Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες

Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες

Η εισαγωγή σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η απομάκρυνση από το σπίτι και η μελλοντική φοιτητική ζωή αποτελούν μεν γι’ αυτούς συναρπαστική καινούρια εμπειρία, παράλληλα, όμως, και σημαντική πηγή άγχους

Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες
Τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και οι νέοι φοιτητές βρίσκονται προ των πυλών των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εισαγωγή ενός νέου ή μιας νέας σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η απομάκρυνση από το σπίτι και η μελλοντική φοιτητική ζωή αποτελούν μεν μια συναρπαστική καινούρια εμπειρία, καθώς και μια ιδιαίτερη στιγμή που δημιουργεί στην πλειονότητα των νέων ευτυχία, παράλληλα, όμως, για ορισμένους άλλους είναι και σημαντική πηγή άγχους.

Νιώθουν ευτυχείς επειδή αυτονομούνται, αφού φεύγουν μακριά από τις γονικές επιρροές και εξαρτήσεις, και ως εκ τούτου οδηγούνται ομαλά στην ενηλικίωσή τους, αλλά και άγχος διότι κάποια από αυτά τα νέα παιδιά θα βιώσουν κάποιου είδους ανασφάλεια, διάφορα προβλήματα προσαρμογής, αισθήματα ματαιότητας, ίσως και κατάθλιψη. Και αυτό γιατί το περιβάλλον τους δεν χειρίστηκε και τόσο σωστά τη σταδιακή απομάκρυνσή τους από τις αρνητικές επιδράσεις, αφετέρου τα ίδια τα παιδιά δεν έμαθαν κατά τα προηγούμενα σχολικά χρόνια να αντιδρούν γενικά σε προβληματικές καταστάσεις, όπως στις πιέσεις από πλευράς των συνομηλίκων τους, να αντιστέκονται σε γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους κ.ο.κ. Στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς δεν έμαθαν να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια παιδιά που βιώνουν υπαρκτά προβλήματα μέσα από τη διαφορετικότητά τους και τώρα, για πρώτη φορά, καλούνται να τα αντιμετωπίσουν, μακριά από το προστατευτικό δίχτυ της οικογένειάς τους.

Κλείσιμο
Τι συμβαίνει, λοιπόν, στην περίπτωση ενός νέου φοιτητή που ήρθε η στιγμή να φύγει για πρώτη φορά μακριά από το σπίτι του και πάσχει από μια χρόνια ασθένεια; Αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, όπως είναι η λήψη φαρμάκων, οι συχνές ιατρικές επισκέψεις, οι ιατρικές εξετάσεις, οι σχολικές απουσίες, καταστάσεις απομόνωσης, πολύ πιθανόν και σχολικού εκφοβισμού. Τα προβλήματα -ιδίως τα ιατρικά- αποτελούν έναν ιδιαίτερα στρεσογόνο παράγοντα και για τα ίδια αλλά και για τις οικογένειές τους τώρα που μετακομίζουν σε άλλη πόλη ή χώρα. Γι’ αυτό καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τους μερικές χρήσιμες συμβουλές-οδηγίες:

  • Να γνωρίζουν την ακριβή διάγνωση της πάθησής τους έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώσουν τους γιατρούς στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο της πόλης που θα φοιτήσουν ώστε να τους παρέχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση γύρω από τα θέματα της υγείας τους.
  • Να γνωρίζουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και τον λόγο που την παίρνουν, καθώς και τι σκευάσματα υπάρχουν διαθέσιμα όταν τελειώσουν τα δικά τους.
  • Να γνωρίζουν εάν έχουν αλλεργίες σε κάποιες ουσίες, τρόφιμα κ.λπ.

  • Για επείγουσες ανάγκες να έχουν πάντα μαζί τους μια σύντομη περίληψη του ιατρικού ιστορικού τους, είτε χειρόγραφα, είτε σε ένα φλασάκι (flash drive) για να το μεταφέρουν και να το επιδεικνύουν εύκολα.

  • Να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τη μετακίνησή τους σε άλλη πόλη ή χώρα και να ζητήσουν τις γενικές συμβουλές του καθώς και μία ιατρική γνωμάτευση προκειμένου να τη δείξουν στον καινούριο γιατρό που πρέπει να αναζητήσουν στον νέο τους προορισμό. Οταν μετακομίσουν στην εστία τους είναι αναγκαίο να έρθουν σε επαφή με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ) της σχολής τους ή κάτι αντίστοιχο, το οποίο έχει ως στόχο να υποστηρίζει και να βοηθά τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα γενικά, αλλά και να αποκτήσουν μια γνωριμία. Επίσης, καλό είναι για να είναι πιο ασφαλείς από όλες τις απόψεις να προσκομίσουν βεβαίωση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής της περιοχής τους -ή της χώρας τους- η οποία θα τεκμηριώνει την πάθησή τους.

  • Να είναι πάντα έτοιμοι για μια επείγουσα κατάσταση. Να ενημερώσουν τον φίλο, συγκάτοικο ή τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (αν υπάρχει στην πόλη τους) για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν και με ποιον εάν τύχει να αρρωστήσουν.
 
  • Να μην ξεχνούν να αθλούνται. Είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία τους.
  • Οσο και εάν το γρήγορο φαγητό είναι σκέτη πρόκληση, καλό είναι να προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και ισορροπημένα. Ανάμεσα στα κύρια γεύματα, να προτιμούν ένα φρούτο, έναν χυμό και να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά.

  • Να προσπαθούν -αν και λιγάκι δύσκολο- να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες, γιατί ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας.
Η μετάβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι για όλους τους νέους ανθρώπους από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ζωής τους. Κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια να ελέγχουν της υγεία τους θα απολαύσουν τη φοιτητική τους ζωή και θα βιώσουν μοναδικές εμπειρίες.
Και μία τελευταία υποσημείωση για τις μαμάδες. Γνωρίζω πώς αισθάνεστε, ωστόσο καλό είναι να τους χαρίσετε το αυτονόητο δικαίωμα να αυτονομηθούν και να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Αλλωστε ήρθε η ώρα.

Καλή αρχή!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης