Το μαύρο βιβλιαράκι του Τέλλου

Το μαύρο βιβλιαράκι του Τέλλου

Μια μικρή ποιητική συλλογή από την Θεσσαλονίκη που έφτασε πριν από λίγες κιόλας μέρες στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων έχει την δική της προϊστορία

Το μαύρο βιβλιαράκι του Τέλλου
Στο μεταξύ είχα ξεχάσει τον λόγο που το δημοφιλές social media των Ελλήνων, το facebook είχε αποκλείσει τον Τέλλο Φίλη έστω και για λίγο από την επικράτεια των αναρτήσεων μετά των σχολίων και συμβόλων που υποδηλώνουν την συναισθηματική διάθεση του χρήστη απαγορεύοντας (κατόπιν αναφορών επιτηδείων) την πρόσβαση στον λογαριασμό του.  

Το θυμήθηκα ανατρέχοντας σε αναρτήσεις σε ένα δικτυακό τόπο της πόλης που κατοικεί, στο
parallaximag.gr -που έλκει την καταγωγή του από το κινηματογραφικό περιοδικό Παράλλαξη που κυκλοφόρησε στην Θεσσαλονίκη το 1989 και σήμερα έχει την μορφή ενός free press περιοδικού- και του οποίου ο Τέλλος Φίλης είναι συνεργάτης. « Η ανάρτηση έχει ημερομηνία 17 Απριλίου 2017 και σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «O δικός μας Τέλλος Φίλης είναι από χθες αποκλεισμένος από το fb, για τρεις μέρες γιατί κάποιοι καλοθελητές του έκαναν αναφορά για αυτό το κείμενο που περιγράφει με τον πιο παραστατικό τρόπο τα συναισθήματα που γεννά μια Μ. Παρασκευή στην εποχή μας. Δεκάδες φίλοι του έσπευσαν να κοινοποιήσουν το ποίημα του σε ένδειξη συμπαράστασης».

Αναδημοσιεύω εδώ το επίμαχο ποίημα:
[Μεγάλη Παρασκευή -της λάθος ματιάς
Κλείσιμο
Δεν είναι από κει που κοιτάς ο Εσταυρωμένος
γωνιά Τοσίτσα με Πατησίων είναι,
στα σύνορα του Έβρου σταυρώνεται τις νύχτες
στης Κακαβιάς τα χιόνια ποτίζεται όξος μουλωχτά
στο Φαρμακονήσι εξαφανίζεται
Στον Άγιο Παντελεήμονα κουβαλά τον σταυρό του μαρτυρίου
στον Δενδροπόταμο ξεψυχά
στο πάρκο της ΧΑΝΘ με τη σύριγγα στο χέρι ψιθυρίζει
«λαμά λαμά σαβαχθανί»
έξω από τα supermarket και στις λαϊκές αγορές
φορά ακάνθινο στεφάνι
βλέπεις το αίμα στο μέτωπο η όχι ακόμη;
Δεν είναι εκεί στις λαμπάδες, στα προαύλια ναών ο επιτάφιος απόψε
είναι κάτω από το σπίτι σου ο κοιμισμένος άστεγος
δεν του αρκεί να τον προσπεράσεις με το κερί στο χέρι
ούτε κάποια νηστεία σου, θα τον σώσει
Οι ολονύκτιες ψαλμωδίες σου δεν θα βρουν δουλειά στον άνεργο
μήτε οι ευχές με τα λαγουδάκια του πάσχα στο διαδίκτυο
θα αναπληρώσουν τα άδεια μάτια των μεταναστών
θύματα του συμμαθητή δουλεμπόρου
που χαιρετάς στα προεκλογικά σαλόνια
με κατάνυξη
Δεν είναι από κει που κοιτάς ο Άγιος που θα σε σώσει με το θάνατο του
κοίτα προσεκτικότερα, σταμάτα να φοβάσαι
και κοίτα
ίσως να μη σωθείς βεβαίως
αλλά τουλάχιστον θα έχεις
νιώσει το “πρώτο βήμα” τι σημαίνει
κι αν μια Ανάσταση έχει λόγο ύπαρξης
η μοναχά σαν αργία των δημόσιων υπηρεσιών
για μια πενταήμερη εκδρομή στην εξοχή μετριέται
].

Αυτό το ποίημα – για την ακρίβεια ένα μεγάλο απόσπασμα από το ποίημα που φέρει τον τίτλο «Μεγάλη Παρασκευή της λάθος ματιάς»- ανήκει στο πρόσφατο εκδοτικό εγχείρημα με δράστη τον Τέλλο Φίλη. Ένα ήδη από την έμπνευση του παράξενο βιβλίο βιωματικής έκφρασης με ποιητικές πόζες– το μαύρο βιβλιαράκι του διαρκώς μαυροφορεμένου Τέλλου. Μια ολοκληρωμένη συλλογή από μικρού μήκους ταινίες για τα ανθρώπινα, τα ταπεινά και τα μεγάλα όπου όλες οι κληρονομιές της «πρωτεύουσας των προσφύγων» είναι παρούσες μέσα στο φόντο μια μεγαλοβδομαδιάτικης Θεσσαλονίκης της ανοιξιάτικης μελαγχολίας και της προσμονής για την Ανάσταση.

Το μαύρο βιβλιαράκι του μαυροφορεμένου Τέλλου έχει τον γενικό τίτλο «μια εβδομάδα που δεν κατάφερε να γίνει Μεγάλη» (εκδόσεις Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2017) έχει πριν καν βρει το δρόμο για τα ράφια των βιβλιοπωλείων την δική του ιδιαίτερη διαδρομή. Η πρώτη δημοσίευση του έγινε στο blogτου ανθεκτικού περιοδικού Εντευκτήριο του επιστήθιου φίλου του Γιώργου Κορδομενίδη για να επακολουθήσουν δημοσιεύσεις από εδώ και από εκεί μέχρι να έρθει η ώρα μιας εντελώς χειροποίητης έκδοσης (200 τεμαχίων) που λειτούργησε ως ακτιβιστική δράση για λογαριασμό μιας συλλογικότητας υποστήριξης προσφύγων. Στη συνέχεια, βρέθηκε με την μορφή θεατρικού αναλογίου στη σκηνή του ΚΘΒΕ (ερμηνεία Μάρα Τσικάρα, μουσική Σάκης Λάιος). 

Για το τέλος, μόνο δύο παρατηρήσεις: α) ο Τέλλος Φίλης συνεπής σινεφίλ παλαιάς κοπής είναι ένας ακραιφνής Παζολινικός ήρωας που περπατά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ψάχνοντας διαρκώς να βρει την γωνία συνάντησης του νεαρού Ακατόνε με τον Εσταυρωμένο του «Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο», εκεί στην ανηφοριές της Ανω Πόλης, στον περίβολο της Μονής Βλατάδων, έξω από το παλιό Sante, στην Καμάρα, στο Ντορέ, στην Προξένου Κορομηλά ή στην στην Καρόλου Ντήλ. 

β) Το λογοτεχνικό υβρίδιο του Τέλλου Φίλη είναι μια τέλεια συμπύκνωση της κληρονομιάς των ποιητών αυτής της πόλης, του Μανώλη Αναγνωστάκη και του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Γιώργου Ιωάννου και την Ζωής Καρέλη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης