Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

H Τουρκία έχει αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία επίσημης αίτησης για να συμμετάσχει στην υπόθεση, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

arthrou-erdogann-netanyahu
Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ως ενάγουσα στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που κατέθεσε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ήθελα να το ανακοινώσω για πρώτη φορά ότι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε την Τετάρτη (1/5) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδονήσιο ομόλογό του.

Ο Φιντάν, όπως αναφέρει το Bloomberg, δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία έχει αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία επίσημης αίτησης για να συμμετάσχει στην υπόθεση. «Θα ολοκληρώσουμε τις νομικές εργασίες και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε με τις συμμαχικές χώρες», είπε.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε την υπόθεσή της στο Διεθνές Δικαστήριο τον Δεκέμβριο.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο, το Δικαστήριο της Χάγης, με ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε, είπε στο Ισραήλ ότι πρέπει να ενεργήσει για να αποτρέψει τους θανάτους αθώων Παλαιστινίων. Το Δικαστήριο δεν απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκαλέσει τους άνδρες της Χαμάς «μαχητές της ελευθερίας» ενώ έχει επικρίνει επανειλημμένα τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2013.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, υπενθυμίζει το Bloomberg. Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι, άμαχοι και μαχητές της Χαμάς. Μεγάλο μέρος όσων αμάχων έχουν χάσει τη ζωή τους είναι παιδιά.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της

30 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα - Πώς το δυστύχημά του έφερε επανάσταση στους κανόνες ασφαλείας της Formula 1


Υπουργείο Ναυτιλίας: Πώς θα μεταφέρονται ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα με πλοία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης