Σήμερα «κληρώνει» για το μαχαίρι στις επικουρικές, το εφάπαξ και την εθνική σύνταξη

Σήμερα «κληρώνει» για το μαχαίρι στις επικουρικές, το εφάπαξ και την εθνική σύνταξη

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή την ανακατανομή των εισφορών από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ

Σήμερα «κληρώνει» για το μαχαίρι στις επικουρικές, το εφάπαξ και την εθνική σύνταξη
Μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές
στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό αναμένεται να πάρει  ο υπουργός εργασίας κ.
Γιώργος Κατρούγκαλος  στη συνάντηση που ξεκίνησε με 1,5 ώρα καθυστέρηση λίγο πριν τη 1 μετά το μεσημέρι.

Κλείσιμο
Με δεδομένο ότι έχει τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» η προστασία των κύριων συντάξεων, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εναλλακτικά ισοδύναμα με στόχο την εξοικονόμηση 700 εκατ ευρώ από την συνταξιοδοτική
δαπάνη.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή την ανακατανομή των εισφορών από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ προς όφελος του κλάδου σύνταξης.

Η επισήμανση του Πιέρ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» παραπέμπει σε περικοπές συντάξεων και όχι σε ανώδυνα λογιστικά τεχνάσματα.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων που φαίνεται ότι διογκώνονται εξαιτίας της επιδείνωσης των μεγεθών της οικονομίας.

Αν και τα έσοδα του ΙΚΑ εμφανίζουν θετική πορεία από το καλοκαίρι, το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα (αυτές τις ημέρες συντάσσεται ο προϋπολογισμός του ιδρύματος) φαίνεται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές δεν απαιτούν ψαλίδι μόνο στις κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές, τα εφάπαξ καθώς και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 10% ενώ το μέρισμα του μετοχικού ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων αναμένεται να κουρευτεί κατά 30%.

Ωστόσο  το θέμα του εφάπαξ και των μερισμάτων  θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στα μέσα Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης