Ξεκινούν οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων του Ευρωκοινοβουλίου

Ξεκινούν οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων του Ευρωκοινοβουλίου

Στις 30 Σεπτεμβρίου εξετάζεται ο Αβραμόπουλος

Ξεκινούν οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων του Ευρωκοινοβουλίου
Ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 9 Οκτωβρίου και ο Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ αντιμετωπίζει το πρώτο του μεγάλο στοίχημα στην προσπάθειά του να «ηγηθεί» μια Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα κληθεί να βρει τις λύσεις σε μια εξαιρετικά περίπλοκη συγκυρία για την Ε.Ε. 

Παρόλο που ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρουσίασε μια ομάδα υποψηφίων Επιτρόπων την οποία χαρακτήρισε «περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική», καθώς αποτελείται από πολλούς πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς των κρατών – μελών, η διαδικασία των ακροάσεων μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καθώς αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τους υποψηφίους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ουγγαρίας. 

Κλείσιμο
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ακολουθούν πάντα την κομματική πειθαρχεία όπως συμβαίνει συνήθως στα κοινοβούλια των κρατών – μελών αλλά αντίθετα αποφασίζουν μέσα από ένα δαιδαλώδες πλαίσιο εθνικών συμφερόντων, πολιτικών διαφωνιών και αντιπαλοτήτων ανάμεσα στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Το 2009 οι διαφωνίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάγκασαν τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να αποσύρει τον υποψήφιο Επίτροπο της Βουλγαρίας, ενώ και το 2004 το Κοινοβούλιο ανάγκασε τον κ. Μπαρόζο να αποσύρει δύο υποψηφίους Επιτρόπους και να αλλάξει το χαρτοφυλάκιο ενός τρίτου ώστε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.  


Αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελευθέρους έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Σερ Τζόναθαν Χιλ, καθώς η τοποθέτηση ενός Γάλλου στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων υπό την εποπτεία δύο όμως αντιπροέδρων και ενός Βρετανού για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει διχάσει τους νομοθέτες. 

Σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Γιουνκέρ μπορεί είτε να αλλάξει τα χαρτοφυλάκια των υποψηφίων Επιτρόπων είτε να ζητήσει από τα κράτη-μέλη να προτείνουν καινούργιους. 


Σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου από τις 15.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης) ο Καρμένου Βέλλα (Μάλτα) προτεινόμενος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία θα παρουσιαστεί μπροστά στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και στην επιτροπή Αλιείας του Κοινοβουλίου, ενώ την ίδια ώρα, θα λάβει χώρα η ακρόαση της προτεινόμενης Επιτρόπου για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλστρομ (Σουηδία), στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. 

Στις 19.30 θα λάβει χώρα η ακρόαση του προτεινόμενου Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, Νέβεν Μίμιτσα (Κροατία), στην επιτροπή Ανάπτυξης όπως και του προτεινόμενου Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έντιγκερ (Γερμανία), στην επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και στην επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας. 

Η ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη από την επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων και Δικαιοσύνης. Στις 9 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και στις 22 Οκτωβρίου θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σε περίπτωση που η Επιτροπή Γιουνκέρ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα επισήμως την 1η Νοεμβρίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης