Διεθνή και ενεργειακά θέματα στην ατζέντα Μέρκελ-Πούτιν

Διεθνή και ενεργειακά θέματα στην ατζέντα Μέρκελ-Πούτιν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντάται με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – Συρία, Ουκρανία αλλά και ο αγωγός Nord Stream 2 στο μενού της συνάντησης

merkel_putin_1
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες συναντάται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή το φορά στο Ανάκτορο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο. Κύριο θέμα των συνομιλιών είναι η Συρία και η ανατολική Ουκρανία. Ένα ακόμα θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ και ο σχεδιαζόμενος αγωγός Nord Stream 2.

Τον αγωγό διαχειρίζεται η εταιρεία Nord Stream ΑΕ, θυγατρική της εταιρείας φυσικού αερίου. Εκτός από τους ρωσικούς κολοσσούς συμμετέχει ο γερμανικός όμιλος Wintershall και Eon Ruhrgas με ποσοστό 15,5 %, η Gasuine από την Ολλανδία και η Engie από την Γαλλία με ποσοστό 9% αντίστοιχα.

Η Ουκρανία, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ ωστόσο εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες επικρίνουν την κατασκευή του διότι αυξάνει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει την γερμανορωσική συνεργασία και θα ήθελε να πουλάει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία, ενδιάμεσος σταθμός στη μεταφορά ρωσικού αερίου σήμερα, φοβάται πιθανή απομόνωσή της και ενδεχόμενες απώλειες εξαιτίας του σχεδιαζόμενου αγωγού.

Η αντίσταση της Δανίας


Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαιώσεις ότι μετά την κατασκευή του αγωγού σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου θα πηγαίνουν μέσω του ουκρανικού δικτύου στη Δύση, αναφέρει η εφημερίδα FAZ. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζονταν τα έσοδα για το Κίεβο, τα οποία ανέρχονται σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ίδια η Ουκρανία πάντως εξαιτίας της διένεξης με την Μόσχα δεν προμηθεύεται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Εν τω μεταξύ ο σχεδιασμός για τον Nord Stream 2 συνεχίζεται. Την ώρα που έχει ξεκινήσει η κατασκευή κοντά στις γερμανικές ακτές του Γκράιφσβαλντ, ο κατασκευαστικός όμιλος υπέβαλε αίτηση στη Δανία για διάνοιξη μιας νέας οδού.

Ο αγωγός θα μπορούσε να περάσει και βορειοδυτικά της νήσου Μπορνχόλμ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κατασκευαστικού ομίλου στην Ελβετία. Η Δανία δεν έχει εγκρίνει την κατασκευή, θέλοντας πρώτα να εξετάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς δεν επιθυμεί ο αγωγός να περάσει μέσα από περιοχές που άπτονται των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κλείσιμο
Ο κατασκευαστικός όμιλος ελπίζει να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ούτως ώστε τουλάχιστον ο ένας από τους δυο νέους αγωγούς να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2019.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης