Ο προσωπικός σου μηχανικός

Ο προσωπικός σου μηχανικός

Spotmechanic, η startup που σε βοηθά να πάρεις τη σωστή απόφαση κατά την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Ο προσωπικός σου μηχανικός
Ο Χρήστος Ζης
, έχοντας σπουδάσει ναυτιλιακά οικονομικά καθώς και
μηχανοτρονική, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη: το αυτοκίνητο. Για να υλοποιήσει τα σχέδιά του ένωσε τις δυνάμεις του με δύο φίλους του και ίδρυσαν την Spotmechanic, «μία υπηρεσία που έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η ιδέα έχει να κάνει με τον ανεξάρτητο έλεγχο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οπουδήποτε υποδείξει ο πελάτης. «Μετά τον έλεγχο παράγεται μία δεκασέλιδη γραπτή αναφορά με την πλήρη κατάσταση του αυτοκινήτου που μαζί με τις φωτογραφίες των ευρημάτων στέλνονται στον ενδιαφερόμενο», εξηγεί.

Κλείσιμο


Ολα ξεκίνησαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο. Τότε, ένα μέλος της ομάδας έψαχνε για ένα οικογενειακό - και πρωτίστως για ένα ασφαλές μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Απέρριψε πολλά για διάφορους λόγους: άλλα λόγω κακής χρήσης, άλλα λόγω ιστορικού ατυχημάτων, άλλα επειδή κάποιοι έμποροι δεν του επέτρεπαν να τα βγάλει από τον χώρο τους για να τα ελέγξει. «Εκεί σκεφτήκαμε να μοντελοποιήσουμε τη λύση ενός υπαρκτού για πολλούς προβλήματος, μια ανεξάρτητη υπηρεσία που να διενεργεί έλεγχο μεταχειρισμένου αυτοκινήτου οπουδήποτε! Εννιά μήνες μετά, η Spotmechanic ήταν πραγματικότητα».

Ο πρώτος επίσημος έλεγχος έγινε στις 29 Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν δει πάνω από 1.000 οχήματα. «Μέσα σε αυτό το διάστημα», συνεχίζει, «ήρθαμε αντιμέτωποι με απίστευτα περιστατικά, που μερικά δεν περνούσαν από το μυαλό μας πριν αρχίσουμε. Υπάρχουν σοβαροί πωλητές στον χώρο, επαγγελματίες και ιδιώτες - είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως και άλλοι που κανονικά δεν θα έπρεπε να πουλάνε ούτε ποδήλατο». Κι αυτό γιατί έχουν δει προσπάθειες εξαπάτησης που πολλές φορές φτάνουν στα όρια τόσο του επιστημονικού, όσο και του αστείου. «Γενικά αυτό που ξέραμε -ότι υπάρχει πρόβλημα στον χώρο του μεταχειρισμένου- απλά επιβεβαιώνεται συνεχώς».



Στόχος της ομάδας τώρα είναι η εδραίωση της Spotmechanic ως της κορυφαίας υπηρεσίας τεχνικού ελέγχου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς και η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Σε αυτή τη βάση, προσπαθούν να εμπλουτίζουν συνεχώς τον έλεγχό τους, σχεδιάζοντας την επέκτασή τους σε 3-4 μεγάλες πόλεις μέχρι τα τέλη του έτους καθώς και την επέκταση σε 2 χώρες του εξωτερικού στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Βασιζόμενοι στην αξιοποίηση τεχνολογιών και στα σχόλια των πελατών μας είναι απλά θέμα χρόνου», τονίζει ο Χρήστος.

Πόσο δύσκολος είναι ο χώρος στον οποίο απευθύνεστε;
Ο χώρος του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι εκ των πραγμάτων δύσκολος. Έχουν χαθεί δυο βασικές αξίες: η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια, κάτι όμως που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η αποκατάσταση και των δύο αποτελεί στόχο της Spotmechanic. Υψηλός στόχος, το ξέρουμε, τα σχόλια των πελατών μας όμως αποδεικνύουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όπως και να έχει, «θα σταματήσουμε μόνο όταν αλλάξει ο τρόπος που πωλούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα», όπως λέμε και στο site μας, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.



Οπότε εσείς προστατεύετε κάποιον από την αγορά ενός «κακού» αυτοκινήτου;
Και ναι και όχι. Η κακή κατάσταση από μόνη της δεν είναι απαραίτητα κάτι απαγορευτικό για μια αγορά, εκτός αν είναι θέμα ασφάλειας. Αυτό που παίζει ρόλο τελικά είναι η τιμή σε σχέση με την κατάσταση. Έχουμε αρκετούς πελάτες που αγόρασαν ένα αυτοκίνητο σε σχετικά κακή κατάσταση ακριβώς επειδή τελικά βρήκαν μία κατάλληλη τιμή που συμφωνήσαν με τον ιδιοκτήτη. Πιο σωστά θα έλεγα πάντως ότι βοηθάμε κάποιον να πάρει τη σωστή απόφαση κατά την αγορά, έχοντας όλες τις παραμέτρους.

Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;
Ουσιαστικά ο ανταγωνισμός μας είναι τα απανταχού εξουσιοδοτημένα και μη συνεργεία που σήμερα διενεργούν τεχνικούς ελέγχους. Η διαφοροποίησή μας είναι πολύ σημαντική και έγκειται σε τέσσερα κύρια σημεία:
Α) Είμαστε πλήρως ανεξάρτητη υπηρεσία χωρίς καμία εμπλοκή στην αγοραπωλησία ή μετέπειτα επισκευή. Θα πούμε αυτό που βλέπουμε, χωρίς κανένα συμφέρον.
Β) Ο τεχνικός μας έλεγχος, σε περισσότερα από 180 σημεία, είναι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ είναι και τυποποιημένος για κάθε αυτοκίνητο. Αναλύσαμε τον έλεγχο των ανταγωνιστών, κρατήσαμε τα καλύτερα σημεία του καθενός και τα βελτιώσαμε αρκετά, επενδύοντας στους μηχανικούς μας, τον εξοπλισμό καθώς και στην τυποποίηση του ίδιου του ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν κάποιος το παρακολουθεί live.
Γ) Η ευκολία που εισάγουμε στην όλη διαδικασία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο. Πάμε όπου είναι το αυτοκίνητο, όταν το επιθυμεί ο πελάτης, χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις. Τις περισσότερες φορές μας ζητάνε οι ενδιαφερόμενοι να πάμε μαζί τους για να δουν ένα αυτοκίνητο σε κάποιον έμπορο ή ιδιώτη, ενώ πολλοί πελάτες από επαρχία μας στέλνουν να δούμε αυτοκίνητα στην Αττική χωρίς να είναι οι ίδιοι παρόντες. Η διαδικασία ραντεβού είναι πανεύκολη, ενώ ο έλεγχος έχει διάρκεια μίας ώρας.
Δ) Τέλος, η Spotmechanic είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα που δίνει γραπτή δεκασέλιδη αναφορά για κάθε αυτοκίνητο, που συνοδεύεται από τις φωτογραφίες των ευρημάτων. Εγγυώμαστε για την ποιότητα και το αποτέλεσμα του ελέγχου μας, και δεν φοβόμαστε να το δώσουμε γραπτώς στους πελάτες μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης