Περιμένοντας τον ανασχηματισμό

Περιμένοντας τον ανασχηματισμό

- Ποια θέση θα αναλάβει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
- «Εταίρος πλήρους ευθύνης ο Βενιζέλος», λέει ο πρωθυπουργός

Περιμένοντας τον ανασχηματισμό
Εντός των επόμενων ωρών θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση χωρίς να είναι βέβαιο αν θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου ή θα τοποθετηθεί επικεφαλής κάποιου χαρτοφυλακίου. Στην περίπτωση πάντως που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιηθεί αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή εναλλακτικά το διευρυμένο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τον κ. Σαμαρά η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αφού ο πρόεδρος του κόμματος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό. Εχθές έφυγε αργά το βράδυ από τα γραφεία της Ιπποκράτους, όπου βρισκόταν με στενούς συνεργάτες του.
Εν όψει του ανασχηματισμού, επίκειται συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να καταλήξουν στο περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος είπε εχθές το βράδυ στους στενούς του συνεργάτες πως έχει συμφωνήσει με το πρωθυπουργό να μην ανακοινωθεί ο τόπος και ο χρόνος του ραντεβού τους.

Οσον αφορά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού αυτή προσδιορίζεται για αύριο Δευτέρα, αν και θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των δύο αρχηγών. Ενδεχομένως να μην αρκέσει μόνο ένα ραντεβού των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά να χρειαστούν περισσότερα. Σε αυτό το πλαίσιο βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν πιθανότητες να υπουργοποιηθούν παραμένουν στην Αθήνα και περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνό τους.

Κλείσιμο
Ποια ονόματα ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

Όσον αφορά τα άλλα πρόσωπα κυκλοφορούν πολλά ονόματα, εξαιτίας και του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει ακόμη και δέκα στελέχη ή και παραπάνω στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σχεδόν σίγουροι πάντως πρέπει να θεωρούνται ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (διαψεύδει ότι είναι υποψήφιος για υφυπουργός αρμόδιος για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση), ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Κώστας Τριαντάφυλλος και άλλοι. Εξαιρετικά πιθανό είναι να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον Θανάση Τσαυτάρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Σαμαράς: «Θα συνεννοηθούμε εγκαίρως και δεν θα την πατήσουμε»

 «Εταίρος πλήρους ευθύνης ο Βενιζέλος». Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς πλέκει το εγκώμιο στον Ευάγγελο Βενιζέλο και ταυτόχρονα δίνει το πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο θα κινηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα που βρίσκεται στα σκαριά και πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά τις αμέσως επόμενες ώρες.
«Θα συνεννοηθούμε εγκαίρως δεν θα την πατήσουμε» λέει ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν καραμπόλες και ευτράπελα, αφού η προγραμματική συμφωνία θα επιχειρήσει να προδιαγράψει το πλαίσιο των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων για τους δυο κυβερνητικούς εταίρους.
 «Και εγώ – όπως και ο κ. Βενιζέλος άλλωστε – θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα. Όχι στις «παρυφές», όχι «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Όπως έχουν δείξει τα πράγματα ως τώρα, ο κ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης. Όχι κατά περίσταση. Και αυτό του το αναγνωρίζω 100%…» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Σαμαράς.
Μείναμε όρθιοι και συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής Τύπο διατυπώνοντας την άποψη ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος  πρέπει να αποκτήσει «σημαντικό ρόλο» στο νέο σχήμα. «Βεβαίως, σημαντικό ρόλο. Άλλωστε και στην ως σήμερα κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε πιο «διακριτικά» από δική του επιλογή. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση»

Παράλληλα αφήνει αιχμές για τη στάση του Φώτη Κουβέλη λέγοντας: «Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ.[...] Το μόνο που επρόκειτο να λύσουμε την Πέμπτη το βράδυ ήταν ο αριθμός των προερχόμενων από την ΕΡΤ που θα υπέγραφαν τρίμηνη σύμβαση. Τελικώς δέχθηκα να φτάσουν τις 2.000 άτομα για να εξασφαλίσουμε συμφωνία όλων. Αλλά ο κ. Κουβέλης δεν δέχθηκε ούτε αυτό ούτε όλα τα προηγούμενα που είχε δεχθεί την Τετάρτη. Λυπάμαι ειλικρινώς για αυτό. Αλλά εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς:
Υπερασπίζεται την απόφασή του για την ΕΡΤ, την οποία χαρακτηρίζει κραυγαλέα περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης.
Υπογραμμίζει ότι ήταν συνειδητή επιλογή να καταργηθεί η ΕΡΤ, αλλά διευκρινίζει ότι το μαύρο στις οθόνες δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.
Ασκεί κριτική στον Κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι εύχεται η χώρα να αποτύχει, ενώ του εύχεται «καλή επιτυχία με τις συνιστώσες του».
Θεωρεί επιζήμιες τις εκλογές και δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Βενιζέλος: Το εθνικό συμφέρον προτάσσεται κάθε κομματικής επιδίωξης

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζονται οι ζυμώσεις στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος με συνέντευξή του στο Έθνος δηλώνει υπέρμαχος της άποψης: «όλα για την πατρίδα". Διευκρινίζει ότι το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι πως «στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές».

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε.

«Το εθνικό συμφέρον προτάσσεται κάθε κομματικής επιδίωξης. Η Δημοκρατική Παράταξη και στο παρελθόν και τώρα υπάρχει χάριν του λαού και του Έθνους» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρει πως αρχίζει τώρα μια νέα φάση κατά την οποία «απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης