Οι φοιτητές του crowdfunding

Οι φοιτητές του crowdfunding

Με προσφυγή στην χρηματοδότηση του πλήθους διεκδικείται η δημιουργία του 1ου Φοιτητικού Κόμβου Καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Πάτρα

Οι φοιτητές του crowdfunding
Ο Γιώργος Κουρέας είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών και υπεύθυνος Marketing στο Mindspace at Patras. Ως γνωστόν το Mindspace είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός φοιτητών και νεαρών αποφοίτων που έχει ως στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο την Ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Ο Γιώργος μου έφερε ένα καλό νέο – για το ξεκίνημα ενός φιλόδοξου εγχειρήματος με μια πολύ πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση για την χρηματοδότηση του. 

Πρόκειται για την δημιουργία του 1ου Φοιτητικού Κόμβου Καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Πάτρα. Ο χώρος θα σχεδιαστεί, θα διαμορφωθεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά από φοιτητές. Όπως λέει ο Γιώργος «μέσω της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σκοπεύουμε να κάνουμε τους φοιτητές πιο φιλόδοξους, εμπνέοντας τους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την κοινωνία γύρω τους. Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τον πεσιμισμό μιας κοινωνίας σε κρίση, με πρόοδο και αισιοδοξία».

Ο λόγος και πάλι στον Γιώργο: «Μέχρι τώρα, προκειμένου να θέσουμε το σχέδιο μας σε παγκόσμια πρότυπα: Έχουμε εξασφαλίσει ένα χώρο 170 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης. Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου έχουν δεσμευτεί για το σχεδιασμό του χώρου, στα πλαίσια ενός μαθήματος εξαμήνου. Με την βοήθεια τους, ο χώρος θα σχεδιαστεί με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση "έξυπνων" τεχνολογιών.

Ο χώρος, βρίσκεται υπο την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Επιμελητηρίου Αχαΐας και θα δημιουργηθεί με τη στήριξη άλλων δημόσιων και ιδιοτικών φορέων, όπως, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Patras IQ, Δούβρης Α.Ε., LMS Upatras.
Κλείσιμο



Ωστόσο, επειδή η χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, στρεφόμαστε στη χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding). Η καμπάνια μας θα πραγματοποιηθεί μέσω του Generosity by Indiegogo και θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο».

Έτσι, λοιπόν, η χρηματοδότηση από το πλήθος για τον 1ο κόμβο καινοτομίας από φοιτητές για φοιτητές στην Ελλάδα. Όπως διαβάζω σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Το Mindspace είναι ο ΜΚΟ φοιτητών και νεαρών αποφοίτων που στόχο έχει να βοηθήσει να βγουν οι ιδέες από το Ελληνικό Πανεπιστημίο προς όφελος της κοινωνίας. Είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν στείρες θεωρητικές γνώσεις και ως αποτέλεσμα οι φοιτητές δεν δημιουργούν, δεν πειραματίζονται και δεν επιχειρούν. Η προαναφερθείσα κατάσταση σε συνδυασμό με την ανάγκη για ριζική αλλαγή της νοοτροπίας των φοιτητών και της στροφής τους προς την επιχειρηματικότητα δημιούργησε την ιδέα του Innovation Hub.  Πρόκειται για την μετουσίωση του οράματος του οργανισμού που στόχο θα έχει να βοηθήσει φοιτητές και νεαρούς απόφοιτους να πραγματοποιήσουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους μέσα σε ένα χώρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα από μια δραστήρια και δημιουργική κοινότητα. Παρά την οικονομική υποστήριξη από τοπικές επιχειρήσεις και χορηγούς, η χρηματοδότηση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη και ως εκ τούτου στρεφόμαστε στην χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding), η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο.

Το Mindspace Innovation Hub θα λειτουργεί ως makerspace και παράλληλα ως ένας έξυπνος, ευέλικτος, διαδραστικός χώρος για co-working και workshops. Το makerspace θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με εργαλεία (3D printers, CNC, laser cutter, arduino, raspberry pi κ.α.) και διάφορα υλικά, ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες κάθε πρότζεκτ. Στον coworking χώρο φοιτητές και ομάδες με τις ίδιες ανησυχίες μπορούν να συνεργαστούν, να κάνουν νέες γνωριμίες και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Επιπρόσθετα, όλοι οι χώροι θα είναι έξυπνα σχεδιασμένοι και ευέλικτοι ώστε να μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι workshops, σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, διαγωνισμοί, events του Mindspace κ.α.

Όραμά μας είναι να δούμε τις ιδέες που αναπτύσσονται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον να ωφελούν την κοινωνία αντί να μένουν παγιδευμένες στο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους φοιτητές να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν και να είναι ανοικτοί στην κουλτούρα του making, του hacking και της επιχειρηματικότητας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνουμε διάφορες δράσεις όπως τον διαγωνισμό φοιτητικής επιχειρηματικής ιδέας Mindspace Challenge, ο οποίος έλαβε χώρα σε 4 πόλεις τον περασμένο χρόνο. Από κάθε πόλη επιλέχθηκαν 3 ιδέες-ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού στην Αθήνα, οι νικητές του οποίου έλαβαν 8000€ σε χρηματοδότηση από το "The People's Trust" και συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, με την ευγενική υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: Facebook | Website
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης