PROTOTHEMA

Stories

Ιστορίες από την Παλιά Αθήνα

Μια απίθανη αναφορά υπενωμοτάρχη του 1919

Μια απίθανη αναφορά υπενωμοτάρχη του 1919

«Περί πράξεως και κατά ντίπ πρόσωπον προσβολής και υβρίσεως υποφαινομένου…»

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και χωροφύλακες ήταν υποχρεωμένοι, τα παλιά χρόνια, να χρησιμοποιήσουν στις αναφορές τους την καθαρεύουσα σαν γλώσσα επικοινωνίας. Στην πράξη βέβαια τους προέκυπτε ένα απίστευτο ανακάτωμα από δημοτική, καθαρεύουσα και ότι άλλο τους ερχόταν εκείνη τη στιγμή, που κάθε άλλο παρά στο πνεύμα της υπηρεσίας ήταν. Φυσικά οι εφημερίδες, όπως στη περίπτωσή μας ο «Πειρασμός», άλλο που δεν ήθελαν να αναδημοσιεύουν σε μόνιμες στήλες τα μαργαριτάρια που αλίευαν καθημερινά.
 Απολαύστε λοιπόν μια τέτοια βαρύγδουπη αναφορά του υπενωμοτάρχη Μήτρου Ζουλαχμάκη από την Αργολίδα:




«Προς την Μοιραρχίαν Αργολίδος και Κορινθίας
Περί πράξεως και κατά ντίπ πρόσωπον προσβολής και υβρίσεως υποφαινομένου…

Σήμερον την 10ην της νύξ αμέσως άμα επληροφορήθην παραχρήμα ότι ο ληστοφυγόδικος και επιγεγραμμένος υπό της Σής Κυβέρνησις Μήτρος Αρκούδας ευρίσκεται ταύτην την νύξ εις τον οίκον του Αθανασίου Βλάγκου, όστις και κουμπάρος μετερχόμενος και τον ληστήν τω ανωτέρω είχε κονάκι, παραλαβών τους υπ’ εμέ στρατιώτας Λάζαρον Στρατήν, Ευάγγελον Βλάχον και Μανώλην Μήτρου μετ’ όπλων και οπλισμόν και πολιορκήσαμεν τας στενόδου της οικίας και πάσαν έξοδον με ταύτης και παραθέσας νυκτοφύλακας κοινώς καραούλι, εισήλθον μετά την ξίφος εις χείρας, έν ονόματι του νόμου και του Βασιλέως, να σιλάβω τον έγκλειστον της παρούσης επιγραμμένον ληστήν. Αυτός όμως ευθύς αμέσως με είδε προς παράληψιν καθήκοντος, υπηρεσίας και επιορκίας μού προσέφερε μεζέ και κρασί εις το οποίον εγώ εφνιάσας διέταξα αμέσως ευθύς την παράδοσιν του εν ονόματι του Βασιλέως και του νόμου, όστις με έσπρωξε κατά της θύρας και διά της χείρ του κατά πρόσωπον της δεξιάς παριάς. Εγώ παρέλαβα τους νυχτοφύλακας και διά πύρ ομαδόν κατά του οίκου ανεκάληψα την απόδρασιν και αμέσως ειδοποίησα τον πλησίον σταθμόν. Ταύτα αναφέρω ευπειθώς προς την Σ. Μοιραρχίαν προς συμμόρφωσιν και διαταγήν διά την σύλληψιν του εσωκλείστου ληστοφυγοδίκου.
Ο δράσας ευπειθώς υπενωμοτάρχης
Μήτρος Ζουλαχμάκης».









Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ανδρεας Χ.27/11/201404:45

Το οργανο που υπηρετεί σε μικρή κοινότητα παιρνει εντολη απο την Διοίκηση να παη στην Ανω Ραχούλα γιατι kαποια πεγχνιδιαρα ξεμυαλιζει ελεύθερους και παντρεμέμους.Την επισκεπτεται λοιπον στο σπιτι της οπλισμένος με το υπηρεσιακο του οπλο,ενα μακρυκανο γκρά.Κατα τη ανάκριση,εξερεθισε την κυρια με τις ερωτήσεις του,η οποια στο θυμο της επανω του αρπαζει το οπλο και το πετα με δυναμη εξω απο το παράθυρο. Αμέσως μετα το οργανο συντάσσει την αναφορά του προς την ανωτέρα του Διοίκηση οπου με λιγα και σταράτα λόγια περιγράφει τα συμβαντα ως εξής '' Προκιετε περι εξοπετάξεως οπλου γκρά κε περι καραπουτ...ρας του κερατα''.Α.Χ.

Απάντηση
Constantinos26/11/201419:36

Μου θυμιζει αυτο: Αναφορά Αστυνομικού του 1923 Η αναφορά που ακολουθεί ανήκει στον Ιωάννη Πετράκη, υπαστυνόμο του Κιλκίς, ο οποίος στις 7 Απριλίου 1923 αναφέρει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα εγγράφως: Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε σταθήτε, ρε π@@στηδες, γ@μώ το σταυρό σας και απαντησάντων κλάσε μας τ' @ρχίδι@, απέδρασαν...

Απάντηση
Τ.Σ.232026/11/201419:30

Γιατι, εχετε την εντυπωση πως εχουν αλλάξει τα πράγματα στην σημερινη Αστυνομία. Η αγραμματωσύνη και η αμορφωσιά πάνε σύννεφο.

Απάντηση
Χμμμμ26/11/201418:36

1919, λιγο αφοτου η Ελλδα ειχε τριπλασιαστει και επεσε πισω κατα το ενα τριτο. Εκεινη την εποχη, εκεινη η γενια συνεθλιψε τα απομειναρια μιας παλιας αυτοκρατοριας η οποια διασωθηκε απο σοβιετικους και αλλους γυφτους ευρωπαιους. Απο τοτε ολοι μα ολοι ψαχνουν μονο την καταστροφη μας

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία