Η Κούβα λέει «adiós» στην εποχή Κάστρο- Αλλαγή σελίδας ύστερα από 60 χρόνια

Η Κούβα λέει «adiós» στην εποχή Κάστρο- Αλλαγή σελίδας ύστερα από 60 χρόνια

Σήμερα στη λαϊκή εθνοσυνέλευση της χώρας ξεκινά μια διήμερη εκλογική διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εκλογή του νέου προέδρου

havana_arthroo1
«Αdiós» λέει σήμερα ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο αποχωρώντας από την προεδρική κατοικία στην Αβάνα της Κούβας με την σκυτάλη της ηγεσίας να περνά στη νεότερη γενιά σηματοδοτώντας αλλαγή σελίδας ύστερα από 60 χρόνια.

Σήμερα στη λαϊκή εθνοσυνέλευση της χώρας ξεκινά μια διήμερη εκλογική διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εκλογή του νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, διάδοχος του Ραούλ Κάστρο-που αποχωρεί έπειτα από μία δεκαετία από την εξουσία και έχοντας προαναγγείλει την αποχώρησή του από το 2013-θα είναι ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.Λιγότερο από δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φιντέλ,αποχωρεί ο αγαπημένος αδερφός του από το κορυφαίο αξίωμα της Κούβας.

Ο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ καλείται να βάλει το δικό του λιθαράκι στην ιστορία της πατρίδας του.Γεννημένος μετά την επανάσταση, ο 57χρονος Ντίαζ Κανέλ θεωρείται οπαδός της επίτευξης συναίνεσης που δύσκολα θα επιδιώξει τη γρήγορη ή ριζική αλλαγή.Όταν ο Ραούλ πήρε τα ηνία από τον Φιντέλ το 2008, ένας Κάστρο παρέμενε επικεφαλής.Αυτή τη φορά,η διαδοχή αντιστοιχεί σε μια δύσκολη προσπάθεια να χτιστεί μια νέα γενιά ηγετών απαλλαγμένη από το όνομα Κάστρο. Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τον πρώτο Πρόεδρο της μεταεπαναστατικής Κούβας που δεν θα προέρχεται από την οικογένεια Κάστρο κι ότι η αλλαγή θα γίνει αυτή τη φορά σταδιακά αφού ο Ραούλ θα διατηρήσει τη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος έως το 2021.

Η μετάβαση έρχεται σε μια περίοδο που το άνοιγμα της τελευταίας δεκαετίας υπό τον Κάστρο έχει αρχίσει να αλλάζει την καθημερινότητα των Κουβανών.Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι ακόμη πολύ χαμηλή,αλλά τα σημεία Wi-Fi είναι πιο διαδεδομένα από ποτέ.Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 5 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε μία χώρα με πληθυσμό σχεδόν όσο η Ελλάδα (11,5 εκατομμύρια).Μετά από χρόνια που οι Κουβανοί ζητούσαν άδεια για να αφήσουν τη χώρα,πλέον μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να πωλούν και να αγοράζουν ακίνητα.Ωστόσο,σε μια χώρα όπου οι δρόμοι κατακλύζονται ακόμη από Chevrolet και Ford της δεκαετίας του 1950,πολλοί είναι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για ελλείψεις βασικών αγαθών.

Για την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»,η μετάβαση από τον Ραούλ Κάστρο στον Ντίαζ Κανέλ δεν σηματοδοτεί το τέλος εποχής των Κάστρο αφού ο αγαπημένος αδερφός του Φιντέλ θα παραμείνει επικεφαλής του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Ραούλ Κάστρο έκανε πράξη τα όσα είχε πει στους συμπολίτες του.Δέκα χρόνια -δύο θητείες-έμεινε στο προεδρικό αξίωμα της Κούβας επικεντρώνοντας το έργο του στο άνοιγμα της οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Κατάφερε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Αβάνας με την Ουάσιγκτον με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που ανακοίνωσαν από κοινού στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 ο Πρόεδρος της Κούβας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπάρακ Ομπάμα.Ωστόσο,η εξομάλυνση δεν έφερε όμως και τον τερματισμό του εμπορικού εμπάργκο σε βάρος της νησιωτικής χώρας,που καταδικάζεται κάθε χρόνο μετά το 1992 από τη γενική συνέλευση των ΟΗΕ.Για τους πολιτικούς αναλυτές,το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει ο διάδοχος του Ραούλ.

Για πολλούς ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ,μηχανικός στο επάγγελμα,θεωρείται μεταρρυθμιστής,υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων που τάσσεται κατά της λογοκρισίας στο Ιντερνέτ.Εξελέγη στο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2003 και είχε διατελέσει υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης προτού διοριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Για τις μετακινήσεις του προτιμά το ποδήλατο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης