Ξεκίνησε το Eurogroup: Πετύχαμε αποτελέσματα λέει ο Ντάισελμπλουμ

Ξεκίνησε το Eurogroup: Πετύχαμε αποτελέσματα λέει ο Ντάισελμπλουμ

Μοσκοβισί: Να δεσμευθούμε για τις παραμέτρους που θα σταματήσουν την αβεβαιότητα στην Ελλάδα -  Ντομπρόβσκις: Ελπίζω να έχουμε συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα - Τα «όπλα» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του Πολ Τόμσεν

Ξεκίνησε το Eurogroup: Πετύχαμε αποτελέσματα λέει ο Ντάισελμπλουμ
Με συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
με τον
Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής των Θεσμών πριν την έναρξη της συνεδρίασης του άτυπου
Eurogroup
Κλείσιμο
στη Μάλτα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι διεργασίες για το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των δύο πλευρών λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Βαλέτα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως υπάρχει «αισιοδοξία» σήμερα τονίζοντας πως έχει γίνει «εντατική εργασία» με τις ελληνικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πετύχαμε αποτελέσματα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς να επεκταθεί παραπάνω σχετικά με το ποια είναι αυτά, επαναλαμβάνοντας πως θα ενημερώσει του υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει και με τα προβλήματα που πιθανώς υπάρχουν και έπειτα θα ανακοινώσει την απόφαση τους.

Πάντως ο Ολλανδός Πρόεδρος απέκλεισε την πιθανότητα μιας συνολικής, πολιτικής συμφωνίας, κάτι που όμως ούτε οι πιο αισιόδοξοι ανέμεναν να επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup.

Από τη πλευρά του ο Πίερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως έχει ξοδευθεί αρκετός χρόνος τις τελευταίες εβδομάδες για την Ελλάδα για να βρεθεί κάποια λύση με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. 

Η σημερινή ημέρα, για τον Γάλλο Επίτροπο αφορά τη δέσμευση, από όλες τις πλευρές, για το κλείσιμο βασικών παραμέτρων της συμφωνίας, η οποία θα σταματήσει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «μπορεί να υπάρξει πρόοδος ώστε να καταλήξουμε στις παραμέτρους για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup». 

Δείτε ζωντανά τις αφίξεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών



«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πούνε οι θεσμοί και έπειτα θα δούμε πως θα προχωρήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο υπ. Οικονομικών της Μάλτα Έντουαρντ Σικλούνα ενώ ο σύναδελφός του από την Αυστρία Χανς Σέλινγκ αρκέστηκε στο σχόλιο ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο. 

Τα «όπλα» Τσακαλώτου-Τόμσεν και τα τρία σενάρια

Βασικό όπλο του κ. Τσακαλώτου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το γεγονός ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την Αθήνα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν (ίσως και σημαντικά) πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος. Στον αντίποδα ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν φέρεται να επιμένει ότι ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ. 

Πέρα όμως από το 2016, όπου η Αθήνα φαίνεται ότι κερδίζει καθώς η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει τα καλά νέα στις 24 Απριλίου, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται να επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα και το 2018. Κάποιοι λένε ότι το κάνει στο πλαίσιο διαπραγματευτικής στρατηγικής περιμένοντας τις τελικές υποχωρήσεις από την Αθήνα για το αποσύρει.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Τόμσεν είναι η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών από το δ' τρίμηνο του 2016 (ύφεση 1,1% του ΑΕΠ) και η προβολή που κάνει ότι το 2018 η Ελλάδα θα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του στόχου.   

Βασικό θέμα διαφωνίας παραμένει πάντα το αν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή ένα μέρος (π.χ. 30%) θα πάει το 2020. Το άλλο 1% (1,8 δισ. Ευρώ) των μέτρων από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ πάει μάλλον για το 2020 με τον κ. Τόμσεν να ζητά όμως να έλθει το 2019 αν χαθεί ο στόχος του 2018.

«Όντως ισχύει ότι υπάρχει ένα θέμα με μέτρα από 2018 από τη Γερμανία και  το ΔΝΤ» επιβεβαιώνει Ευρωπαίος παράγοντας χωρίς όμως να αποκλείει θετικές εξελίξεις σήμερα το πρωί. «Βαρόμετρο» για την πορεία του Eurogroup αναμένεται ότι θα είναι και όσα συζήτησαν την Πέμπτη σε κλίμα μυστικότητας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της συνεδρίασης διαμορφώνονται έτσι τρία σενάρια:

1. Πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη συνολική συμφωνία (global deal) με ρύθμιση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο για σήμερα με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.
2. Προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα (policy package) η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά στο Hilton το Staff Level Agreement.
3. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη Μάλτα η οποία θα οδηγήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων με εξ' αποστάσεως επαφές ως τη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης