Καρκίνος στομάχου: Η ενδοσκοπική χειρουργική φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση των όγκων

Καρκίνος στομάχου: Η ενδοσκοπική χειρουργική φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση των όγκων

Ο δρ. Θωμάς Θωμαΐδης, Γαστρεντερολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, αναλύει όλα τα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους όγκους στομάχου, βελτιώνοντας τις συνθήκες για τους ασθενείς

surgeon_1152711401
Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί μια συχνή ογκολογική οντότητα, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες στη σημερινή εποχή. Πρόκειται για έναν καρκίνο με αυξημένη θνητότητα και συγκεκριμένα αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από ογκολογικά αιτία παγκοσμίως.

Ένας βασικός λόγος της αυξημένης θνητότητας σε ασθενείς με όγκους του στομάχου είναι η καθυστερημένη διάγνωση. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των ασθενών με όγκο στο στομάχι είναι τελείως ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν μη ειδική συμπτωματολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι οι μισοί ασθενείς με τέτοιο νόσημα να επισκέπτονται καθυστερημένα τον γιατρό τους και να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Το γεγονός αυτό μειώνει, όπως γίνεται κατανοητό, τις πιθανότητες ίασης και περιορίζει τις θεραπευτικές επιλογές.

Η σύγχρονη ενδοσκόπηση μπορεί να αλλάξει το τοπίο

Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ενδοσκόπηση αλλάζει άρδην το τοπίο προς όφελος των ασθενών. Με την βοήθεια της ενδοσκόπησης υψηλής ανάλυσης (high resolution), της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), της συμβατικής ή/και ψηφιακής χρωμοενδοσκόπησης και μεγεθυντικής ενδοσκόπησης, μας δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε έγκαιρα και με ακρίβεια πρώιμες βλάβες στο στομάχι, προτού αυτές εξελιχθούν σε κακοήθεια.


Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης