Γαλλικές δημοτικές εκλογές: Πενταπλάσιοι οι υποψήφιοι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου

Γαλλικές δημοτικές εκλογές: Πενταπλάσιοι οι υποψήφιοι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου

Μάχη κυριών για τη δημαρχία στο Παρίσι - Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό έναντι της δεξιάς Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ

Γαλλικές δημοτικές εκλογές: Πενταπλάσιοι οι υποψήφιοι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Φρανσουά Ολάντ μετά την έναρξη της προεδρικής θητείας του είναι οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία σε δύο γύρους, την ερχόμενη Κυριακή και στις 30 Μαρτίου.

Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση με τους Γάλλους ψηφοφόρους να καλούνται να δώσουν είτε ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική που ακολουθεί ο ένοικος των Ηλυσίων είτε να την καταψηφίσουν. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές που συγκεντρώνουν σήμερα όλες τις εξουσίες - με πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, στη Γερουσία, στην τοπική αυτοδιοίκηση - ενδέχεται να υποστούν σημαντικές απώλειες, από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί ο μεγάλος αντίπαλός τους, η γαλλική Δεξιά.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρί Λεπέν συγκεντρώνει πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και συνιστά απειλή για τα μεγάλα κόμματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα γαλλικά ΜΜΕ, πιθανότατα να παίξει ρόλο «διαιτητή» στον δεύτερο γύρο (30 Μαρτίου) σε ορισμένες περιφέρειες όπου θα υπάρξει μονομαχία μεταξύ τριών υποψηφίων, της Αριστεράς, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εκπροσωπείται φέτος με υποψηφίους του σε 537 πόλεις άνω των 3.500 κατοίκων, αριθμός πενταπλάσιος απ’ ό,τι στις εκλογές του 2008. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να διατηρήσουν πόλεις-προπύργια της Αριστεράς και να μειώσουν τις απώλειες μεγαλουπόλεων. Στο Παρίσι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η νυν αντιδήμαρχος της «Πόλης του Φωτός», υποψήφια δήμαρχος των Σοσιαλιστών και εκλεκτή του απερχόμενου δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, Αν Ινταλγκό, είναι το μεγάλο φαβορί. Την... σκόνη της «τρώει» η  υποψήφια του δεξιού κόμματος (UMP) Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ.

Η μονομαχία των δύο γυναικών για τον δήμο των Παρισίων προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση, η γαλλική πρωτεύουσα θα έχει δήμαρχο γένους θηλυκού. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ινταλγκό, για την οποία μάλιστα υπήρξαν φήμες ότι έχει αποκτήσει παιδί με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι ότι έχει αποδείξει τις ικανότητές της και επωφελείται της υποστήριξης του απερχόμενου Σοσιαλιστή δημάρχου. Η Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ, πρώην υπουργός Οικολογίας, Διαρκούς Ανάπτυξης, Μεταφορών, Κατοικίας, χρημάτισε αναπληρώτρια γενική γραμματέας του δεξιού κόμματος και εκπρόσωπος του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop-Fiducial δίνει το προβάδισμα στην Αν Ινταλγκό για τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 38% των ψήφων έναντι 35,5% για τη Ναταλί. Στον δεύτερο γύρο η Ινταλγκό φέρεται να αποσπά τη νίκη με ποσοστό 43% έναντι 37% της υποψήφιας της Δεξιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης