Γερμανία: Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τoν εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ

Γερμανία: Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τoν εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ

Αναμένεται ομιλία της Μέρκελ για να υπερασπιστεί την απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή της να προμηθεύσει με εξοπλισμό τους Ιρακινούς Κούρδους από τα πλεονάσματα της Μπούντεσβερ, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων

Γερμανία: Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τoν εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ
Η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα συγκληθεί εκτάκτως την 1η Σεπτεμβρίου για μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με τις παραδόσεις οπλισμού στους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσαν κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει σε αυτήν τη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, για να υπερασπιστεί την απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή της την περασμένη Τετάρτη να προμηθεύσει με εξοπλισμό τους Ιρακινούς Κούρδους από τα πλεονάσματα της Μπούντεσβερ, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι πρόκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς και να παραδοθούν στις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, εξοπλισμός νυχτερινής κατόπτευσης κ.ά. είδη. Το τι ακριβώς θα σταλεί στους Κούρδους από το Βερολίνο θα διευκρινιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Κλείσιμο
Η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί αντιτίθενται σε αυτήν στην μεγάλη τους πλειονότητα.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε χθες το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το ZDF, το 67% των ερωτηθέντων εναντιώνεται στις παραδόσεις οπλισμού. Ιδιαίτερα σφοδρές ήταν οι επικρίσεις από το κόμμα Die Linke, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε γερμανική στρατιωτική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Σε μια συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην περιφερειακή εφημερίδα Freie Presse, η καγκελάριος επέμεινε πάντως στη θέση της κυβέρνησής της.

Ενώπιον του κινδύνου που εγείρει η δράση της οργάνωσης τζιχαντιστών Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), «λάβαμε την απόφαση επί της αρχής για περιορισμένες παραδόσεις όπλων», εξήγησε η Μέρκελ και τόνισε πως αυτή η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας «διεξοδικής εξέτασης των υπέρ και των κατά».

Εξάλλου, η καγκελάριος Μέρκελ εκτίμησε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λάβει δεσμευτική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η απόφαση για τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ ανήκει στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», υπογράμμισε, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να εμπλακούν σε μάχες στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης