Νύχτα αγωνίας στη Χίο - Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά

Νύχτα αγωνίας στη Χίο - Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ - Δύο τα μέτωπα στη Βέσσα και ένα στο Κέρος - Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα - 90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί - Στην Κρήτη έχει φτάσει ο καπνός δείχνει φωτογραφία της NASA

Νύχτα αγωνίας στη Χίο - Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά
Νύχτα αγωνίας περιμένει τους κατοίκους της Χίου, τους εθελοντές και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Δευτέρας στη νότια πλευρά του νησιού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με την πυρκαγιά αναφέρουν πως ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Και μπορεί αργά το βράδυ οι άνεμοι να κόπασαν, ωστόσο, η φωτιά εξακολουθεί να καίει, ενώ στην Χίο φτάνει και βοήθεια από την Αθήνα αφού διάφορες περιοχές του νησιού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτή την ώρα στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τέσσερα αεροσκάφη ενισχύουν το δύσκολο έργο, ενώ ήδη αναχώρησαν από τον Πειραιά, 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία για να βοηθήσουν στο ολονύκτιο έργο.
Κλείσιμο


 
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 03.15 σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσα και Λιθί και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου, των Μεστών και του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Πράγματι, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ.Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος είπε ότι σε όσα χωριά έχει ήδη επισκεφθεί, το 70% των μαστιχοκαλλιεργειών έχουν καταστραφεί -περίπου 12 τόνοι μαστίχας.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η κατάσταση παρουσίαζε βελτίωση σε σχέση με το απόγευμα. Το κυριότερο μέτωπο είναι στα Αρμόλια,  ενώ υπάρχουν και άλλα διάσπαρτα. 










Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Βουρνούς που βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο από τις 03:00 τα ξημερώματα δηλώνει στο protothema.gr. «Δεν μπορούμε να πούμε πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικό είναι πως ο άνεμος έχει κοπάσει και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ορατός κίνδυνος για κατοικίες. Εχει εκκενωθεί απο τις 6 το πρωί το χωριό Ελάτα και οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, αλλά όλοι δίνουμε μάχη για να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά». 

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς και ειναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.  «Όλα εξαρτώνται απο τον άνεμο», πρόσθεσε ο κ. Βουρνούς.


90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί
Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρoέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.










Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.


Φωτογραφία της NASA δείχνει τον καπνό να φτάνει νότια από την Κρήτη
Η Χίος έχει κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον αέρα, αλλά και με την ώρα, για να προλάβουν να ελέγξουν τη φωτιά πριν να νυχτώσει και την ίδια ώρα η NASA δημοσιεύει μια εκπληκτική φωτογραφία από δορυφόρο της, στην οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της φωτιάς, καθώς ο καπνός, φαίνεται πως από τη Χίο, φτάνει νοτιότερα από την Κρήτη.





Ο Αποστόλου στη Χίο
Την Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης