Γερμανία: Dexit αλά Brexit σκέφτεται το ακροδεξιό κόμμα «AfD» αν ανέβει στην εξουσία

Γερμανία: Dexit αλά Brexit σκέφτεται το ακροδεξιό κόμμα «AfD» αν ανέβει στην εξουσία

Η Αλίς Βάιντελ δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για «Dexit» σε περίπτωση που νικήσει στις εκλογές

Alice_Weidel
Στα χνάρια της Βρετανίας κινείται το γερμανικό αντιμεταναστευτικό- ξενοφοβικό κόμμα AfD καθώς σκέφτεται να υιοθετήσει το «πρότυπο» αλά Brexit σε περίπτωση που βρεθεί στην εξουσία.

Mία έξοδος της Γερμανίας από την Ε.Ε θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, την ατμομηχανή της Ευρωζώνης, όπως σπεύδουν να επισημάνουν Γερμανοί αναλυτές καταδικάζοντας έντονα τη δήλωση- βόμβα της συμπροέδρου του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Αλίς Βάιντελ, σε συνέντευξή της στον βρετανικό Τύπο.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το «Dexit» – την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε, Είναι ένα πρότυπο για τη Γερμανία το γεγονός ότι μπορεί κανείς να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση σαν αυτήν», δήλωσε η 44χρονη Αλις Βάιντελ, ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους «Financial Times».

Η Βάιντελ έπλεξε επίσης το εγκώμιο στην κυβέρνηση του Λονδίνου που πραγματοποίησε δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια σχολιάζοντας ότι ήταν μία κίνηση «απολύτως σωστή».

«Το γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει δημοψήφισμα για έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε , σε περίπτωση που νικήσει στις ερχόμενες εκλογές», γράφει ο γερμανικός Τύπος αναπαράγοντας τις δηλώσεις Βάιντελ που έχουν κάνει «αίσθηση» στο Βερολίνο.

«Αν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, αν δεν καταφέρνουμε να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε τον γερμανικό λαό να αποφασίσει, όπως το έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο», ξεκαθάρισε η συμπρόεδρος του κόμματος «AfD»

«Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για το «Dexit» – την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ», δήλωσε η 44χρονη Βάιντελ χαιρετίζοντας ως «ένα πρότυπο για τη Γερμανία» την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ήταν μία από τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του κόμματος μετά την έναρξη ενός κύματος μεγάλων διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο κατά του ξενοφοβικού και αντιμεταστευτικού AfD, το οποίο προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις ότι ηγετικά στελέχη είχαν συμμετάσχει σε μυστική συνάντηση στην οποία συζητήθηκε ένα «γενικό σχέδιο» για μαζικές απελάσεις εκατομμυρίων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με γερμανική υπηκοότητα.

Από την πλευρά της, η Βάιντελ χαρακτήρισε το σχετικό δημοσίευμα «σκανδαλώδες» και ξεκαθάρισε ότι σπιλώνει τη εικόνα του κόμματός της, το οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει το νόμο μόνο για τον επαναπατρισμό όλων όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία.

«Το AfD είναι το κόμμα που υπερασπίζεται την εφαρμογή των νόμων αυτής της χώρας», τόνισε.

Στη Γερμανία, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2025 και το αντιμεταναστευτικό κόμμα «AfD» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σ' αυτές έναν ή μία υποψήφιο για την Καγκελαρία.

Τα βασικά κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμαχίας ή συγκυβέρνησης με σχηματισμό που τάσσεται κατά της Ε.Ε και κατά των μεταναστών.
Κλείσιμο
Όπως εξηγεί η εφημερίδα «Bild», σε τρεις σημαντικές περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο στην ανατολική Γερμανία, το κόμμα AfD θεωρείται το φαβορί, καθώς οι δημοσκόποι δείχνουν ότι θα λάβει πάνω από 30%.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Βάιντελ και της μαζικές κινητοποιήσεις Γερμανών κατά της ενίσχυσης του AfD, δημοσκόπηση της Insa για λογαριασμό της Bild, έκανε την ηγεσία του ξενοφοβικού κόμματος να... παγώσει.

Στη δημοσκόπηση, το ξενοφοβικό-αντιμεταναστευτικό κόμμα απώλεσε 1,5 ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας από το 23% στο 21,5%.

Είναι η μεγαλύτερη απώλεια του κόμματος στις δημοσκοπήσεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σχολιάζουν οι δημοσκόποι.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου «Insa», Χέρμαν Μπίνκερτ, εξηγεί τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης: «Οι διαδηλώσεις κατά του AfD υποστηρίζονται από το 37%. Με λίγα λόγια έχουν αντίκτυπο στο κόμμα. Ωστόσο, το AfD παραμένει η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη, οκτώ μονάδες πίσω από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το 57% δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι θα ψηφίσει υπέρ του AfD».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς δεν ωφελείται από την απώλεια του ξενοφοβικού κόμματος. Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς λαμβάνει μόλις 31% , δηλαδή, 21 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021.

Τα άλλα κόμματα μπορούν να προσβλέπουν σε ενίσχυση των δυνάμεων τους, όπως η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ»(BSW).

Το κόμμα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, «SPD» λαμβάνει μόλις 13,5%, χάνοντας μισή μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Κριστιάν Λίντνερ, νυν υπουργού Οικονομικών από το κόμμα «Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένει στο 5% ενώ οι «Πράσινοι» της υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατάφεραν να... τσιμπήσουν μισή μονάδα, κατακτώντας ποσοστό 12,5%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 2.006 πολιτών από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου του 2024 για λογαριασμό της BILD.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμο 32 εκατ. ευρώ στην Amazon για το σύστημα παρακολούθησης των εργαζομένων της στη Γαλλία

«Για κάποιο λόγο γίναν’ όλα» - Με Οικονομόπουλο η πρώτη ανάρτηση Λαμπάτου μετά τη νέα αρχή στη ζωή του


Πρόστιμο πάνω από 50.000 ευρώ σε 26χρονο και 21χρονο που κρέμασαν σκύλο σε στάνη σε χωριό του Ηρακλείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης