«Θύελλα» για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

«Θύελλα» για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Κυριάκος: Κινδυνεύει η Δημοκρατία - Γεννηματά: Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο - Χαμός στο Twitter: ΕΣΗΕΑ όπως Ερντογάν στα ελληνικά;

«Θύελλα» για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ
Ευρύτερες διαστάσεις αποκτά η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων λόγω της στάσης που τήρησαν πριν από το δημοψήφισμα
του Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία και επιβάλει ποινή διαγραφής 18 μηνών στον διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη, 12 μηνών στον γενικό διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης». Επίπληξη επιβλήθηκε και στους Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου, Μαρία Χούκλη και Μανώλη Καψή. 

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Πειθαρχικό της Ένωσης προχωρά σε μία απόφαση με την οποία κρίνει την στάση των δημοσιογράφων για την στάση τους σε ένα μείζον πολιτικό θέμα. Το ερώτημα είναι ποιος είναι αρμόδιος να θέσει στους δημοσιογράφους το όριο της κριτικής τους για ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι μία σύσταση για αυτολογοκρισία. 

Η απόφαση εκτός από προβληματισμό στον δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε tweet ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία». Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε πιο πέρα και μίλησε για υπόδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Τη διαγραφή των δημοσιογράφων σχολίασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, γράφοντας στο Facebook ότι «η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο».



Στο θέμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας:  «Η απόφαση είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της. Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις 'αντιφρονούντων».

Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.  Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


«ΕΣΗΕΑ είναι το Ερντογάν στα Ελληνικά;»


Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Ένωσης Συντακτών προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στα social media με τους πολίτες να την καυτηριάζουν, να την σατιρίζουν αλλά και να παρατηρούν ότι δεν έγινε τίποτα για όλους όσοι μιλούσαν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. «ΕΣΗΕΑ είναι το Ερντογάν στα Ελληνικά;» αναρωτιέται ένας, με άλλους να γράφουν δηκτικά «Απρίλιος, καιρός για χούντα».





Σφοδρή, μέσω Facebook, ήταν και η αντίδραση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος, ως συνήθως, δεν... μάσησε τα λόγια του, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης