Η ενσάρκωση ενός ταλέντου

Η ενσάρκωση ενός ταλέντου

Η Katerine Duska μας συστήνει έναν μαγικό μουσικό κόσμο 

Η ενσάρκωση ενός ταλέντου
Θέλω να θεωρώ τις συνεντεύξεις μου περισσότερο ως φιλικές κουβέντες μέσα από τις οποίες έχω την τιμή να μου επιτρέπεται η είσοδος στον εσωτερικό κόσμο του άλλου, να ρίχνω μια ματιά στη διαδρομή του, τα όνειρά του και στο τέλος της κουβέντας μας να νιώθω λίγο πιο πλούσιος. Αυτή είναι η περίπτωση και με την Katerine Dusca, τη γοητευτική ερμηνεύτρια που πριν τη γνωρίσω με είχε ήδη κερδίσει με τη δουλειά της. Όταν ήρθε στο ραντεβού μας και αρχίσαμε να μιλάμε κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου μια καλλιτέχνη η οποία τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται εκεί ακριβώς που πρέπει: στο σύμπαν των δημιουργικών ανθρώπων.

Αν και αγαπούσε τη μουσική από μικρό παιδί, μου λέει ότι, κατά τη γνώμη της, άργησε να εκδηλώσει την αγάπη της επειδή ήταν ντροπαλή. Έτσι, μπήκε στη Νομική, για να ανακαλύψει όμως σύντομα ότι δεν ήταν εκείνο που ήθελε να κάνει. «Και έκανα αμέσως στροφή στη ζωή μου», συνεχίζει. «Ήθελα κάτι που να με παθιάζει, να ακολουθήσω κάτι που αγαπώ και που εξελίσσει την ψυχή μου». Γεννημένη και μεγαλωμένη μέχρι τα 16 της στον Καναδά, είχε πολλά και διαφορετικά ακούσματα, όπως soul, R&B, pop κ.ά που διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική της φύση και τα οποία αναδύονται άπλετα και αβίαστα από τις απολαυστικές ερμηνείες της.

Κλείσιμο


Από τους γονείς της γνώρισε και την ελληνική μουσική, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι και στην πορεία ανοίχτηκε, πειραματίστηκε, προκειμένου να βρει τη δική της μουσική ταυτότητα. «Ήταν κάτι που χρειαζόταν να κάνω, πριν εκθέσω τον εαυτό μου με τις δικές μου συνθέσεις. Μπήκα και σε μια μπάντα με jazz, swing μουσική». Τη ρωτάω αν δυσκολευτηκε και σε ποιο βαθμό μέχρι να φτάσει εδώ που είναι σήμερα, να κυκλοφορήσει το πρώτο της LP με τίτλο "Embodiment". «Αντίθετα με άλλους νέους καλλιτέχνες δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα» απαντά.

«Με την πρώτη μου απόπειρα, ένα τραγούδι που ανέβασα στο YouTube, έτυχα μιας απροσδόκητα καλής αποδοχής. Άρχισε να παίζεται αμέσως και στο ράδιο, ενώ δέχτηκα και προτάσεις από δισκογραφικές εταιρείες. Είχα στήριξη από όλους και γι’ αυτό αισθάνομαι τυχερή». Νιώθει κάποιας μορφής αναγνώριση; «Για τα δικά μου δεδομένα, δεν μπορώ να το πω αυτό επειδή είμαι μόνο τρία χρόνια στο χώρο. Θέλω να είμαι ταπεινή, έχω πολύ δρόμο ακόμα να καλύψω. Η αναγνώριση έρχεται με τη διάρκεια».



Για το “Embodiment”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 4 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει και την πρώτη της επιτυχία, το “One In a Million”, δουλεύει τουλάχιστον έναν χρόνο, συλλέγοντας υλικό το οποίο γράφτηκε και παλιότερα - όλα τα τραγούδια εξάλλου έχουν αγγλικό στίχο. Ως το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της θεωρεί την περίοδο που έψαχνε να βρει τον δικό της ήχο, τη σωστή ενορχήστρωση που να την εκφράζει.

Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο έκανε και ζωντανές εμφανίσεις, τις οποίες διέκοψε προκειμένου να αφοσιωθεί στο LP. «Τα live με ξετρελαίνουν και νομίζω ότι είναι μαγική, υπερβατική εμπειρία μέσα από την οποία ο κάθε καλλιτέχνης επιβεβαιώνεται για την προσπάθειά του», μου λέει. «Αλλά έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για το άλμπουμ». Η κυκλοφορία του ήταν όνειρο ζωής και σήμερα πια θυμάται τον εαυτό της να φαντάζεται την υλοποίησή του «σαν κάτι πολύ μακρινό».



Η αγγλική γλώσσα είναι μητρική της όσο και τα ελληνικά. Σκέφτεται και στις δύο γλώσσες ίσως και στα γαλλικά που ομιλούνται στον Καναδά. «Ο ελληνικός στίχος με αγγίζει πολύ, μου αρέσει, αλλά θέλω να είμαι προσεχτική και επιλεκτικά να τον χρησιμοποιήσω στα μέτρα μου». Από τη μέχρι τώρα εμπειρία της πιστεύει πως όλοι οφείλουμε να κάνουμε αυτό που λέει η καρδιά μας. Οι «ιδιοτροπίες» του καλλιτεχνικού χώρου δεν τη φοβίζουν και αυτό επειδή πιστεύει ότι έχει ήδη διαμορφώσει χαρακτήρα, ότι πατάει στα πόδια της όπως μου λέει χαρακτηριστικά.

«Πάνω απ' όλα θέλω να διατηρήσω την ψυχική και σωματική μου υγεία. Στη ζωή δεν αποκλείω τίποτα, αλλά θέλω να κάνω μουσική με τους δικούς μου όρους. Δεν παραιτούμαι εύκολα αλλά δεν θα θυσίαζα αυτοκαταστροφικά τον εαυτό μου. Δεν ρομαντικοποιώ αυτή την πλευρά της τέχνης μου», λέει ολοκληρώνοντας μια όμορφη κουβέντα που θα θυμάμαι καιρό. Η πολλά υποσχόμενη Duska θα εμφανιστεί live στις 27/12 στην αίθουσα Passport Κεραμεικός, όπου και θα μας παρουσιάσει ολόκληρο το έργο της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης