Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέα μέλη στην Τουρκία

Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέα μέλη στην Τουρκία

Περίπου 3.000 οι Τούρκοι υπήκοοι που φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γίνουν εξτρεμιστές - Ακόμα και μέσα από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα προσεγγίζουν νέους οι αιμοδιψείς ισλαμιστές

Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέα μέλη στην Τουρκία

Σκοτώνουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν, απειλούν και προσεγγίζουν νέος από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ εκατοντάδες είναι οι υπήκοοι δυτικών χωρών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή για να γίνουν εξτρεμιστές. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όμως, πλησιάζουν ολοένα περισσότερο στην Ευρώπη, στρατολογώντας καινούρια μέλη από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Newsweek, οι εξτρεμιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν ήδη εισχωρήσει στην Τουρκία αναζητώντας νέα μέλη που θα ασπαστούν τους κανόνες τους και θα ενταχθούν στους κόλπους της αιμοδιψούς ομάδας που σπέρνει το θάνατο.

Η Ντενίζ Σαχίν είναι μία από τις γυναίκες που είδαν τους συζύγους τους να παίρνουν τα παιδιά τους και να εγκαταλείπουν την Τουρκία για να ταξιδέψουν ως το Ιράκ.

Κλείσιμο

Όπως είπε στους ρεπόρτερ Αλεβ Σκοτ και Αλεξάντερ Κρίστι-Μίλερ, ο άνδρας της, Σαντίκ, πήρε τα δύο ανήλικα παιδιά της από τους σπίτι τους στην περιοχή Καζάν κοντά στην Άγκυρα και εξαφανίστηκε.

«Σε μία από τις φωτογραφίες που της έστειλε ο Σαντίκ μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση, φαίνεται χαμογελαστός ο Χαλίλ Ιμπραήμ να κρατάει ένα πιστόλι», αναφέρει το δημοσίευμα και περιγράφει πως στη λήψη ο μικρός υψώνει το χέρι του όπως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που πλέον ζει με τον τζιχαντιστή πατέρα του στην Ράκα της Συρίας.

Σύμφωνα με το Newsweek εκατοντάδες υπολογίζονται όσοι έχουν απαχθεί από την Τουρκία και έχουν μεταφερθεί στη Συρία και το Ιράκ ώστε να επανδρώσουν το ΙΚ, ενώ οικογένεια Τούρκων αναφέρει πως τουλάχιστον 19 νέοι, εκ των οποίων και ο γιος τους, εγκατέλειψε τη χώρα για να πολεμήσει με τους εξτρεμιστές στη Συρία.

Τον περασμένο Ιούνιο, άλλωστε, η εφημερίδα Milliyet ανέφερε πως τουλάχιστον 3.000 είναι οι Τούρκοι που έχουν γίνει μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

«Καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι εκτεθειμένη στην απειλή του ΙΚ όσο η Τουρκία», αναφέρει ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην διπλωμάτης και επικεφαλής του think tank, Edam.

Όλα αυτά, ενώ στο παρελθόν δυτικοί διπλωμάτες κατηγόρησαν την Τουρκία πως εμμέσως διευκολύνει τη μεταφορά όπλων και μαχητών στο ΙΚ, καθώς ενισχύει τους Σύρους αντάρτες που επιθυμούν να «ρίξουν» τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο μεταξύ, 49 Τούρκοι υπήκοοι, εκ των οποίων ένας γενικός πρόξενος και παιδιά παραμένουν υπό την ομηρία των τζιχαντιστών από τον περασμένο Ιούνιο από τη Μοσούλη του Ιράκ, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν ευνοεί το ΙΚ, αλλά αποφεύγει περιττή ρητορική, κυρίως γύρω από το θέμα των ομήρων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης