Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ υποστηρίζει ένα «φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ υποστηρίζει ένα «φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς

Βλέπει «καλό το μέλλον» των σχέσεων Γαλλίας-αφρικανικών χωρών

colona
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε σήμερα την οικοδόμηση ενός «θετικού και φιλόδοξου» ευρωπαϊκού σχεδίου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και των «λαϊκιστών» στην Ευρώπη σε ομιλία που απηύθυνε στους Γάλλους πρεσβευτές που βρίσκονται στο Παρίσι για την ετήσια συνάντησή τους.

«Καθώς η άκρα δεξιά απλώνει τον ιστό της στην Ευρώπη, έχουμε την συλλογική ευθύνη να ζωντανέψουμε ένα θετικό και φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε η Κολονά, καλώντας τους Γάλλους διπλωμάτες να «καταστήσουν την Ευρώπη όσο το δυνατόν πιο συμπαγή» και να «καταδείξουν ότι η εθνική υποχώρηση και η κοντόφθαλμη οπτική του καθενός για τον εαυτό του είναι αντίθετες με τα συμφέροντά μας».

«Οι λαϊκιστές που ήρθαν στην εξουσία στην Ευρώπη δεν σταματούν να θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη που εξασφαλίζουν από μια Ένωση, την οποία ωστόσο λίγο καιρό νωρίτερα καταδίκαζαν και εξευτέλιζαν δημοσίως», σημείωσε.

«Οι υποσχέσεις για τις χρυσές ευκαιρίες του Brexit μόλις και μετά βίας κρατιούνται στη Βρετανία, αυτήν την φιλική και συμμαχική χώρα που λείπει τόσο στους κόλπους της Ένωσής μας», υπογράμμισε επίσης η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ να λέμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι ένα πολιτικό σχέδιο, ένα σχέδιο της ειρήνης και της δημοκρατίας, ένα πλαίσιο για την ευημερία μας και την ελευθερία μας. Την ώρα που ο πόλεμος επέστρεψε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τι είναι το ευρωπαϊκό ιδεώδες, και να μην ξεχνάμε ποτέ να μιλάμε γι'αυτό, να το υπερασπιζόμαστε, να το ενσαρκώνουμε», τόνισε.

«Να ποια είναι η μεγάλη πρόκληση της επερχόμενης ευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

Οι προσεχείς Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.

«Καλό το μέλλον» των σχέσεων Γαλλίας-αφρικανικών χωρών

Η Κολονά δήλωσε εξάλλου «πεπεισμένη ότι είναι καλό το μέλλον που έχουν μπροστά τους οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τις αφρικανικές χώρες».

«Η λαϊκιστική εργαλειοποίηση της αντιγαλλικής ρητορικής εδώ και εκεί δεν θα πρέπει να επισκιάσει την ποιότητα και την πυκνότητα των σχέσεών μας στην τεράστια πλειονότητα των περιπτώσεων», έκρινε.

Κλείσιμο
Επίσης προέταξε τα πλεονεκτήματα της Γαλλίας στην ήπειρο αυτή που βρίσκεται «σε πλήρη ανάδυση», αναφερόμενη στην τεχνογνωσία των γαλλικών επιχειρήσεων, «στην αριστεία» των πανεπιστημίων της, «στη δημιουργικότητα» του πολιτιστικού τομέα ή ακόμη στον δυναμισμό της νεολαίας της και σημείωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20, όπως και μια μεγαλύτερη θέση για την Αφρική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος αναφέρθηκε στην κρίση στον Νίγηρα όπου η Γαλλία βρίσκεται στο στόχαστρο των στρατιωτικών που κατέλαβαν την εξουσία.

«Ο λόγος που καταγγέλλουμε το πραξικόπημα στον Νίγηρα είναι ότι πίσω από το παραβάν της 'χρηστής διακυβέρνησης' και της 'σωτηρίας της πατρίδας' δεν υπάρχει τίποτε άλλο από την άρνηση της δημοκρατίας», εξήγησε.

«Σήμερα η Γαλλία είναι πλήρως προσηλωμένη στο αίτημα για μια απαιτητική πορεία, αυτή της πλήρους επιστροφής στην συνταγματική τάξη γύρω από τον πρόεδρο (Μοχάμεντ) Μπαζούμ», συνέχισε.

«Θα πρέπει μερικές φορές να επανερχόμαστε στις απλές αλήθειες: δεν υπάρχουν δημοκρατικοί πραξικοπηματίες, όπως δεν υπήρχαν χθες μετριοπαθείς Ταλιμπάν», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα αυτή επιδεινώθηκε.

«Ο δρόμος που άνοιξε αυτό το πραξικόπημα είναι αυτός της βέβαιης καταστροφής, του κινδύνου κατάρρευσης της ασφάλειας στην Δυτική Αφρική, της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Η «γκάφα» της Ράνιας Τζίμα στο δελτίο ειδήσεων - Έβγαλε τσιγάρο νομίζοντας ότι δεν είναι στον αέρα

Από αύριο έρχεται το «Καλάθι των Μαθητών» - Ποια είδη περιλαμβάνει


Ελ Νίνιο: Απειλεί με νέες ανατιμήσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, γράφουν οι Financial Times
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης