Με νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι μισθώσεις ακινήτων

Με νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι μισθώσεις ακινήτων

Δικαίωμα ενοικίασης μόνο κατόπιν της νομιμοποίησης του αυθαιρέτου δίνει το νέο νομοσχέδιο - Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τουλάχιστον δύο χρόνια παράταση στο νόμο - Μέχρι 8 Ιουνίου 2019 οι δηλώσεις 

Με νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι μισθώσεις ακινήτων
Με την απάλειψη του πιστοποιητικού μηχανικού από τις κληρονομιές και τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά με την ανάγκη νομιμοποίησης αυθαιρέτων και στις μισθώσεις, παίρνει με καθυστέρηση ενός έτους, το δρόμο της θεσμοθέτησης, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην κτηματαγορά και πρόσθετα βάρη, σε μια περίοδο που τα ενοίκια γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Μέχρι σήμερα, υποχρέωση νομιμοποίησης με προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού έχουν όσα ακίνητα μεταβιβάζονται ή υπάρχει σύσταση εμπράγματος δικαιώματος.

Ειδικά για τις μισθώσεις, η διάταξη στο άρθρο 82 του νόμου που παρουσιάζει το
Νewmoney
Κλείσιμο
(από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης, παραχώρησης που αφορά ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αλλαγή χρήσης), υποχρεώνει με έμμεσο τρόπο την νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο εξής στις συμβάσεις μίσθωσης θα πρέπει ο μισθωτής να δηλώνει ότι το ακίνητο είναι χωρίς αυθαιρεσίες, προσκομίζοντας τον αριθμό της οικοδομικής άδειας ή της δήλωσης υπαγωγής εφόσον πρόκειται για αυθαίρετο που έχει τακτοποιηθεί. Φυσικά, εάν η αναγραφή στις συμβάσεις περιοριστεί σε αυτά τα σημεία «ξεσκεπάζει» πρωτίστως τις μεγάλες αυθαιρεσίες (χωρίς άδεια). Αφήνει όμως στο απυρόβλητο τις μικρότερης κλίμακας παραβάσεις (ημιυπαίθριους, αλλαγές χρήσης κ.α.).

Οι αρχικές σκέψεις να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες σε βεβαίωση μηχανικού εγκαταλείφθηκαν με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να μην επιβαρυνθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Στην πραγματικότητα όμως η επίμαχη διάταξη, γεμίζει με πρόσθετες υποχρεώσεις τους παρανομούντες, καθώς ο μισθωτής θα είναι αναγκασμένος σε σοβαρές περιπτώσεις να προβεί σε ρύθμιση, προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση ή μελλοντικό κάρφωμα, από τον ενοικιαστή του. 

Η υποχρέωση αυτή αφαιρέθηκε από τις κληρονομιές, σημείο που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών τους προηγούμενους μήνες αλλά και από τα επαγγελματικά ακίνητα. Στον αρχικό νόμο (Τσιρώνη) που βγήκε στην διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση μηχανικού ήταν προαπαιτούμενα και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα κ.α, πρατήρια καυσίμων και άλλα.

Με δύο συστήματα η νομιμοποίηση αυθαιρέτων 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα, ορίζεται η 8η Ιουνίου του 2019, η οποία δύναται να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε να δώσει άλλη μια παράταση 45 ημερών στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013) προκειμένου να καλύψει τα κενό που δημιουργεί, η ψήφιση του νέου νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στην βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα διατηρήσει, το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των δηλώσεων που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο ενώ στις 8 Ιουλίου, προβλέπεται να είναι λειτουργικό και το νέο σύστημα που θα υποστηρίξει τον καινούριο νόμο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται ενδεχόμενα μελλοντικά συνταγματικά κενά, καθώς η νέα ρύθμιση δεν θα υποχρεώνει κανέναν από όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει διαδικασία υπαγωγής να μεταπηδήσουν στο νέο νόμο. Στο 4178 αυτό ήταν επιβεβλημένο, από την στιγμή που ο προηγούμενος νόμος (4014) είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπαγωγής με τους προηγούμενους νόμους και δεν έχουν προσκομίσει και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προβλέπεται η μετάπτωση στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων. Εφόσον τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν τα ποσά του παρόντος νόμου, δεν αναζητούνται. Ειδικά για όσους δεν εξόφλησαν τα πρόστιμα από την υπαγωγή στο νόμο των ημιυπαίθριων (3843/2010), προβλέπεται να καταβάλλουν το υπολειπόμενο ποσό ως παράβαλο, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Το ειδικό πρόστιμο θα υπολογίζεται με τις αντικειμενικές του 2016 και θα καταβάλλεται όπως αρχικά είχε προβλεφθεί σε 80 μηνιαίες δόσεις, προσαυξημένο κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης