Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Κύριο θέμα η αντιμετώπιση της ανεργίας και στόχος συγκεκριμένες προτάσεις που θα υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη
Την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου 2014, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στο ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας και της κοινωνικής ένταξης των νέων στην ΕΕ.

Περίπου 250 νέοι και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας, που διοργανώνουν η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η κατάρτιση συγκεκριμένων συστάσεων για το ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο και την κοινωνική ένταξη, το οποίο και αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Νεολαίας τον Μάιο του 2014.

Κλείσιμο
Οι συμμετέχοντες  θα συζητήσουν από κοινού τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ένταξης , όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης , οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενεργός ένταξη, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και η επιχειρηματικότητα των νέων. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατεγράφησαν στην Ελλάδα (59%) και την Ισπανία (55,3%) ενώ τα χαμηλότερα στη Γερμανία (7,7%) και την Αυστρία (9,7%).

Η νεανική επιχειρηματικότητα «μοχλός» ανάπτυξης

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει εισέλθει στην έκτη της χρονιά και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος. Τα αποτελέσματα της κρίσης έχουν επηρεάσει τους πάντες στην ήπειρό μας, αλλά πολύ περισσότερο τους νέους», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι νέοι είναι εξ’ ορισμού «πιο δραστήριοι , πιο δημιουργικοί και πιο εργατικοί από όλους» και για αυτό η Ελληνική Προεδρία επέλεξε το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας ως ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι νέοι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν ενεργά για την κοινωνική τους ένταξη.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας , κ. Αρμόδιος Δρίκος, τόνισε ότι η προτεραιότητα των νέων Ελλήνων στο πλαίσιο της Προεδρίας είναι η νεανική επιχειρηματικότητα καθώς οι νέοι Ευρωπαίοι είναι η «κύρια κινητήρια δύναμη για την πολυαναμενόμενη αλλαγή και ανάκαμψη».

«Τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν την κοινωνική συνοχή σε κίνδυνο και αποτελούν ένα τεράστιο εμπόδιο για την έξοδο από την κρίση», είπε, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε από τις θεωρητικές προτάσεις σε πραγματικές δράσεις ώστε οι νέοι να γίνουν το «επίκεντρο» της ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Η διαδικασία του διαρθρωμένου διάλογου δίνει την ευκαιρία στη νεολαία να τονίσει τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής ένταξης, όπως διακρίσεις λόγω ηλικίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας και εκπαίδευση, ως απαραίτητα χαρακτηριστικά για τους νέους ανθρώπους να λάβουν τη θέση τους στην κοινωνία», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, κ. Peter Matjašič. 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014.  Αυτό προσθέτει συμβολική αξία σε αυτή τη Διάσκεψη και ελπίζουμε για ένα ισχυρό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης