Στουρνάρας: Μετά τις 9 Δεκεμβρίου θα επιστρέψει η Τρόικα

Στουρνάρας: Μετά τις 9 Δεκεμβρίου θα επιστρέψει η Τρόικα

Ανοικτή η «ημερομηνία επιστροφής» της ομάδας Τόμσεν - Αισιόδοξος ο υπ. Οικονομικών ότι η δόση θα καταβληθεί ολόκληρη μέχρι το τέλος του χρόνου

Στουρνάρας: Μετά τις 9 Δεκεμβρίου θα επιστρέψει η Τρόικα
Μετά τις 9 Δεκεμβρίου θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από την έκτακτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, λόγω της ακύρωσης της προγραμματισμένης επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Λιθουανία, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με συνεργάτες του.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας  είπε ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει βρει με την Τρόικα, τονίζοντας ότι διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα αλλά ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα.

Κλείσιμο


Πάντως, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν κινδυνεύει.

«Αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ-πολύ μικρές διαφορές πια», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Reuters, η Τρόικα ματαίωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα διότι η χώρα μας δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Πιέζουν για πλειστηριασμούς και απολύσεις οι ελεγκτές

Αγώνα δρόμου για να επιτύχει συμφωνία με την Τρόικα και να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες για πλειστηριασμούς, φόρους ακινήτων και μέτρα του 2014 δίνει πλέον η κυβέρνηση.

Η ομάδα Τόμσεν θα επιστρέψει μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου και εφόσον διαπιστώσουν πρόοδο στα δύο ακανθώδη προβλήματα στα οποία επιμένουν: άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο.

Έτσι ο κ. Στουρνάρας θα μεταβεί στο συμβούλιο χωρίς συμφωνία στις βαλίτσες του και πλέον, ο νέος στόχος που τίθεται από την Τρόικα είναι συμφωνία «ως το τέλος του έτους», πριν δηλαδή αναλάβει η Ελλάδα την ελληνική Προεδρία και για να μην έχει τότε ακόμα ανοιχτά μέτωπα με τους ευρωπαίους εταίρους της.
 
Στην περίπτωση αυτή, «ως το τέλος του έτους» αναμένεται ότι μπορεί να έχουν συμβεί δύο μόνο πράγματα:

-  Να επιστρέψει η Τρόικα την εβδομάδα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και το Γιούροργκρουπ (στις 7 και 9 Δεκεμβρίου) ή και αργότερα όμως, αν η Τρόικα σκληρύνει τη στάση της εφόσον θεωρεί ότι η Αθήνα δεν καλύπτει τους όρους για  μερική άρσης στην απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά και το κριτήριο τυο αριθμού των απολύσεων για το 2013-2014.

Η Τρόικα ζητά επιτακτικά  να προστατεύονται από πλειστηριασμούς μόνο οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη, έχασαν την δουλειά τους ή δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο.
 
-   Να ολοκληρώσουν οι ελεγκτές την έκθεση αξιολόγησης και «να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος», όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Από Γενάρη τα λεφτά

Έτσι, ακόμα και αν καταλήξουν σε μια θετική για τη χώρα μας αξιολόγηση (review) οι ελεγκτές της Τρόικα, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών σε μια συνεδρίαση προς τα μέσα Ιανουαρίου το νωρίτερο.

Στη συνέχεια θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα έρθει η δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση του δ΄τριμήνου των 4,4 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και το αν τα λεφτά θα δοθούν εφάπαξ ή πάλι σε υπο-δόσεις, θα εξαρτηθεί τόσο από την έκθεση αξιολόγησης όσο και την απόφαση που θα λάβει το Eurogroup του Ιανουαρίου.
 
Οι ημερομηνίες πιέζουν
 
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο «ποντάρουν» στο αποθεματικό του προϋπολογισμού και στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους που πριν από ένα δίμηνο έφθαναν τα 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των απανωτών εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που έφταναν μετά το καλοκαίρι στους πολίτες.   

Ωστόσο το απόθεμα «ροκανίζεται» καθώς στο δίμηνο  Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου το Δημόσιο έπρεπε να αποπληρώσει και τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 1,850 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ), ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Η ημερομηνία πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ πάντως θα μπορούσε να περιμένει ίσως και 1-2 εβδομάδες, ενώ οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης