Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία έριξαν τις βάσεις

Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία έριξαν τις βάσεις

Οι αριστούχοι έφτασαν μόλις το 5,7% - Πώς διαμορφώνονται τα όρια εισόδου σε πολυτεχνικές, φυσικομαθηματικές και νομικές σχολές – Δείτε τους πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία έριξαν τις βάσεις
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όλοι οι πίνακες που δημοσιεύει το protothema.gr περιέχουν τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο «τοπίο» της πορείας των βάσεων.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του γενικού γραμματέα της ΟΕΦΕ, Γιάννη Βαφειαδάκη, η κακή εικόνα των γραπτών στη Βιολογία, Χημεία, αλλά και τα Μαθηματικά, θα οδηγήσει σε πτώση 400-500 μορίων στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα «πέσουν» και οι Νομικές σχολές από 100 έως και 200 μόρια, ενώ θεαματική αναμένεται η πτώση στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Φυσικομαθηματικών και Πολυτεχνικών σχολών. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης, η πτώση θα ξεκινά από τα αποκαλούμενα «καλά» τμήματα του Πολυτεχνείου.

Χαρακτηριστική της αποτυχίας στα Μαθηματικά είναι η Τεχνολογική Κατεύθυνση, όπου ποσοστό 78% έγραψε κάτω από τη βάση, ποσοστό που έφθασε στη Φυσική το 72%.

Βέβαια, και η εικόνα στα Αρχαία Ελληνικά ήταν χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή και εκτιμάται ότι και οι Νομικές σχολές θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, λιγότερο όμως θεαματική από αυτή των Πολυτεχνικών σχολών.

Μεγάλη πτώση αναμένεται και στο 5ο πεδίο των Οικονομικών σχολών, όπως διαφαίνεται από τις κακές επιδόσεις των γραπτών. Οι μόνες σχολές που αναμένεται να κρατηθούν στο ύψος τους είναι οι Στρατιωτικές, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις, ενώ λογικά θα αυξηθεί η ζήτηση.

Κλείσιμο
Αναλυτικά σύμφωνα με την ΟΕΦΕ:

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Αναμένεται αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές με μικρότερη στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.  
Η άνοδος των βάσεων αναμένεται να εκφραστεί συνολικά σε όλες τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)
Η κακή επίδοση στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Μεγάλη θα είναι η πτώση στις βαθμολογίες 15 και πάνω, καθώς οι αριστούχοι φέτος θα είναι λίγοι.
Επειδή οι χαμηλές βαθμολογίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ η πτώση στα ΤΕΙ αναμένεται να είναι μικρότερη. 

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)
Μικρή θα είναι η πτώση στις Ιατρικές, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)
Ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο και για τα ΑΕΙ, αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)
Η αύξηση των προσφερομένων θέσεων σε συνδυασμό με τη δυσκολία των Μαθηματικών και της Φυσικής θα συμπαρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Άλλωστε οι επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ καλές. Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ. 

Στατιστικά μαθημάτων Γ΄ Λυκείου σε σύγκριση με τα έτη 2009-2012

Στατιστικά μαθημάτων Γ' Λυκείου με βάση το 10 σε σύγκριση με τα έτη 2007-2012

Κλιμάκωση γενικού βαθμού πρόσβασης ανά κατεύθυνση
 
Συγκριτικός πίνακας προσέλευσης μαθητών ανά μάθημα το 2012 και το 2013

Στατιστικά ανά μάθημα και ανά κατεύθυνση

Στατιστικά ανά μάθημα και κατεύθυνση με βάση το 10

Προσέλευση μαθητών ανά μάθημα γενικής παιδείας για το 2013

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης