Κύπρος: Και ο στρατός στην πρόληψη κατά των τζιχαντιστών

Κύπρος: Και ο στρατός στην πρόληψη κατά των τζιχαντιστών

Οι στρατιωτικοί θα βρίσκονται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της αστυνομίας καθώς δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου πολιτών και ερευνών

Κύπρος: Και ο στρατός στην πρόληψη κατά των τζιχαντιστών
Υπαρκτό θεωρεί η Λευκωσία τον κίνδυνο για τρομοκρατικό χτύπημα στη Κύπρο από ακραίους ισλαμιστές και εντείνει τα μέτρα που λαμβάνονται με εμπλοκή και του στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υπό τον αρμόδιο υπουργό Ιωνά Νικολάου και τη συμμετοχή του αρχηγού της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και του επικεφαλής της ΚΥΠ αντιστράτηγου Αντρέα Πενταρά, αποφασίστηκε να εμπλακεί και η Εθνική Φρουρά, στη διαδικασία της λήψης προληπτικών μέτρων με συμμετοχή υπαξιωματικών σε στατικά σημεία ελέγχου.

Οι στρατιωτικοί θα βρίσκονται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της αστυνομίας καθώς δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου πολιτών και ερευνών. Θα αξιοποιηθούν για τη φρούρηση συγκεκριμένων σημείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους τρομοκρατών αλλά και για έλεγχο της «πράσινης γραμμής» η οποία σε πολλά σημεία είναι αφύλακτη και επιτρέπει τη διέλευση από και προς τα κατεχόμενα.


«Σκληρό» σύνορο
Επίσης αποφασίστηκε ο αυστηρός έλεγχος διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα οδοφράγματα με τα κατεχόμενα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν για να μην δοθεί η εντύπωση της ύπαρξης εσωτερικών συνόρων στο κυπριακό έδαφος. Ωστόσο λόγω των φόβων τρομοκρατικής επίθεσης αποφασίστηκε να γίνεται αυστηρός φυσικός και ηλεκτρονικός έλεγχος στα οδοφράγματα τόσο σε ανθρώπους όσο και στα αυτοκίνητα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κατόχους ευρωπαϊκών και κυπριακών διαβατηρίων που κατάγονται από αραβικές χώρες. Επίσης θα ελέγχονται αυτοκίνητα που περνούν στα κατεχόμενα, αφού διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ημιφορτηγών με κυπριακές πινακίδες μεταφέρθηκαν μέσω κατεχομένων στη Συρία και βρίσκονται στα χέρια των ισλαμιστών οι οποίοι έχουν προσαρμόσει οπλικά συστήματα και τα χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Κλείσιμο

Διακριτική παρακολούθηση
Παράλληλα οι κυπριακές αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση συγκεκριμένα άτομα αραβικής καταγωγής τα οποία διατηρούν επαφές με διάφορες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι εξ αυτών συναντώνται συχνά σε ισλαμικά τεμένη στην ελεύθερη Κύπρο αλλά και στα κατεχόμενα. Πολλοί εξ αυτών ζουν για χρόνια στη Κύπρο και έχουν οικογένειες. Επίσης αυστηρά ελέγχονται και ευρωπαίοι υπήκοοι αραβικής καταγωγής που φθάνουν στη Κύπρο, κυρίως από τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Βέλγιο με σκοπό να περάσουν στα κατεχόμενα.


Περίεργη σύλληψη
Χθες η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε έστελνε διαβατήρια στη Συρία και στη συνέχεια του τα επέστρεφαν με παραποιημένα στοιχεία και φωτογραφίες. Η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει αν το συμβάν έχει να κάνει με παράνομους μετανάστες ή με υποβοήθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Είναι άγνωστο πως εξασφάλιζε τα ευρωπαϊκά διαβατήρια και σε ποιους τα παρέδιδε όταν άλλαζαν τα στοιχεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης