Οι χαμένοι των πρόωρων συντάξεων: Ποιοι θα δουλέψουν έως και 17 χρόνια περισσότερο

Οι χαμένοι των πρόωρων συντάξεων: Ποιοι θα δουλέψουν έως και 17 χρόνια περισσότερο

Οι νέες παρεμβάσεις που έρχονται, τόσο στα όρια ηλικίας, όσο και στο ύψος των συντάξεων, προβλέπουν επιπλέον εργασία από έξι μήνες έως και 17 χρόνια, σε οριακές περιπτώσεις

Οι χαμένοι των πρόωρων συντάξεων: Ποιοι θα δουλέψουν έως και 17 χρόνια περισσότερο
Τα πάνω – κάτω για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Οι νέες παρεμβάσεις που έρχονται, τόσο στα όρια ηλικίας, όσο και στο ύψος των συντάξεων, προβλέπουν επιπλέον εργασία από έξι μήνες έως και 17 χρόνια, σε οριακές περιπτώσεις.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κυρίως μητέρες ανηλίκων που έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2012, αλλά κυνηγούν το όριο και εργαζόμενοι με 25ετία που θέλουν να πιάσουν 35ετία.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», στο «μέτωπο» των συντάξεων οι αλλαγές αφορούν σε όσους αποχωρούν από το δημόσιο μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως πότε θεμελίωσαν δικαίωμα. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, που σε πρώτη φάση θα έχει οριακές επιπτώσεις στο τελικό ποσό.

Οι χαμένοι από τα νέα όρια ηλικίας

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αλλάζει εκ βάθρων το ασφαλιστικό καθεστώς στο Δημόσιο, καθώς η δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος συνδέεται άμεσα με το όριο ηλικίας. Αυτό πρακτικά επηρεάζει μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι γονείς, όσοι αποχωρούν με 35ετία, όσοι θέλουν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κατηγορίες των μεγάλων χαμένων στο ασφαλιστικό είναι οι εξής:

1) Mητέρες ανηλίκων: Είναι στη ζώνη υψηλού κινδύνου, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Απειλούνται με αύξηση του όριο ηλικίας από 1 έτος και 6 μήνες μέχρι συνολικά 17 χρόνια.

2) Πατέρες ανηλίκων. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η επιβάρυνση για τους άντρες με ανήλικα παιδιά που έπιασαν 25ετία τη διετία 2011-2012 αλλά ακόμα... κυνηγούν το όριο. Σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση είναι από 3 έως 15 έτη.

3) Τρίτεκνοι . Επηρεάζονται όσοι έπιασαν 20ετία τη διετία 2011-2012 αλλά όχι το όριο ηλικίας. Η επιβάρυνση θα είναι από 3 έως 15 χρόνια. Αναμένεται διευκρίνιση από τις υπηρεσίες για το τι θα ισχύει με τις τρίτεκνες μητέρες που είχαν δυνατότητα εξόδου άνευ ορίου ηλικίας.

4) Δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία. Από τις αλλαγές δεν γλιτώνουν και όσοι έπιασαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 και ήθελαν να βγουν με 35ετία και κατά περίπτωση όριο. Στην περίπτωση αυτή οι αλλαγές έρχονται πιο ομαλά, καθώς προστίθεται ένα εξάμηνο για κάθε έτος. Το τελικό όροιο είναι τα 62 με 40 συνολικά έτη.

5) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν μειωμένη σύνταξη. Είναι ένα από τα «θολά» σημεία. Η αναφορά για αλλαγές στις συντάξεις που καταβάλλονται "ακέραιες" περιέπλεξε την ερμηνεία με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι οι ασφαλισμένοι να αναμείνουν την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Στο χειρότερο σενάριο η επιβάρυνση θα είναι άμεση και θα κυμαίνεται από 4 έως 7 χρόνια. Γι ατο θέμα αυτό αναμένονται διευκρινίσεις.

6) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν με 25ετία. Και στην περίπτωση αυτή έρχονται αλλαγές για όσους δεν έχουν πιάσει το όριο. Η αύξηση θα είναι από 2 έως 7 χρόνια.

Πηγή: www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης