόπο στην πρόταση, που του έκανε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος για θέση υφυπουργού Εργασίας, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης, που βολιδοσκοπήθηκε την Κυριακή για θέση αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με αρμοδιότητα τα έσοδα, δεν μπήκε καν στη συζήτηση. Τα δύο δραστήρια στελέχη, όπως και άλλοι εντός του Κινήματος πιθανόν να αποτελέσουν πλέον έναν δυναμικό πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς έχουν επιμόνως διαφοροποιηθεί με επιλογές της ηγεσίας και ιδίως με δεξιόστροφες πολιτικές.

Έκπληξη όμως αποτέλεσε και η μη υπουργοποίηση του Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος προοριζόταν για το υπουργείο Εσωτερικών. Επειδή όμως ο συμβολισμός της παραχώρησης στο ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Εξωτερικών και εκείνο του Εσωτερικών, θεωρήθηκε αρνητικός για τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Κουκουλόπουλος βρέθηκε στο δίλημμα να είναι αναπληρωτής του Γιάννη Μιχελάκη, ή να αρνηθεί. Προτίμησε το δεύτερο, εξέλιξη,  που έφερε τον Λεωνίδα Γρηγοράκο σε θέση υφυπουργού, παρότι δεν ήταν στα αρχικά σχέδια του κ. Βενιζέλου.

Κλείσιμο
Μυστήριο πάντως καλύπτει και τη μη υπουργοποίηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου. Ο νεαρός βουλευτής δηλώνει ικανοποιημένος από τη θέση του εκπροσώπου τύπου, που αναλαμβάνει στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι πιθανόν ο κ. Βενιζέλος να προτίμησε να μην τον προωθήσει στην κυβέρνηση, γιατί εσχάτως ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον κ. Σαμαρά για σειρά θεμάτων.

Με επιφύλαξη τέλος βλέπουν τον εναγκαλισμό με τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ τμήματα του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει με τη σημερινή, αναξιόπιστη και ακροδεξιών τάσεων, όπως λένε, ηγεσία της ΝΔ ένας κοινός τόπος.

Ποιοι είναι «10» του ΠΑΣΟΚ που καλούνται να συνεργαστούν, να αποφασίσουν, αλλά και να... προφυλάξουν το κομματικό DNA

Eύθραυστες ισορροπίες καλούνται να κρατήσουν οι δέκα του ΠΑΣΟΚ που στελεχώνουν τη νέα, δικομματική πλέον, κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να τοποθετούν το ΠΑΣΟΚ κοντά στο όριο του 4%, επιφορτίζονται και με τον δύσκολο ρόλο να αναστηλώσουν την εικόνα και το κύρος του κόμματος.

Σε μια περίοδο που πολλά από τα φλέγοντα θέματα πρώτης προτεραιότητας που έχει θέσει η Τρόϊκα χρήζουν αποφάσεων «εδώ και τώρα», οι 10 του ΠΑΣΟΚ (προεξάρχοντος του Ε. Βενιζέλου) καλούνται να συνεργαστούν, να αποφασίσουν, αλλά και να... προφυλάξουν το κομματικό DNA που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πρέπει να γίνουν...

Ομολογουμένως δύσκολο και ενίοτε... ριψοκίνδυνο το έργο τους. 

Οι «δέκα του ΠΑΣΟΚ» είναι: Ευάγγελος Βενιζέλος: Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Φώφη Γεννηματά: αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υπουργός υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Μανιάτης: Υπουργός Περιβάλλοντος, Συμεών Κεδίκογλου: Υφυπουργός Παιδείας , Λεωνίδας Γρηγοράκος: Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών , Βασίλης Κεγκέρογλου: Υφυπουργός Εργασίας, Παντελής Καψής: Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης