Σαντορίνη: Φιέστα εγκαινίων αλλά έστειλαν πέντε εγκύους σε άλλα νοσοκομεία

Σαντορίνη: Φιέστα εγκαινίων αλλά έστειλαν πέντε εγκύους σε άλλα νοσοκομεία

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, το Νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει μεν Μαιευτική κλινική, αλλά με μια μόνο γυναικολόγο και δεν διαθέτει Αναισθησιολόγο, Αιμοδοσία, Νεογνολογικό Τμήμα

Σαντορίνη: Φιέστα εγκαινίων αλλά έστειλαν πέντε εγκύους σε άλλα νοσοκομεία
Πέντε έγκυες επισκέφθηκαν τη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Σαντορίνης τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας του – μετά τα λαμπερά εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής από τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας- αλλά δεν τους παρασχέθηκε καμία υπηρεσία υγείας. Η μία διακομίστηκε για να γεννήσει σε νοσοκομείο της Κρήτης και οι υπόλοιπες τέσσερις σε άλλα νοσοκομεία.
 
Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς διότι, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) «το Νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει μεν Μαιευτική κλινική, αλλά με μία μόνο γυναικολόγο Ιατρό και δεν διαθέτει Αναισθησιολόγο, Αιμοδοσία, Νεογνολογικό Τμήμα. Δεν μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ελλείψει μηχανοργάνωσης, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία από έλλειψη ιατρών και για τεχνικούς λόγους, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και δεν καλύπτονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης ιατρών. Χάος».
 
«Απευθυνόμενος στους πολίτες της Σαντορίνης μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός είπε ότι τώρα οι γυναίκες του Νησιού θα γεννάνε στο νέο Νοσοκομείο. Θυμίζει η εξαγγελία την ταινία του Μαυρογιαλούρου για την μαιευτική κλινική που έφτιαξε στην εκλογική του περιφέρεια» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός.
 
Βαριές δυσλειτουργίες στο νέο νοσοκομείο
 Έγκυες που διακομίζονται σε νοσοκομεία της Κρήτης ή άλλου νησιού. Γιατροί και νοσηλευτές των 800 ευρώ μηνιαίως, με συμβάσεις εργασίας για έναν χρόνο, που ελλείψει άλλου καταλύματος κοιμούνται τρεις τρεις στα κρεβάτια του κλειστού πια Κέντρου Υγείας Σαντορίνης: αυτή η είναι μελανή εικόνα που κρύβεται πίσω από τα λαμπερά φώτα που έριξαν στο Νοσοκομείο Σαντορίνης απλόχερα ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή κατά τα εγκαίνιά του.
 
Κλείσιμο
Τα στοιχεία αυτά κατέγραψε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την αυτοψία της στο νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης την Τρίτη 19 Ιουλίου.
 
«Είναι εμφανής η προχειρότητα, η βιασύνη, η έλλειψη συντονισμού στη λειτουργία του Νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει ασφαλή κάλυψη σε Ιατρικό Προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Το ελλιπέστατο προσωπικό πολλών ταχυτήτων (εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας που μεταφέρθηκαν, αποσπασμένοι από άλλα Νοσοκομεία για μικρά χρονικά διαστήματα, προσωπικό ΑΕΜΥ ΑΕ) παρότι δίνουν και τη ψυχή τους, δεν μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου» διαπιστώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
 
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το προσωπικό που προσλήφθηκε από την ΑΕΜΥ ΑΕ εκτός ΑΣΕΠ, εργάζεται με συμβάσεις εργασίας ενός έτους και αμοιβές 800 ευρώ το μήνα. «Είναι σε τραγική κατάσταση καθότι προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και για την ενοικίαση σπιτιού απαιτείται σχεδόν ολόκληρος ο μισθός τους. Αναγκάζονται λοιπόν να διαμένουν στις κλίνες του Κέντρου Υγείας που έβαλε λουκέτο και σε ξενώνα του Δήμου. Τρεις εργαζόμενοι σε κάθε ένα μικρό δωμάτιο» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
 
«Γίνεται σαφές πια ότι το Νοσοκομείο το χειμώνα θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και μόνο το καλοκαίρι ως Γενικό Νοσοκομείο με αποσπάσεις, νέες συμβάσεις εργασίας προκειμένου να εισπράττουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια των τουριστών» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Παραδέχονται τώρα τη διακομιδή εγκύου

Στην παραδοχή ότι έγινε διακομιδή εγκύου από τη Σαντορίνη στην Κρήτη, κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, προχώρησε την Πέμπτη η ΑΕΜΥ ΑΕ  που εποπτεύει το (νέο) Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης.
 
Το περιστατικό της εσπευσμένης διακομιδής επιτόκου από τη Μαιευτική Κλινική του νέου νοσοκομείου όπως και η μη παροχή υπηρεσιών υγείας σε άλλες τέσσερις εγκύους, καταγγέλθηκε από αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στη νοσηλευτική μονάδα την περασμένη Τρίτη, κι ενώ το υπουργείο Υγείας πανηγύριζε για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
 
Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολογητα, δηλαδή γιατί μία πλήρως οργανωμένη κλινική -όπως υποστήριζαν οι αρμόδιοι ότι είναι η Μαιευτική κλινική-  ενός δημόσιου τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που μόλις λειτούργησε, δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα περιστατικό επιτόκου, η ΑΕΜΥ ΑΕ απαντά πως «οι γιατροί έκριναν πως με βάση το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς η ασφαλέστερη επιλογή ήταν η διακομιδή στο ασφαλέστερο δημόσιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ».

Άμεση απάντηση του Παύλου Πολάκη για το Νοσοκομείο Σαντορίνης


Άμεση ήταν η απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από την ΝΔ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

«Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της Ν.Δ. και της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (ΓΝΘ), εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν οι ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ συντάσσονται στα γραφεία της Ν.Δ. ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται στους εκπροσώπους του παλαιού κοινωνικού συμβολαίου, ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ″φάγανε, φάγανε, φάγανε″», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παύλος Πολάκης.
Προσθέτει ότι «αν θέλει λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψάξει για ″Μαυρογυαλούρους″, των οποίων οι συνεργάτες και σύμβουλοι ″φάγανε, φάγανε, φάγανε″, ας ψάξει στους κόλπους της, όπου σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχει πολλές πιθανότητες να ανακαλύψει αρκετούς».
Σχολιάζοντας το περιστατικό της επιτόκου, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κρήτης, όπου και έφερε στον κόσμο το παιδί της με ασφάλεια, «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πλήρως ενημερωμένη για το συμβάν, δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους γιατρούς, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποφάσισαν με γνώμονα το ιατρικό ιστορικό της επιτόκου, τη διαδικασία, η οποία αποδεδειγμένα παρείχε τη μέγιστη ασφάλεια για τη μητέρα και το νεογέννητο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρει επίσης τα εξής: «Στα ψεύδη περί μεταφοράς άλλων 5 εγκύων γυναικών σε άλλα νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά με την πλήρη αλήθεια, σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Το οίκημα λοιπόν που στεγάζει σήμερα το νοσοκομείο, είχε αποπερατωθεί από το 2010 και παρέμενε κενό, ξεχασμένο από την πολιτεία. Όταν το 2014 η πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί με το νοσοκομείο, έδωσε εντολή στο διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.), να αποφασίσει την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του νοσοκομείου, προφανώς σε ιδιώτες. Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε. το Σεπτέμβριο του 2014. Για κακή τύχη των διαπλεκομένων συμφερόντων, την διαδικασία ″πρόλαβαν″ οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου ήταν εξαρχής αδιαπραγμάτευτος, οπότε το νέο Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε., ακύρωσε την ειλημμένη απόφαση και με βάση την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά και σκληρή δουλειά, ετοίμασε προς λειτουργία το νέο Δημόσιο ΓΝΘ, το οποίο εγκαινίασε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας πριν από αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε πριν από 60 χρόνια».
Το ΓΝΘ λειτουργεί κανονικά από τις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στον τουριστικό πληθυσμό. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που εμφανίζονται στο ξεκίνημα οποιουδήποτε εγχειρήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της διοίκησης της ΑΕΜΥ Α.Ε. και της διοίκησης του Νοσοκομείου. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία για τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΓΝΘ, που φαίνονται παρακάτω:
● Αριθμός επισκεπτών στα Εξωτερικά Ιατρεία 343.
● Γενικό Ιατρείο 103.
● Γυναικολογικό 28.
● Καρδιολογικό 22.
● Ορθοπεδικό 38.
● Παθολογικό 51.
● Παιδιατρικό 31.
● Οφθαλμιατρικό 2.
● Χειρουργικό 15.
● Ακτινολογικό/Υπερήχων 25.
● Μικροβιολογικό 43.
● Αριθμός επισκεπτών στα Επείγοντα Περιστατικά 259.
Το ΓΝΘ λοιπόν, παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, εξυπηρέτησε τις 3 πρώτες ημέρες λειτουργίας του 602 πολίτες.

«Οι αριθμοί, τους οποίους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συχνά επικαλείται, αφήνουν για άλλη μια φορά έκθετη τη Ν.Δ., η οποία προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από μεμονωμένα ιατρικά περιστατικά, ξεχνώντας ότι επί διακυβέρνησής της το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υποβαθμιζόταν συστηματικά και σχεδιασμένα, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης