ΗΠΑ - Τα πανεπιστήμια στο χάος: Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα (βίντεο και φωτογραφίες)

ΗΠΑ - Τα πανεπιστήμια στο χάος: Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα (βίντεο και φωτογραφίες)

Πρωτοφανείς εικόνες σε Κολούμπια και UCLA με την έφοδο της Αστυνομίας - Συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια - Γιατί οι κινητοποιήσεις γίνονται πολιτικό θέμα

columbia-astynomia-xr
Διαστάσεις κρίσης έχουν πάρει στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι καταλήψεις από διαδηλωτές που στηρίζουν τους Παλαιστινίους αλλά και από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας για την εκκένωσή τους.

Μόνο στην Νέα Υόρκη οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει στις 300 τις τελευταίες ώρες και σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε δεκάδες άλλες σε όλη τη χώρα. Στην όλη αναστάτωση πρέπει να προσθέσουμε τις διαδηλώσεις και τις αντιδιαδηλώσεις, αλλά και τον πολιτικό σάλο για τη διαχείριση της κατάστασης.

Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απάντηση είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν δηλαδή η επέμβαση της Αστυνομίας, έπειτα από το πράσινο φως των εκάστοτε αρχών των ιδρυμάτων αρκεί για να μπει τέλος στο κίνημα ή αν θα γίνουν η αρχή για μια ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση.

LIVE: Columbia University holds a briefing after police clear Gaza war protests encampment
Κλείσιμο
Κολούμπια: Η επέμβαση έγινε γιατί δεν βρέθηκε λύση


Η νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ήταν μία από τις πλέον έντονες τις τελευταίες δεκαετίες για το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Έπειτα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στο κάμπους και άδειασαν το Χάμιλτον Χολ από τους καταληψίες φοιτητές. Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο με τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968 όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

#nypd  squad entered the Columbia University campus

Dozens arrested when NYPD cops storm Columbia campus to clear out anti-Israel mob


Η κατάσταση στο Κολούμπια το πρωί της Τετάρτης ήταν ήρεμη και αυτό το δείχνουν με μια φωτογραφία στο Instagram.





Η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, επανήλθε με νέο email στο οποίο ανέφερε ότι η αστυνομία εκλήθη να επέμβει γιατί «φοιτητές και εξωτερικοί ακτιβιστές [outside activists] τις πόρτες του Hamilton Hall, κακομεταχειρίζονταν τους αξιωματικούς μας της Δημόσιας Ασφάλειας και το προσωπικό συντήρησης και προκαλούσαν ζημιές στην περιουσία».

Η Σαφίκ λέει ότι η υπομονή των πανεπιστημικών αρχών εξαντλήθηκε: πρώτα ήταν οι μη εξουσιοδοτημένες καταλήψεις, μετά ο καταυλισμός, μετά ο πολύωρος διάλογος με τους φοιτητές που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Το Πανεπιστήμιο, προσθέτει, προσφέρθηκε να εξετάσει νέες προτάσεις σχετικά με τα αιτήματα, αλλά δεν βρέθηκε καμία λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επέμβαση της αστυνομίας (την οποία ευχαριστεί για τον «απίστευτο επαγγελματισμό της») ήταν μονόδρομος αργά την Τρίτη.


Στη Νέα Υόρκη οι αρχές μιλούν για 282 συλλήψεις (173 στο City College και άλλες 109 στο Κολούμπια). Συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια, ένας αριθμός που είχαν να δουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του Βιετνάμ, δηλαδή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν λόγω καταπάτησης [trespassing] του χώρου του ιδρύματος. Οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ACLU, καταγγέλλουν τις συλλήψεις «αντισυνταγματική καταστολή του λόγου και της διαμαρτυρίας», γράφει το Axios.


Φοιτητές ή και εξωτερικοί παράγοντες;

Εν τω μεταξύ, και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς επέρριψε τις ευθύνες σε «εξωτερικούς υποκινητές» για όσα έγιναν στο Κολούμπια – κάτι που αναφερόταν και στην επιστολή των πανεπιστημιακών αρχών.

Η αστυνομία πάντως διέψευσε ότι μέσα στο πλήθος χθες στο Κολούμπια ήταν η σύζυγος ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση, παρά τη φημολογία επ’αυτού. Την πληροφορία είχε μεταφέρει πάντως και ο δήμαρχος Άνταμς. Πάντως ήταν στο πανεπιστήμιο την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν προέκυψε κάτι αξιόποινο σε βάρος τος.




Video shows damage to Columbia's Hamilton Hall after police clear protesters

protest_20240430
Χάρτης με τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια και τις επεμβάσεις της αστυνομίας με συλλήψεις ως τις 30 Απριλίου [Πηγή: Axios.com]




Από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη

Η λίστα με τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει κάποιου είδους κινητοποίηση (διαδήλωση ή κατάληψη) αλλά και επέμβαση από την αστυνομία μεγαλώνει συνεχώς.

Στο Ταφτς οι αρχές του ιδρύματος απειλούν με αποβολή όσους φοιτητές δεν εκκενώσουν την κατάληψη ενώ λένε ότι οι διαδηλωτές όχι μόνο «αρνούνται τις προτάσεις μας» αλλά επεκτείνουν και τον καταυλισμό τους.


«Από το ποτάμι στη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί», φώναζαν μεταξύ άλλων οι καταληψίες φοιτητές στο Ουισκόνσιν. Άλλοι 10 συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Στη Νέα Ορλεάνη την Τετάρτη έγιναν περί τις 14 συλλήψεις κατά το άδειασμα της κατάληψης έπειτα από μόλις δύο ημέρες «ζωής» του καταυλισμού.

Επέμβαση είχαμε και στην Αριζόνα όπου η αστυνομία του ιδρύματος έκανε χρήση χημικών παραγόντων που προκαλούν ερεθισμό για να διαλύσουν το πλήθος.



Εξαίρεση το Brown, όπου οι πανεπιστημιακές αρχές και οι διαδηλωτές συμφώνησαν να διαλύσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Το CNN αναφέρει ότι στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και λύκεια. Καταγράφεται τουλάχιστον μία περίπτωση στην Αϊόβα με μαθητές που λένε ότι την Παρασκευή θα στήσουν το δικό τους καταυλισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του Κολούμπια.

Shocking video showed anti-Israel protesters breaking into Hamilton Hall at Columbia University




Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Καρέ καρέ η έφοδος της αστυνομίας - 100 συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων



Live Coverage:  NYPD given permission to enter Columbia University

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι κινητοποιήσεις μέσα σε προεκλογική περίοδο ενόψει του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους πολιτικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ -και από κοντά του τα φιλορεπουμπλικανικά μέσα ενημέρωσης- χρησιμοποιεί τις καταλήψεις για να στήσει μια δυστοπική εικόνα ενός έθνους που μαστίζεται από ταραχές, αναφέρει το CNN.

Δεν παραλείπει να τα βάλει με τον πρόεδρο Μπάιντεν: «Πρέπει να σταματήσουμε τον αντισημιτισμό που απλά διαπερνά τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι», δήλωσε στο Fox για να προσθέσει ότι «ο Μπάιντεν υποτίθεται ότι είναι η φωνή της χώρας μας και σίγουρα δεν είναι και πολύ καλή φωνή». Οι Ρεπουμπλικανοί, πάλι, οι οποίο «χτυπούν» τα κορυφαία πανεπιστήμια, βλέπουν στις κινητοποιήσει ένα καλό εργαλείο για να ζωντανέψουν τη βάση τους.

Σε κάθε περίπτωση, μας περιμένουν μήνες γεμάτοι ένταση στις ΗΠΑ. Θα γίνει το καλοκαίρι και η διακοπή των μαθημάτων αιτία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ή θα μπούμε το Σεπτέμβριο σε ένα νέο καυτό ακαδημαϊκό έτος, αυτή τη φορά δύο μήνες πριν από τις εκλογές;






Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: 44χρονη έπαθε ανακοπή μπροστά στα μάτια του παιδιού της στο κέντρο του Ηρακλείου

Μεξικό: Δεκάδες καλεσμένοι γάμου στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης - Δείτε βίντεο

Ιωάννινα: Συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στο κέντρο της πόλης - Νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης