Ρωσία: Σε Τουρκία, Γεωργία και Αρμενία ζουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι για να γλιτώσουν από το καθεστώς Πούτιν

Ρωσία: Σε Τουρκία, Γεωργία και Αρμενία ζουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι για να γλιτώσουν από το καθεστώς Πούτιν

Οι Ρώσοι που αποφάσισαν να ξεσπιτωθούν φοβήθηκαν ότι δεν θα υπήρχε γι' αυτούς δουλειά εξαιτίας των σκληρών κυρώσεων της Δύσης -Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι γεμάτα

putin_russia_art
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι ζουν εξόριστοι την Τουρκία, τη Γεωργία και την Αρμενία για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο «n-tv».

Όλο και περισσότεροι Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, υπό το φόβο ότι θα συλληφθούν - αφού αντιτίθενται στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, ότι θα επιστρατευτούν από το καθεστώς του Κρεμλίνου για να πολεμήσουν στο μέτωπο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων καθώς όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες κλείνουν τα υποκαταστήματά τους με εκατοντάδες πολίτες να μένουν άνεργοι.

Πολλοί έχουν βρει ήδη καταφύγιο στην Τουρκία, τη Γεωργία και την Αρμενία, όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα προσθέτοντας ότι, αυτές οι τρεις χώρες είναι οι πιο δημοφιλείς για τους Ρώσους που ζουν στην εξορία.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πατρίδα τους από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Στην Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, η οργάνωση «Η Κιβωτός», υποστηρίζει «όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους».

Όπως επισημαίνει η Εύα Ράποπορτ, εθελόντρια της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, «Η «Κιβωτός» κυρίως παρέχει στέγη σε άτομα που «χρειάστηκε να φύγουν άρον - άρον από την πατρίδα τους υπό το φόβο ότι θα συλληφθούν από τις ρωσικές αρχές». «Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια ώστε να μπορούν να μείνουν δωρεάν για κάποιο χρονικό διάστημα και να ανασυνταχθούν έτσι ώστε να δουν τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής», προσθέτει.

«Οι Ρώσοι που αποφάσισαν να ξεσπιτωθούν φοβήθηκαν ότι δεν θα υπήρχε γι' αυτούς δουλειά εξαιτίας των σκληρών κυρώσεων της Δύσης. Επιπλέον, οι νέοι άνδρες ένιωσαν ανασφάλεια ότι θα αναγκαστούν να πολεμήσουν στο μέτωπο με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει επιστράτευση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ρώσων που βρέθηκαν στην εξορία, είναι πολίτες ανώτερου μορφωτικού επιπέδου», εξηγεί η εθελόντρια της οργάνωσης, Εύα Ράποπορτ.

Η οργάνωση «Κιβωτός» ιδρύθηκε στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου και χρηματοδοτείται από δωρεές. Ένας πολύ γνωστός χορηγός είναι το στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης που ζει στο Λονδίνο, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι στιγμής, υπάρχουν περισσότερα από 200 καταλύματα.

Στην Ερεβάν φέρεται να έχουν καταφύγιο περίπου 100 χιλιάδες Ρώσοι. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι γεμάτα , όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου. Ειδικά , οι προγραμματιστές μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά καθώς πολλές εταιρείες πληροφορικής έχουν εκεί την έδρα τους.

Στη Γεωργία, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές κατέγραψαν τη άφιξη 30 χιλιάδων Ρώσων, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv».


Ειδήσεις σήμερα:

Κριστιάνο Ρονάλντο: Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στο πλευρό του Πορτογάλου για την απώλεια του νεογέννητου παιδιού του


Moskva: Γιατί οι Ρώσοι δεν θα πουν ποτέ την αλήθεια για το πώς βυθίστηκε


«Είμαι ένας μοναχός που ασχολείται με τη μόδα και το μακιγιάζ»: Η ιστορία ενός βουδιστή που κατέρριψε τα στερεότυπα των φύλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης