Ψάχνουν τώρα χώρους για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

Ψάχνουν τώρα χώρους για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

Νέους χώρους για «κέντρα φιλοξενίας» στην Αττική, αλλά και επαρχιακές πόλεις αναζητά τώρα η κυβέρνηση - Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη με 7.000 μετανάστες, ενώ συνολικά 25.000 βρίσκονται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και προσωρινά κέντρα σε όλη την επικράτεια

Ψάχνουν τώρα χώρους για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα
Νέους χώρους για να στεγάσει τις χιλιάδες προσφύγων και
μεταναστών που ήδη βρίσκονται στην χώρα μας ή αναμένεται να έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα από τα τουρκικά παράλια, αναζητά τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπως στην πλατεία Βικτωρίας ή σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται πάνω από 25.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν.

Η κατάσταση στην Ειδομένη, που αυτή τη στιγμή δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, παραμένει εκρηκτική. Στον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό εκτιμάται ότι διαμένουν 7.000 άνθρωποι, ενώ οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για συνεχόμενη αύξηση, καθώς με κάθε μέσο - ακόμα και πεζοί - καταφτάνουν στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες από κάθε μεριά της χώρας. Χθες το μεσημέρι, από μια φήμη που αποδείχθηκε «ράδιο αρβύλα» προκλήθηκε ένταση με τους Σκοπιανούς που κατέληξε σε χρήση χημικών και κρότου λάμψης κατά ανθρώπων με τα παιδιά τους αγκαλιά. Όλα ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκε πως το πέρασμα ανοίγει, αλλά μόνο για 50 πρόσφυγες. Εξαγριωμένοι οι μετανάστες έσπασαν αρχικά τον φράχτη του ΟΣΕ και περνώντας από την σιδηροδρομική γραμμή έφτασαν στα σύνορα. Εκεί κατόρθωσαν να γκρεμίσουν ένα τμήμα του φράχτη, πριν απαντήσουν οι Σκοπιανοί αστυνομικοί με χημικά. 
Κλείσιμο

Έκτοτε, το πέρασμα παραμένει κλειστό για όλους και δεν ξέρει κανείς αν, πότε και κυρίως για τι αριθμό προσφύγων! Εναπόκειται δηλαδή στην πλευρά των Σκοπίων, με ανήμπορη την ελληνική, να αποφασίσει αν θα αποσυμφορηθεί καθόλου η απελπιστική κατάσταση που βιώνουν στα βόρεια σύνορά μας οι πρόσφυγες. Οι υποδομές που έχουν στηθεί μετά βίας μπορούν να εξυπηρετήσουν 2.000 ανθρώπους, οι ουρές για το συσσίτιο, ακόμα και για ένα φρούτο, είναι ατέλειωτες και διαρκούν ώρες, οι γιατροί δεν επαρκούν για να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. 

Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη ούτε σε άλλα σημεία της Ελλάδας, ιδίως στην Αττική, όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι αριθμοί προσφύγων. Περίπου 2.500 άνθρωποι διανυκτέρευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι επιβατικοί σταθμοί παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι και τα πλοία από τα νησιά, με μειωμένους ρυθμούς μεν, αλλά εξακολουθούν να φέρνουν μετανάστες, που άλλωστε φτάνουν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο κατά χιλιάδες. Χθες εξάλλου, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, από... λάθος στην συνεννόηση έφτασαν στον Πειραιά περίπου 2.000 άνθρωποι!

Σήμερα στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο. Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.

Στην πλατεία Βικτωρίας, ο καταυλισμός μεγαλώνει διαρκώς και παρά την βοήθεια εθελοντών, αλλά και απλών πολιτών που προσφέρουν από το υστέρημά τους, οι άνθρωποι μένουν στο δρόμο, κοιμούνται πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου, με τα παιδιά τους αγκαλιά. Οι περισσότεροι εκεί είναι αφγανικής καταγωγής, γεγονός που σημαίνει πως έχουν ακόμα λιγότερες ελπίδες να περάσουν κάποτε από την «νόμιμη» οδό τα σύνορα, και περιμένουν εκεί ένα «θαύμα».

Σε πόλεις όλης της χώρας εδώ και δέκα ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή που μπορεί να τους υποδεχθεί: Στάδια, κλειστά γυμναστήρια και πρώην στρατόπεδα «επιστρατεύτηκαν» άρον άρον και χωρίς κανέναν σχεδιασμό ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Στην Αττική η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ακόμα ένα κέντρο προσφύγων στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στα Άνω Λιόσια, εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων από την τοπική κοινωνία, καθώς δίπλα βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της περιοχής, όπου καθημερινά αθλούνται δεκάδες παιδιά. Αναλόγως και στο Ελληνικό, στο γήπεδο του Μπέιζμπολ που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί, στήνονται σκηνές με σκοπό να διοχετευθούν προς τα εκεί επιπλέον 1.000 άνθρωποι.

Σε ευρεία σύσκεψη άλλωστε οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της χώρας, μέσω της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, δεσμεύτηκαν χθες ότι την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το θέμα αυτό και θα προτείνουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους διαθέσιμους χώρους. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έθεσαν έντονα το οικονομικό ζήτημα -ποιος θα πληρώνει δηλαδή τη φιλοξενία και τη σίτιση των προσφύγων- και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς διαβεβαίωσε ότι αυτό έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης