Σάλος για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Σάλος για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Πρώτο #hashtag αυτήν την ώρα στο Twitter - Σφοδρή αντιπαράθεση για την ορθότητα της απόφασης - Τιμωρήθηκαν επειδή στήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα - Προσωρινή διαγραφή Μαλέλη, Πορτοσάλτε και Κονιτόπουλου - Αθώος ο Πρετεντέρης

Σάλος για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ
Ποινές προσωρινής διαγραφής, καθώς και επιπλήξεις, επέβαλε σήμερα το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους, που είχαν στηρίξει το «ναι» κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση ήδη δημιουργεί σφοδρές αντιδράσεις, καθώς στην ουσία είναι η πρώτη φορά που «τιμωρούνται» δημοσιογράφοι, επειδή εξέφρασαν θέσεις και απόψεις επί ενός πολιτικού ζητήματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης, ποινή 18μηνης διαγραφής επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι, Σταμάτη Μαλέλη, ενώ για ένα έτος διαγράφεται ο Άρης Πορτοσάλτε.

Ο Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, διαγράφεται για έξι μήνες από τη δημοσιογραφική Ένωση.
Κλείσιμο

Στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Τέλος, αθωωτική ήταν η απόφαση για τους Γιάννη Πρετεντέρη (MEGA) και Δημήτρη Οικονόμου του Σκάι, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη συμπεριφορά τους απέναντι τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πάνο Καμμένο, αντίστοιχα.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης αντιμετώπισε για πρώτη φορά μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ενώ η πολύμηνη διαδικασία εξελίχθηκε σε κλίμα έντονων τριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των μελών του Πειθαρχικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις ελήφθηκαν κατά πλειοψηφία, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ψήφισαν υπέρ των διαγραφών και ποιοι κατά. Τα ονόματα των μελών του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Πρόεδρος
Αγγελική Γυπάκη
   
Τακτικά μέλη
Πόπη Χριστοδουλίδου
Γιώργος Μέρμηγκας
Κων/νος Κορέλλης
Ιωάννης Αποστολόπουλος
   
Αναπληρωματικά μέλη
Γιώργος Γκιώνης
Αικατερίνη Δουλγεράκη
Ελένη Ανδριανού
Άλκης Φιτσόπουλος
Χαρίλαος Τζανής



Τη διαγραφή των δημοσιογράφων σχολίασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.




Βενιζέλος: Αν χρειαστεί, να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ζήτημα
Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.

Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

































Σφοδρή, μέσω Facebook, ήταν και η αντίδραση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος, ως συνήθως, δεν... μάσησε τα λόγια του, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης