Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση

Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος ο Ευ.Βενιζέλος - Στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στο Υποδομών ο Μιχ.Χρυσοχοϊδης - Εσωτερικών ο Γ.Μιχελάκης - Υπουργός Υγείας ο Άδ.Γεωργιάδης - Παραμένουν στις θέσεις τους Στουρνάρας, Δένδιας, Βρούτσης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Δημ.Σταμάτης, Τσαυτάρης -  Στο πολιτισμού ο Π.Παναγιωτόπουλος - Υφυπουργός ΕΡΤ ο Π.Καψής

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση
Ανακοινώθηκε στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας η νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Ποιοι θα είναι οι πέντε υπουργοί του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στην κυβέρνηση. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γιάννης Μανιάτης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης που παραμένει στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που προορίζεται για το νεοσυσταθέν υπουργείο Υποδομών και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ενδεχομένως στο υπουργείο Εσωτερικών.
Κλείσιμο
 
Από τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα μπουν στην κυβέρνηση, η κυρία Φώφη Γεννηματά αναμένεται να τοποθετηθεί ως αναπληρώτρια σε ένα από τα υπουργεία Εσωτερικών ή Διοικητικής Μεταρρυθμίσης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συζητείται για αναπληρωτής υπουργός στο ίδιο υπουργείο και η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου ακούγεται για υφυπουργός Παιδείας. Στην κυβέρνηση αναμένεται να διοριστούν επίσης ο κ. Συμεών Κεδίκογλου (εξάδελφος του σημερινού κυβερνητικού εκπροσώπου) και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Οι μετακινήσεις
Μετά τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλου, ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θά έχει θέση αντιπροέδρου και θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη θέση του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, όπως μετέδωσε στις 20:10 το Mega, θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, στις 20:30, το Mega και πάλι μετέδωσε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος θα πάει πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτισμού.
 
Από τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης στη νέα κυβέρνηση δεν προβλέπεται να ενταχθούν ο κ. Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι εξασφαλισμένη και θα εξαρτηθεί από τις λεγόμενες «καραμπόλες» λόγω των τοποθετήσεων και μετακινήσεων άλλων υπουργών από χαρτοφυλάκιο σε χαρτοφυλάκιο.
 
Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου αναμένεται να διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης στη θέση του παραιτηθέντος Αντώνη Ρουπακιώτη.
 
ΕΡΤ και προγραμματική συμφωνία στην ατζέντα
 
Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα συμφωνήσουν και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας τους όπως θα καταγραφεί μέσα από την επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία. Συμφωνούν ότι κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους δύο βασικούς στόχους: οικονομική σταθεροποίηση και μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. Όπως έχει πολλάκις πει δημοσίως ο κ. Βενιζέλος θα υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής λειτουργίας με συχνότερες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, συγκρότηση κυβερνητική επιτροπής και θεσμοποίηση της κοινοβουλευτικής συνεννόησης ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και να προωθείται πιο αποτελεσματικά το νομοθετικό έργο. Στο εξής λένε δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί και θα αποφευχθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ λένε αφήνει περιθώρια ομογενοποίησης της κυβερνητικής λειτουργίας κατά τρόπο που να αποφεύγονται και οι ΠΝΠ.
 
Το αγκάθι της ΕΡΤ είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου. Για τη θέση του υφυπουργού που θα επιφορτιστεί με την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης ακούγεται το ονομα του δημοσιογράφου Παντελή Καψή.
 
Οι «αμετακίνητοι»

Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις τους μένουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -ενδεχομένως με αναπληρωτή από το ΠΑΣΟΚ- η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο Παιδείας.

Συζητείται η κατάτμηση του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης (με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη να κρατά το αναπτυξιακό σκέλος) ενδεχομένως και του υπουργείου Παιδείας με αυτονόμηση του Πολιτισμού.

Στην κυβέρνηση αναμένεται να εισέλθει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν προς υπουργοποίηση και τους κυρίους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

Τέλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να παραμείνει ο Σίμος Κεδίκογλου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης